zelf maken |

We proberen het maar weer eens: cider

appeltjes

Een terugkerend roestbruin prutfeest op wateetons.com: het ciderfestijn. Met dit keer, nogmaals, de appeltjes van de bomen van De Drie Wateetonschen. Niet bijster grote, mooie of smakelijke appeltjes. En ze rotten voor je ogen van de tak af. Maar, als je er op tijd bij bent zijn het er genoeg voor een paar flessen appelbruis. Twintig kilo was de oogst dit jaar. Een veelvoud ervan lag al weer op de grond te verschrompelen.

2014-09-19 13.09.42 2014-09-19 13.28.162014-09-19 13.48.28

Meneer waste de appels met de douche, sneed de grotere doormidden en verwijderde rotte plekken. Die twintig kilo haalde hij door een sapcentrifuge van de Lidl. Geen pretje kan ik u vertellen. Elke 10 appels moet het kreng schoon gemaakt worden. Het sap en de prut voegde hij weer bij elkaar in een gistingsemmer. In de prut zit namelijk zowel veel smaak, als veel sap. Zestien liter in totaal leverde dit op.

Hij gaat dit keer niet voor wilde vergisting, dat was vorige jaar niet zo’n succes maar maakt eerst alle bacteriën, schimmels en gisten kapotdood met 2 gram sulfiet per 10 liter. Nu 24 uur wachten. Met een rode wijn in de hand.

2014-09-19 13.48.11

Zie hier voor stap 2: het uitpersen

Stap 3: hevelen en klaren

 


0 reacties op “We proberen het maar weer eens: cider
  1. Wij hebben vorige maand in engeland ook geholpen met de appeloogst. Daar worden de appels fijngemalen met een schredder waar je normaal de kleinere takken in je tuin mee hakselt (zo’n ding heet toch een hakselaar?). Daarna de kleine stukjes in netten en die netten in een handpers. Veel druk erop zetten en hoppa!! Daar kwam het sap! 5 liter meegekregen (ff verwarmd om te zorgen dat het de reis zou overleven) en dat staat hier nu ook Cider te worden! Zo’n optie met de Lidl machine lijkt me ook niets. Toch maar zo’n appelpers? (misschien samen kopen; dan kom je gezellig in Almere persen als je appels hebt….)

    1. Wat betreft de mixer-voor-boormachine: daar wordt een emmer met deksel voor gebruikt, met een gaatje in het deksel, scheelt muren & plafond poetsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


varkensaspic

Varkensaspic recept

Een mooie varkensaspic, zeker als deze op natuurlijke wijze gemaakt is, is een kunststukje en een smaakexplosie. Check het filmpje en recept.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
29 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

30 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

18 apr
Workshop Fermenteren – op locatie 18:30 tot 23:00 uur | € 119

24 apr
Live online workshop “balkenbrij, zure zult en hoofdkaas maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

15 mei
Live online workshop “groente charcuterie maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp