uit eten |

Havana clubbing

20150625_072257

Een boottocht op de guurste junidag van de laatste honderd jaar, het leven van een meneer gaat niet over rozen. Gelukkig deden de drie músiocs er alles aan om de kilheid van de kade te blazen. En een Cuba Líbre in je rechterhand maakt zelfs de droefste dinsdag dragelijk. De Cuba Libre die, zo leerde meneer, de oorspronkelijke benaming is van de ‘baco’, Bacardi Cola. Een passender naam wanneer je hem drinkt met de net even complexere Havana Club rum en Fever Tree cola. Cuba Libre verwijst naar een overwinningskreet van het Cubaans bevrijdingsfront aan het eind van de 19e eeuw, toen de bezetting door de VS ten einde kwam. Baco verwijst meer naar de bevrijding van je drie dagen huisarrest. Niet alleen deze cocktail is van Cubaanse origine, maar ook de mojito -een mixdrankje oorspronkelijk verzonnen om de niet de hachelen voorloper van de rum Aguardiente de Caña drinkbaar te maken- en de Daiquiri komen van dit eiland.

In een geïmproviseerde Cubaanse club op de NDSM-werf kreeg meneer nog meer cocktails. De droefenis maakte langzaam plaats voor dolheid. Hij leerde, althans als hij zijn allengs onleesbaarder aantekeningen mag geloven, dat rum wordt gemaakt van gefermenteerde melasse, een bijproduct van de rietsuikerproductie. Vervolgens rijpt het op eikenhout, meestal in oude bourbonvaten, en wordt geblend om een constante smaak te krijgen. Single malt rums zijn een zeldzaamheid. Omdat Havana Club een volledig Cubaans product is wordt het nog altijd niet in de Verenigde Staten verkocht, hoewel men al jaren bezig is met een voorraad aan te leggen voor het moment dat het handelsembargo wordt opgeheven. Ze wrijven zich vast in de handjes om de laatste ontwikkelingen. Meneer trouwens ook, want hij heeft nog een paar potten melasse in de kast staan waarmee hij onlangs keukenstroop had proberen te maken. Dat destilleren moet ook wel lukken, en fermenteren, afijn. Nu alleen nog een houten vaatje scoren en dan heeft mixt hij over 3-15 jaar Meneer’s Mojito. Dat komt goed uit, want tegen die tijd is de fles die hij mee kreeg waarschijnlijk wel leeg.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Meneer eet uit: ontbijten in het Double Tree by Hilton. Over stockfoto, slechtste koffie en grootste aanbod.

Eens in de zoveel tijd stappen dochter en meneer Wateetons een nietsvermoedend hotel binnen om daar het ontbijt te testen. Zodra ze gespot worden is het natuurlijk alle hens aan dek, paniekerige obers en snelsnelsnel alle worstjes rechtleggen. Van de week bezochten uw ontbijtstrijders het Double Tree by Hilton in Amsterdam en stapten in verwarring weer naar buiten.


Tagines en de loden kaaklijn

Meneer reist nu een kleine twee weken door Marokko. Culinair worden er een aantal thema’s zichtbaar, zoals daar zijn ‘brood’, ‘geroosterd vlees’ , ‘streetfood’ en ‘tagine’. Stoofgerechten of een gebakken eitje bij het ontbijt, ze worden geserveerd in een tagine.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
29 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

30 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

18 apr
Workshop Fermenteren – op locatie 18:30 tot 23:00 uur | € 119

24 apr
Live online workshop “balkenbrij, zure zult en hoofdkaas maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

15 mei
Live online workshop “groente charcuterie maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp