Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Over Wateetons


Wateetons.com wordt, sinds 2006, gemaakt door meneer Wateetons [spreek uit wat-éét-ons], samen met dochter Wateetons woonachtig te Amsterdam.

Over Meneer Wateetons

Meneer WateetonsMeneer Wateetons eet, soms wel drie keer per dag. Een geweldige kok is hij niet, de opmaak van zijn borden is verschrikkelijk en hij weet schandalig weinig over wijn. Experimenteren, dat kan hij dan weer wel. Met wisselende uitkomsten. Eigenlijk gaat schrijven over eten hem het beste af. Dat doet hij, op humoristische wijze in zijn vier boeken, op blogs en in tijdschriften. Meneer maakt het liefst voedsel dat je voor minder geld en met minder moeite gewoon in de supermarkt kunt kopen. Een beetje ordinair, bij voorkeur uit de onderste schappen. Als gepromoveerd wetenschapper is hij onderzoekend en sceptisch van aard en hij schept er genoegen in culinaire mythes met de grond gelijk te maken. Zijn boeken en andere stukken kenmerken zich door een gedegen wetenschappelijke onderbouwing, een humoristische schrijfstijl en een onverwoestbare can-do-attitude.

Meneer is een personage. In het dagelijks leven heet hij geen meneer en doet hij serieuze en verantwoorde dingen op kantoor.

Meer van Meneer

Boeken

vinex-jagerHet Handboek voor de Vinex-jager (Prometheus, 2010). Het boek dat van Vinex-watjes weer Vinex-mannen maakt. Het handboek bevat onder meer handleidingen voor het bereiden van kip, meerkoet, varken, rivierkreeft en cavia en recepten voor het zelf maken van (moedermelk)kaas, salami, gedroogde ham, bier, colaprosecco, ‘prison wine’ en sterkedrank. Samen met Sjoerd Mulder en Tijs Koelemeijer. Het handboek voor de Vinex-jager kreeg in 2010 veel media-aandacht. Zie hier voor een overzicht.

 

over-worstOver Worst: In september 2011 verscheen het eerste Nederlands handboek voor de amateur-worstmaker bij Carrera Culinair. Meneer schreef het samen met Sjoerd Mulder. De illustraties zijn van Tijs Koelemeijer. Over Worst werd door Trouw verkozen tot één van de 10 beste kookboeken van 2011 en wordt in tientallen recensies geprezen als informatief en hilarisch.

 

over-rookOver Rook (Goodcook; 2014). Het ultieme handboek over warm & koud roken van vlees, vis en groente. Geschreven zonder die verrader Sjoerd Mulder, en maar wel met illustraties door Tijs Koelemeijer. Fotografie door Maarten Brunsveld en foodstyling door Judith Braehner. Over Rook won een Kookboek van het Jaar Award voor het beste design en wordt in vele jaarlijstjes genoemd als één van de beste kookboeken van 2014.

 

over-rotOver Rot (Goodcook, december 2015). Het ultieme handboek fermenteren. Met het zelfde designteam als Over Rook. In tientallen recensies wordt het boek beschreven als ‘standaardwerk’, ‘geniaal’. ‘grondig’ en ‘hilarisch’.

 

 

Alle boeken zijn te koop via de reguliere boek- en webwinkels, maar ook in meneers eigen webwinkel.

Meneer als tekstschrijver

Meneer schrijft ook andermans boeken. Hij werkte onder andere mee aan: Eten voor je Kind (2014), Werken met Wild (2015), Instock Cooking (2016) en de Vleesbijbel (verschijnt eind 2016). Ook teksten van meneer in uw blad of boek? Neem vrijblijvend contact met hem op.

Media Meneer

De schrijfsels op Wateetons.com zijn niet onopgemerkt gebleven. Zo werd dit weblog door NRC.next verkozen tot één van de 25 leukste culinaire sites van Nederland. Playboy was zelfs van mening dat Wateetons.com tot de vier leukste behoort. Dagblad Trouw wijdde  een groot zaterdag artikel aan een van de experimenten op Wateetons.com en meneer was een van de vier culiloggers die centraal stonden in een eet-special van het Volkskrant Magazine. Meneers boeken worden zonder uitzondering omschreven als grondig en informatief en bovendien leuk om te lezen.

Blogs en online initiatieven

  • Worstlog, voor Worst en Vaderland. Samen met Jurgen Seppen.
  • De Wildplukwijzer. Een handige Google Map die, met uw hulp, alle openbare fruitbomen en -struiken, notenbomen en verdwaalde komkommerplanten bij u om de hoek en in de rest van Nederland in kaart brengt.
  • Twitter Uiteraard zit meneer ook op twitter. Hij bericht 5,3 keer per dag en volgt alleen culinaria’s en lekkere wijven.
  • Facebook We leuken!
  • Instagram We filteren!
  • Blendle Meneer is curator van het foodkanaal van Blendle. Op zijn eigen kanaal deelt hij vooral zijn persoonlijke fieps als fermenteren, nonsens, worst, roken en prostitutie.
  • LinkedIn: seriously, wat ik hiermee moet weet ik ook niet.
  • Needatzijnkruidnoten.nl. Een culinair fundamentalistisch Sinterklaasinitiatief. Dediscontinueerd.

Workshops

Reizen

  • Meneer organiseert Wateetons Wilde Weekenden in Zweden. Daar ga je vissen, elandworst maken, knutselen, uitbenen, vlees en vis roken, wandelen, wildplukken, brood bakken, schieten, fikkie stoken, kanoën, whiskey drinken en nog veel meer stoers.

Oude media

Over mevrouw Wateetons 

Mevrouw Wateetons wil niet koken (en weet ondertussen ook niet meer hoe het moet) en trekt liever een AH maaltijdsalade open of mikt een pizza in de oven. Ze is een tikkeltje geobsedeerd door gezond eten, en neemt alle informatie over “the truth about food” tot zich, maar is in de uitvoering erg inconsequent en snaait net zo makkelijk een Snickers als een worteltje. Ze is niet te huur. Sinds 2008 schrijft ze niet meer op Wateetons en sinds 2015 is ze DVFKAMW (de vrouw formerly known as mevrouw Wateetons).

Over Dochter Wateetons

Dochter Wateetons is zes zeven acht negen tien elf  jaar en drinkt het liefst chocomel, eet graag taartjes, chips, koekjes en patat met mayonaise.