Choucroute au cidre

Choucroute au cidre


Choucroute au cidre 

Meneer Wateetons kan zich nauwelijks een groter genot voorstellen dat te ontbijten (en te lunchen en te dineren) met zuurkool. Mevrouw Wateetons daarentegen kan zich geen groter gruwel voorstellen… enfin. Ze is trouwens niet de enige. Toch probeert meneer Wateetons haar af en toe over te halen, bijvoorbeeld door érg lekkere zuurkool te maken. Zoals vandaag bijvoorbeeld, met dit Elzasser recept, met een Normandische touch door het gebruik van cider in plaats van Riesling.

 • een pond zuurkool
 • 1 flinke ui, in ringen
 • 1 laurierblaadje,
 • 2 kruidnagels,
 • stukje foelie, 3 jeneverbessen, 4 korianderzaadjes
 • 1 knoflookteen
 • forse eetlepel creme fraiche
 • peper en zout
 • een halve fles cider  

De bereidingswijze is trés simple. Uitjes beetje smoren, knoflook op het eind er even bij en vervolgens de rest van de ingredienten (behalve de creme fraiche, die komt op het allerlaatst). Laat dit vervolgens op een zeer laag pitje lang staan. Uren is beter. Varkensvlees smaakt er goed bij, en een kaasje zoals Munster of Port Salut. Dat was dan ook precies het enige dat mevrouw Wateetons opat. 

 1. 3
  Mevrouw Gerritsen

  Ik hield vroeger ook niet van zuurkool. Maar dan ging de zuurkool zo uit het zakje bij de gestampte aardappelen. Zelf maak ik hem altijd met ganzenvet. Goed voor je dieet! Dit is een leuke variant, lijkt me een bretons/normandisch recept?

 2. 4
  Wat eet ons » Blog Archive » Hiep hiep hoera: watEENons

  […] De googleaars onder u, wat zoekt u hier? Welnu, u zoekt een ‘boodschappenlijst‘. Met stip bovenaan. That’s it. Een boodschappenlijst. Wat er op staat is blijkbaar niet zo van belang. Meneer zal binnenkort eens een paar boodschappenlijstjes voor u opstellen. Of koop het boek van Janneke Vreugdenhil, zitten ze al in. Maar laten we ook het ‘zuurkool recept’ niet vergeten. U wilt wel eens wat anders dan de combinatie met aardappelpuree? Meneer hoopt dat zijn Choucroute au cidre de vette jus heeft kunnen uitbannen. Of anders wel zijn mislukte poging om zelf zuurkool te maken. Meneer’s muffin recept dat alle muffin recepten overbodig maakt deed het ook goed. En tenslotte heeft het worstmaakvirus de burger definitief aangestoken. Men komt en masse op Wateetons.com middels de zoekterm ‘worst maken’. Leest en wordt wijs. […]

Geef een reactie