recept, van alles, zelf maken |

Pain du stoque

Je zou het niet zeggen, maar meneer is ook maar een mens. Als hij terugkomt van vakantie denkt hij, net als u, het vrijelevengevoel langer te kunnen vasthouden door des buitenlands te koken. Dat deed hij toen hij terug kwam uit Thailand, en dat deed hij vandaag. Brood bakken. Lekker brood bakken. Stokbrood bakken. Want in Frankrijk is vrijwel elk stokbrood, zelfs dat uit de supermarkt, oneindig veel lekkerder dan dat van hier. Niet dat meneer deze B-stokbroden wél kan bakken. Meneer kan namelijk helemaal niets bakken. (Behalve pizza, vooruit.)  Gelukkig laat meneer zich door zijn onkunde zelden tegenhouden.

2014-08-17 12.50.37Hij ging aan de slag met een recept voor baguette uit Bakken met Paul Hollywood. Hop, direct een epic fail, zoals ze dat zeggen in Frankrijk. Het deeg was kleddernat, en liet zich niet tot een stokbrood vormen. Dat begon goed. Dat meneer de tweede rijs vergat hielp ook niet. Een tweede poging, met 50 gram meer meel leverde een werkbaarder deeg op. Via twitter was hij inmiddels gewezen op de geweldige site van Weekend Bakery.com, die weer verwijst naar andere geweldige sites. Met het aangepaste recept van Paul Hollywood, gecombineerd met de instructies van Weekend Bakery, wist meneer zowaar vier heel aardig uitziende stokbroden te maken. Die ook nog vrij geweldig smaakten ook. De kerven mogen wat dieper, de gaten wat groter en meneer gaat vannacht maar weer een steen uit de straat bikken voor een knapperigerder korst, maar voor een tweede poging was het best geslaagd.

En vandaag was ook de dag van de ontdekking die alle deegbewerking eindeloos veel makkelijker maakt: de deegschraper. Meneer bakt nooit meer brood zonder. Vaarwel plakken aan het aanrechtblad, de handen of mengkom. Hallo totale deegbalbeheersing en schoon aanrecht. Meneer heeft er één van, hoe toepasselijk, vuurenrook.nl.

Ingrediënten voor vier baguettes:

  • 550 gram patentbloem
  • 370 ml koud water
  • een half pakje verse gist (21 gram)
  • 10 gram zout

2014-08-17 16.27.00Een minuut of 10 mengen op lage snelheid met de keukenmachine. Daarna circa een uur rijzen in een licht ingevette en afgedekte kom, tot het deeg in volume verdubbeld of verdrievoudigd is. Op het aanrecht lichtjes uitleggen tot een rechthoek en drie maal vouwen (links over rechts, rechts over links, boven over onder en andersom, en dat dus drie keer). Gebruik die deegschraper, die heerlijke deegschraper. Terug in de kom, en nogmaals drie kwartier laten rijzen. Weer op het aanrecht leggen, en twee maal vouwen. Het deeg in vier stukken verdelen (de deegschraper secundeert, natuurlijk, als deegsnijder) en vormen tot een stokbroodachtige vorm. Dat moet je zien, en dat kan. Nogmaals een half uur tot drie kwartier laten rijzen terwijl je ondertussen de oven voorverwarmt om 240 graden, met een droge metalen bak of bakplaat onderin. 2014-08-17 16.31.03Deze laatste rijs deed ik op de bakplaat zelf, op bakpapier. Waarbij ik dit bakpapier tussen de stokbroodjes omhoog vouwde. Allemaal gejat van anderen, dat begrijpt u. Zo houdt de stokbrood redelijk zijn vorm en gaat bovendien niet tegen de andere broden aanplakken. Een nadeel was wel dat de korst ter hoogte van dit bakpapier niet optimaal knapperig werd. Het afgedekt rijzen in deze laatste fase is een beetje lastig. Bij het rijzen in mengkom werkt wat plastic, de bekende theedoek of een douchemuts (tip van Levine) prima. Maar bij rijzen op de bakplaat dreigt altijd dat de doek of het plastic aan het deeg gaat kleven. Om van de muts maar niet te spreken. Meneer McGyverde met een doorzichtige vuilniszak en een worsttouwtje een tent die niet op de broden zakte. Er zijn vast slimmere oplossingen, maar deze werkte. En ergens worsttouw voor inzetten, daar kan niemand iets op tegen hebben. Vlak 2014-08-17 16.50.14voor de broden de oven ingaan snij je de stokbroden in de lengte een aantal keer licht diagonaal in met een zeer scherp mes. Iets minder oppervlakkig dan meneer. Bestuif met wat bloem, voor een trés artisan uiterlijk, open de oven, giet een paar honderd milliliter kokend water op de loeihete plaat of bak onderin en schuif onmiddellijk de bakplaat met stokbroden erin. 25 tot 30 minuten later zijn ze klaar en kun je je, in je vinex-woning, even weer in de caravan op de camping wanen.

 

2014-08-17 16.50.04

 

2014-08-17 18.12.242014-08-17 17.39.02

 

Nog één probleempje dan. Meneer eet eigenlijk geen brood.


0 reacties op “Pain du stoque

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


Wild Winter BBQ voorgerecht: wildpluk forel

Nou, dat wordt thuis uit eten, deze kerst. Weet je wat, maak dit jaar je kerstmenu sowieso maar lekker buiten. Een winterBBQ. Gezellig en lekker, zeker met een mooie whisky erbij. Ik heb het voorgerecht alvast voor je getest.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
29 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

30 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

18 apr
Workshop Fermenteren – op locatie 18:30 tot 23:00 uur | € 119

24 apr
Live online workshop “balkenbrij, zure zult en hoofdkaas maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

15 mei
Live online workshop “groente charcuterie maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp