Maar, wat is het?

Maar, wat is het?


En de oplossing. De de achtergrond deed al vermoeden dat het antwoord in de ‘maar, wat worst het’ hoek gezocht moest worden. Inderdaad. Meneer maakt weer eens worst. Hij zal u er niet mee vervelen. Momenteel verdiept hij zich in de verzuring van worst, een noodzakelijke stap in het maken van een goede droge worst. En verzuring is verlaging van de ph. Maar hoe snel gaat dat eigenlijk? En hoe laag is laag? Meten is weten. Door een ph-papiertje in je worst te steken, bijvoorbeeld. Of liever nog door een deel van je worst te pureren met twee delen water, en dáár je ph-papiertje in te steken. Een worstmilkshake dus.

En dat was het.Een overigens niet erg zure worstmilkshake, de Ph was na 24 uur rijpen (minstens) 5.5.  Circa 5 is mooi. Morgen weer shaken.

 1. 6
  sjoerd

  Het is een wanhopige poging om schimmel op je worst te krijgen. Een poging die gedoemd is om te mislukken.

  En het is een vervelende lightbox plugin die een groter beeld geeft dan mijn scherm én een knop ‘next’ heeft terwijl er geen ‘next’ is.

  En het is een aantal worstjes, maar je hand zit ervoor.

  En…

  • 7
   Harrie

   En het is een vervelende lightbox plugin die een groter beeld geeft dan mijn scherm én een knop ‘next’ heeft terwijl er geen ‘next’ is

   Sjoerd is gewoon jaloers 🙂

 2. 12
  Meneer Wateetons

  eh nee. Dat vond ik meer iets voor aanstellers. Maar lees nu dat kraanwater een ph van 8 heeft, en niet 7. Dus er mag een Ph puntje vanaf! Hoera!

 3. 13
  Yvonne

  Als meneer gebufferd kraanwater heeft, dan zou dat inderdaad zo zijn (puntje eraf). Maar ik vermoed dat meneer gewoon standaard kraanwater heeft en dat de invloed van het water zelf verwaarloosd mag worden ten opzichte van allerhande zuren en basen uit de worst.

  Sorry dat ik de vreugde bederf.

  Overigens is dat eenvoudig uit te proberen: verandert de pH als Meneer er nog een forse scheut kraanwater bij de worst-shake giet?

 4. 14
  jansz

  Goed initiatief, want belangrijk voor het welslagen van de droge worst. Wel een hoop geknoei zo…Is er zo’n elektronische ph meter te koop in het Amsterdamse. En wat kost dat?

Geef een reactie