Drie dagen lang ALLES leren over fermenteren. Geen loze recepten, maar de techniek en wetenschap. Met serieuze theorie, demonstraties, inzichtgevende tests, blinde proeverijen en natuurlijk heel veel zelf fermenteren.

Schrijf je direct in voor de eerstvolgende cursus
Over Rot 2.0

JIJ WILT echt goed, veilig en creatief leren fermenteren?

Dat komt goed uit. Samen met Robert Verweij van Teest.nl geeft Meneer Wateetons (auteur van Over Rot) een diepgaande cursus fermenteren. Na afloop kun je alles!

We vinden het belangrijk dat je veilig, creatief en smaakvol leert fermenteren. Daarom hebben wij een begrijpelijk en kloppend verhaal voor je samengesteld waarin alle vormen van fermenteren langskomen. Als je het fermentatieproces begrijpt kun je ermee gaan spelen en er je eigen creativiteit op loslaten. Je leert het fermentatieproces daarom doorgronden en beheersen, waardoor je een hoge en constante kwaliteit krijgt. Daarnaast adviseren we over voedselveiligheid in de horeca.

Geen trucjes maar kennis. Geen eetlepels maar procenten. Niet nadoen maar doorgronden!

Wie kan je dat beter uitleggen dan Meneer Wateetons, kookboekenschrijver en wetenschapper? Hij is auteur van het gezaghebbende Nederlandstalige handboek over fermenteren ‘Over Rot‘.

Schrijf je direct in voor de cursus op maandagen, op 9, 16 en 23 september 2024 Schrijf je direct in voor de cursus op dinsdagen, op 10, 17 en 24 september 2024 Ik wil zo'n cursus voor mijn team

Neem een kijkje

Wat leer je allemaal op de driedaagse cursus fermenteren?

 • Groenten fermenteren: zuurkool, cortido, wortels, augurken en kimchi.
 • Kun je groente fermenteren met minder zout?
 • Melk fermenteren: allerlei soorten yoghurt of rauwmelkse karnemelk en roomboter.
 • Zelf zuurdesem maken en er mee bakken
 • Bonen fermenteren: Japanse miso, Indonesische tempeh en Japanse natto.
 • Alcohol fermenteren tot: azijn, balsamico, en agrodolce maken.
 • Zelf gezonde frisdrank fermenteren: kombucha en waterkefir.
 • Vlees fermenteren tot gedroogde worst
 • Vissaus maken
 • Zelf kaas maken
 • Alcohol maken: bier brouwen
 • Fermenteren met koji kin, de schimmel die alles kan
 • Alles over voedselveilig werken: pH, zoutgehalte, D-day techniek, wateractiviteit
 • Alles over micro-organismen: met welke gisten, schimmels en bacteriën heb je te maken?
 • Is fermenteren gezond?
 • Hoe kun je de geleerde technieken toepassen op totaal nieuwe ingrediënten?
 • Hardware: thermometers, Ph-meters, watersloten.
 • Veel voorkomende uitdagingen en oplossingen bij voedsel fermenteren
 • en nog veel en veel meer…

Een deel ga je zelf doen, een deel demonstreren we, een deel ga je proeven. En je krijgt heel veel mee naar huis!

Schrijf je direct in voor de cursus op maandagen, op 9, 16 en 23 september 2024 Schrijf je direct in voor de cursus op dinsdagen, op 10, 17 en 24 september 2024 Ik wil zo'n cursus voor mijn team

Liever Online leren fermenteren?

media
Live online leren fermenteren

Leer online fermenteren met Meneer Wateetons.

Sinds begin 2020 geeft Meneer zijn workshops vooral online. Alles leren over fermenteren vanuit je luie stoel! Inclusief: terugkijkvideo na afloop, de receptuur én €5 korting op www.starterculturen.nl. Niet op de agenda?

Check dan onze uitgebreide on demand cursussen van de Wateetons Werkplaats.


Check hier de online agenda
workshop-fermenteren
On demand online cursussen fermenteren

Leer verschillende fermentatietechnieken op je eigen moment met de uitgebreide on demand online cursussen van Meneer Wateetons, onderdeel van de Wateetons Werkplaats.. In alle rust, op jouw tempo en met onbeperkte en eeuwige toegang.

De online cursussen biedt heel veel extra materiaal, links naar relevante info, filmpjes en leveranciers en quizzes om te testen of je alles begrepen hebt.


Wateetons Werkplaats Online fermentatiecursussen
tempeh workshop wateetons

SAMENVATTING

 • 3 dagen van 09:30 tot 15:30. Het minimum aantal deelnemers is 12, het maximum is 18
 • Docenten zijn kok Robert Verweij en foodheld Meneer Wateetons.
 • Je huidige skills verbeteren en nieuwe skills leren.
 • Na de cursus kun je beter, origineler en veiliger fermenteren dan nu.
 • De cursus is theoretisch én praktijkgericht: je gaat dus zelf aan de slag.
 • Cursuslocatie is de Workshop Factory in Woerden, centraal gelegen en met gratis parkeergelegenheid. Check de agenda.
Schrijf je direct in voor de cursus op maandagen, op 9, 16 en 23 september 2024 Schrijf je direct in voor de cursus op dinsdagen, op 10, 17 en 24 september 2024 Ik wil zo'n cursus voor mijn team
Meneer Wateetons kimchi

Over de cursusleiders

De cursus wordt gegeven door Meneer Wateetons en Robert Verweij.

Meneer Wateetons is culinair schrijver, wetenschapper en auteur van acht gezaghebbende kookboeken (Handboek voor de Vinex-jager (2010), Over Worst (2011), Over Rook (2014), Over Rot (2015), Over Drank (2016) en de Worstbijbel (2018), Over Charcuterie (2019) en Over Inpakken (2020), culinair blogger sinds 2006 (wateetons.com) en columnist (oa. columnist voor Elle Eten, Nrc Next en Winelife).

Robert Verweij is kok en eigenaar en oprichter (2003) van TeesT Culinaire Cursussen. Ook is hij mede-oprichter en mede-eigenaar van CookingAcademy en KookCursus.

Naast deze workshop geeft Meneer Wateetons verscheidene andere workshops die je mogelijk ook interesseren. Klik op de pijlen hieronder voor meer informatie.


FAQ

Op de de kookcursussen van TeesT is doorgaans is 70% gevorderede hobbykok en 30% professioneel kok, al verschilt dat wat per cursus. De inhoud is voor professionals net zo interessant en bruikbaar als hobby-koks en wijnliefhebbers.

De cursus is echter van hoog niveau en heeft een hoge snelheid.

De cursus fermenteren is niet vegetarisch of veganistisch. Alle vormen van fermenteren komen langs, maar vlees speelt slechts een kleine rol op één dag. Voor vegetariërs is de cursus zeer goed te doen, voor veganisten is het iets meer een uitdaging. We behandelen ook zuivel en een beetje vis. De docenten zijn niet principieel vegetarisch en 80% van de cursisten ook niet.

Robert Verweij is eigenaar en oprichter (2003) van TeesT Culinaire Cursussen. De wijncursussen verzorgt hij zelf, de kookcursussen en kookworkshops verzorgt hij samen met gespecialiseerde docenten.

Meneer Wateetons is kookboekenschrijver, kok en wetenschapper. Hij schreef standaardwerken over onder andere fermenteren, roken en drank maken.

Check onze algemene workshop FAQ, en als je vraag dan nog niet beantwoord is, stel hem dan via de chatfunctie of neem contact op.


Reviews

“Met veel plezier de cursus fermenteren gevolgd! Veel informatie wordt op humorvolle wijze gebracht (zo blijft het tenminste hangen) door twee ervaren docenten. Theorie en praktijk wisselen elkaar prettig af. Jammer dat de drie lesdagen alweer voorbij zijn!”

Kim Lemmers

“Heel veel kennis die ook daadwerkelijk wordt overgebracht op de groep. Uitermate inspirerend en duidelijk. Humoristisch. Van a tot z betrokken bij de groep. Didactisch vaardig. Onderwijs moet leuk zijn en dat was het. Een absolute aanrader.”

Thom Overmeer ROC van Amsterdam

“Het was een feestje om 3 keer 1dag/week meer te leren over fermenteren. Meneer Wateensons en Robert Verweij zijn vakmensen die hun enorme kennis en ervaring met een flinke dosis humor met je delen. Het is verrijkend dat niet alleen de basis informatie onderwezen wordt maar ook de vele toepassingen die mogelijk zijn.”

yvonne van der Linden

“Lang geleden dat ik met zoveel zin de “klas” inging. Bijna jammer dat maar 3 dagen waren Workshop fermenteren is een echte aanrader, veel (bij)geleerd, prima balans tussen theorie en praktijk . Met alles wat je na elke cursusdag meekrijgt( kefirkorrels, desemstarter, cider, azijn) kun je thuis volop aan de slag. Niet onbelangrijk; naast ken...”

Monique van Kessel

“Geweldige fermenteer cursus met meneer Wateetons and Robert. Genoeg theorie en vooral veel hands-on praktijkoefeningen met hints en tips die het fermenteerplezier kompleet maken. Leuke en enthousiaste deelnemers die ook hun ervaring deelden. En, uiteraard veel proefmomenten en een geweldige lunch! Zeker een sterke aanrader.”

Dr. Theo Bosma

“Gisteren de 3 daagse workshop Fermenteren afgesloten. Was echt héél leuk om te doen, en natuurlijk veel geleerd. Ik weck, bak het brood, en nu dat fermenteren erbij, helemaal gelukkig dus!! Als je zelf ook zin hebt om dit ook te doen: ik zou zeggen: geef je op!!”

Gerrie Bakker

“Bijzonder aardige mensen, goede informatie en prettige les met humor gebracht. Hebben de fermentatie cursus gevolgd. Echt een leuke cursus voor iedereen die iets meer wil dan huis tuin en keuken gerechten.”

Mirjam de Klerk

“Super leuke workshops. Professionele uitleg op een laagdrempelig niveau. Meneer is prettig om de omgang en neemt zeker de tijd om nadien alle vragen te beantwoorden.”

Roy Wagtenveld

“Gisteren de cursus fermenteren afgesloten bij TeesT van Meneer Wateetons en Robert Verweij. Wat een héérlijke inspirerende cursus was dit! Beide docenten hebben vakkennis en delen dit graag met een vleugje humor. Ik was al een enthousiaste fermenteerder maar kan nu met de nodige achtergrond nog beter begrijpen wat ik aan het doen ben. Vele vormen...”

Marie-louise Raats

“De online workshops van Meneer zijn geweldig leuk! Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en dat zorgt er voor dat je zo snel mogelijk het geleerde wil uitvoeren. Ik heb ze nagenoeg allemaal gevolgd, en ik blijf fan!”

Marjolein Breukhoven

“Na de broodcursus nu ook de fermentatiecursus gedaan en kan niet anders zeggen dan dat ik genoten heb van deze cursussen. Inspiratie, leerzaam, vakkundig en gezellig en een aanrader voor iedereen die meer wil weten!”

Wim Geerling

“Zowel de pizzacursus als de fermentatiecursus gedaan. Heel tevreden over de professionaliteit, de ruimte die er is om dingen te vragen, de gezelligheid en de gedegenheid van de instructie die je krijgt. Vriendelijke gedreven mensen met een passie voor hun vak. Een aanrader!”

Iris Broekarts

“Leuke en leerrijke driedaagse cursus! Na jaren van autodidactisch experimenteren met fermentatie nu een heleboel handvaten gekregen om hiermee verder aan de slag te gaan met meer kennis en inschattingsvermogen.”

Timo Verga

“Veel inspiratie, ideeën. Proeven of direct in de praktijk brengen. Wat kun je veel fermenteren. Leuke cursus, met humor. Aanrader.”

regina te raa

“helder en mooi verwoord, gezellig met de 2 heren, leerzaam en stimulerend, en met deze cursus fermenteren nemen ze het leven letterlijk met een korrel zout”

Hans Kooijman

“Super leerzaam en mooie technieken Ontzettend veel informatie en leuke dingen om thuis of in de professionele mee aan de slag te gaan zoals zelf kefir of yoghurt of kaas maken, brood bakken met desem of zelf droge worst en tempeh maken. Echt een aanrader”

Mendel van G

“Deelgenomen aan de Cursus Fermenteren. Ontzettend interessant en leerzame cursus! Ik ga zeker vaker deelnemen aan Cursussen vanuit Teest & Wateetons”

Rob Van Eldijk

“Mooie 3-daagse Fermentatie cursus. Veel kennis, inspiratie opgedaan en ook tijd voor humor. Goede balans praktijk en theorie. Een aanrader.”

Thérèse Godthelp

“Super leuke 3 daagse workshop fermenteren gedaan. Veel geleerd. Gebruik veel informatie nog steeds actief.”

Jeannette Stakenburg

“Geweldig om zoveel facetten van het fermenteren te leren. Leuke en informatieve lessen”

Marcel te Buck

“Fermenteren: super cursus! Leerzaam, leuk en enthousiasmerend”

liesbeth snijder

“Aantrekkelijke cursus Fermenteren waar ook veel theoretische en praktische ervaringen worden gedeeld. Misschien iets meer zelf maken en meenemen? De cursusleiders hebben in ieder geval alle tijd voor vragen en tips. De handouts zijn fantastisch en ga zeker nog een cursus bij ze doen. De vier sterren waren wat mij betreft voor de lokatie van de c...”

Dirk Breeveld

“Zoooveeel inspiratie opgedaan bij TeesT, cursus fermenteren met Meneer Wateetons! Heerlijke nieuwe smaaksensaties ontdekt, nieuwe technieken geleerd, inzicht verkregen. Echt een aanrader! Ik kom zeker terug!”

Brigitte Bruinsma

“Geweldig veel geleerd in 3 dagen tijd! Van Tsukémono tot Koji bacterie, van fermenteren tot wortelijs maken… het was super! Aanrader voor iedereen die verder wil met zijn of haar kookkunsten.”

Karen Hoofwijk
whatsapp