Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Het Zeeuwse Mossel kookboek – Van Olphen


Boek Cover Het Zeeuwse Mossel kookboek - Van Olphen

In Het Zeeuwse Mossel Kookboek laat Bart van Olphen zien hoeveel verrassende culinaire mogelijkheden deze zilte lekkernij uit Zeeland te bieden heeft. Bart werkt intensief samen met Zeeuwse kwekers die zijn aangesloten bij het Zeker Zeeuws keurmerk. Mosselen die van zaad tot consumptiemossel gegarandeerd zijn opgegroeid in de Oosterschelde. Extra lekker dus! Het Zeeuwse Mossel Kookboek is de opvolger van het succesvolle Vis uit Blik. Met fotografie van David Loftus.

Genres:
Tags:
Recensies:Meneer Wateetons ophttps://wateetons.com/2017/11/16/meneer-leest-een-boek-het-zeeuwse-mosselboek-bart-van-olphen/ schreef:

Dikke matties met Jamie Oliver, een instagramaccount met 70k+ volgers, een Engelse uitgave van zijn Bart’s Fish Tales, een pop-up restaurant in Scheltema, een eigen mossellijn én een nieuw boekje. Lekker bezig, Bart van Olphen. “Iets meer dan een jaar geleden kwam ik erachter dat veel ‘Zeeuwse mosselen’ helemaal niet uit Zeeland komen. Parmaham komt toch uit Parma en Champagne uit de Champagnestreek?” schrijft hij. Nu had dat iets meer dan een jaar geleden wel een reden: gif. Daarnaast schijnen ook veel buitenlandse mosselkwekers hun schelpen graag als Zeeuws te verkopen. Op zich niks mis mee, maar niet Zeeuws. Bart ging op zoek naar mosselkwekers die hun mosselen ook daadwerkelijk – van zaadje tot gevulde schelp- in de Oosterschelde laten kweken. Die brengt hij nu, in samenwerking met het Zeker Zeeuws keurmerk, op de markt onder zijn Fish tales-merk. Mooie verpakking van zijn én onze huisdesigner Tijs -maar wij hadden hem eerst – Koelemeijer en hop, naar de Albert Heijn.

“Mosselen op smaak gebracht met wat selderij, ui en knoflook is heerlijk, maar er is nog zo veel meer mogelijk met die mooie schelpen uit de Oosterschelde” schrijft Bart. Dus bracht hij een boekje uit met 40 mosselrecepten, ‘Het Zeeuwse mosselkookboek’ getiteld. Je kunt maar duidelijk zijn.

Toegegeven, ook meneer kookt zijn mosselen als een ieder. Fijngesneden groente, bodempje wijn, even opkoken en pulken maar. Maar dankzij het boekje weet hij nu ook dat je mosselen kunt verwerken tot mosselsoufflé, rauwe mosselen, mosseltartaar, Peruaanse mosselen (ceviche), Normandische mosselen, Spaanse mosselen (paella), Marokkaanse mosselen (met couscous), Mexicaanse mosselen (quesadilla), Thaise mosselen (in curry), Griekse mosselen, Pasta met mosselen, mosselen in dillesaus, mosselen op brood, gegratineerde mosselen, pizza met mosselen en mosselen met mosselen. Mossel all the things! Dat zijn veel verschillende mosselbereidingen, ongeveer 39 meer dan meneer er kende. Leuk voor de variatie. Meneer maakte een Peruaans recept met limoenrasp, rode ui, peper en korianderblad en dat was lekker. Alleen, erg geïnspireerd komen de recepten niet over. Vervangt mossel door kip, kalkoen of garnalen en je hebt hetzelfde boekje Griekse kip, pasta met kip, kip in dille saus, gegratineerde kip… kip met mosselen schijnt trouwens ook heel lekker te zijn.

Tussen de recepten lees je interviews met Zeeuwse mosselvissers, die door de bekende fotograaf David Loftus bovendien fraai geportretteerd zijn, net als de prominent geplaatste pakken Fish Tales mosselen. Dat laatste is gelijk het tweede deel van meneers kritiek op ‘Het Zeeuwse Mosselkookboek’. Het is een reclameboekje, een vrij opzichtige zelfs. Voor Bart’s Fish Tales, voor Bart zelf en voor Zeker Zeeuws. Dat mag. Reclameboekjes kunnen, net zoals het Zeeuws Mosselkookboek, best leuk zijn, maar vraag er geen €17,50 voor maar geef het gewoon weg bij aankoop van een pak mosselen.


+Er zijn nog geen reacties

Laat jouw reactie achter

Geef een reactie

Open chat
Info of hulp nodig?