recept, zelf maken |

10 jaar Wateetons: hoe het begon

10jaarwateetons

Op 2 december 2006 verscheen er een eerste stukje op een nieuw kookblog. De site was door de auteur tot kookbeslommeringen.nl gedoopt, maar zijn partner vond dat maar suf en opperde ‘Wat eet ons’. Punt com natuurlijk, binnenrijm FTW. Zo geschiedde. Ze noemden zichzelf meneer en mevrouw. Het stukje werd die dag vijf keer gelezen, hoofdzakelijk door henzelf.

Het is 15 november 2016. Wateetons.com bestaat, in tegenstelling tot veel kookblogs uit die tijd, nog steeds. Meneer is professioneel meneer geworden, mevrouw Wateetons is weg en dochter Wateetons speelt op haar telefoon en lust nog altijd niks. Een kleine 1700 stukjes verschenen er sindsdien. En bijna vijf boeken, honderden workshops, artikelen, reizen en foute grappen. En six packs natuurlijk.

Over twee weken bestaat wateetons.com 10 jaar. Tijd voor een terugblik, de komende weken zal meneer putten uit het Wateetons archief. Laten we het wateetons-classics noemen. Of iets anders, minder pretentieus’.

Oh, dit was dat eerste stukje. Het ging over… fermenteren.

Ze stonden al een weekje in de vensterbank te rijpen, mijn ingemaakte Marokkaanse citroenen. In een Ikea-weckpot, die pas goed afsluit als je twee rubber ringen gebruikt, zodat je altijd een tweede pot, alleen voor de ring, moet kopen. Maar vlak voor het verjaardagsfeestje van vriendin J. bedacht ik me dat dit eigenlijk een veel leuker cadeautje was dan de tapasschaaltjes en -receptenboekje die al ingepakt op tafel klaar lagen. Ze leek er blij mee. Al keek ze een beetje zorgelijk toen ze vroeg wat ze er precies mee kon

Strooi 2 theel. grof zeezout in een schone pot. Snijd een groot aantal (zoveel als er in de pot passen) onbehandelde, liefst biologische citroenen boven een kom (om het sap op te vangen) in de lengte bijna doormidden. De helften moeten wel aan elkaar blijven zitten. Verwijder de pitjes en schep 1 eetl. grof zeezout op het snijvlak van de citroenen. Knijp de citroenen weer dicht en leg ze in de schone pot. Druk ze stevig aan en vul zo de hele pot met citroenen. Je kunt er ook nog wat spaanse peper, kaneel, peperkorrels en kruidnagel indoen. Of wat je zelf wilt. Schenk het sap van 1 of meerdere citroen in de pot en strooi nog wat zout over de citroenen. Beschenk de citroenen met kokend water tot ze onder staan en laat de pot 3-4 weken op kamertemperatuur staan alvorens de citroenen te gebruiken. Meestal wordt vóór gebruik het vruchtvlees uit deze ingelegde citroenen gesneden en wordt alleen de schil gebruikt. Maar je kan ook de hele citroen, in stukjes gesneden, gebruiken. Je kunt er ook gewoon weer nieuwe citroenen in stoppen.
(bron: een beetje van Johannes van Dam en een beetje van Ed’s recepten site (midi-alert).


0 reacties op “10 jaar Wateetons: hoe het begon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


Wild Winter BBQ voorgerecht: wildpluk forel

Nou, dat wordt thuis uit eten, deze kerst. Weet je wat, maak dit jaar je kerstmenu sowieso maar lekker buiten. Een winterBBQ. Gezellig en lekker, zeker met een mooie whisky erbij. Ik heb het voorgerecht alvast voor je getest.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
29 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

30 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

18 apr
Workshop Fermenteren – op locatie 18:30 tot 23:00 uur | € 119

24 apr
Live online workshop “balkenbrij, zure zult en hoofdkaas maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

15 mei
Live online workshop “groente charcuterie maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp