zelf maken |

It giet oan

2013-09-22 15.39.47 2013-09-22 16.49.58 2013-09-22 17.43.44

Wel veluwe, geen veluwe. Het is altijd een verrassing. Of eigenlijk niet, terugkijkend op de afgelopen weken. Als meneer wel gaat dan gaat hij wel, en als hij niet gaat ook. Zo was ook dit weekend het plan om in het Amsterdamse te blijven, maar op zondagmiddag werd de kriebel te sterk en reed meneer andermaal naar zijn buitenhuisje en pizzaoven. Daar had hij alleen geen bouwmaterialen meer. Die zou hij dit weekend gaan halen maar dat had hij afgezegd omdat hij niet naar zijn buitenhuisje zou gaan. Zucht.

Maar er moest geovend worden. Linksom of rechtsom, met of zonder materialen. Er zat maar één ding op: de fik erin. Of een klein fikje in ieder geval. Een magisch moment. Meneer splijtte een droog stammetje, ontstak een aanmaakblokje en maakte een mooi stapeltje in zijn oven. Het brandde. Het rookte. En die rook kwam keurig uit de schoorsteen, en niet uit de deuropening. Wat een triomf.

Er was een kort paniekmomentje toen meneers vuurtje al snel uit ging. Het verhaal van een collegabouwer stond hem nog levendig voor de geest: een complete oven gebouwd die vervolgens niet trekt waardoor het vuur steeds uit gaat. Het zal toch niet… Ter controle maakte meneer twee kleine identieke vuurtjes. Eén buiten en één binnen in de oven. En wat bleek, ook die buiten de oven ging uit. Sneller nog dan binnen in de oven. Poeh. Een iets groter vuurtje daarna bleef keurig branden. Het viel dus wel mee. Hij brandt, hij rookt én hij trekt.

De oven moet drogen. En dat lukt niet zo goed als hij helemaal ingepakt is in plastic. Meneer besloot dus een overkapping te improviseren. Veel gefuk met stukken hout en afdekfolie later stond er iets van een tent. Niet helemaal de vorm die hij had gedacht, maar hij kon geen zaag gebruiken vanwege zondag. Het blijft de Veluwe. En meneer blijft zijn a-technische zelf. De overkapping steekt onvoldoende over, dus meneer pakte ook de voorkant van de oven nog maar een weekje in met plastic. Het ziet er niet uit. Volgende week nog maar eens naar kijken. Dan gaat meneer niet wel niet wel naar zijn buitenhuisje.

2013-09-22 19.42.47


0 reacties op “It giet oan
  1. Briljant! Ik ben trots op u [voor wat het waard is]. Woon zelf dagelijks op de Veluwe en miste afgelopen zondag al het Amsterdamse accent.
    Wel jammer dat u ons de komende weken met het plastic gedrocht achterlaat. Daar had meer in gezeten.

  2. Kop op Meneer! Rome is ook niet in 1 dag gebouwd (ook al hadden ze daar waarschijnlijk niet van die lelijke donkerblauwe zeilen 🙂
    Is meneer al uit zijn tuintje gestuurd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


varkensaspic

Varkensaspic recept

Een mooie varkensaspic, zeker als deze op natuurlijke wijze gemaakt is, is een kunststukje en een smaakexplosie. Check het filmpje en recept.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
29 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

30 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

18 apr
Workshop Fermenteren – op locatie 18:30 tot 23:00 uur | € 119

24 apr
Live online workshop “balkenbrij, zure zult en hoofdkaas maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

15 mei
Live online workshop “groente charcuterie maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp