Een nieuwe week, een nieuw thema

Een nieuwe week, een nieuw thema


Vlees Indische spruitjes

Meneer Wateetons heeft een beetje structuur nodig in z’n leven. Anders rommelt hij maar wat aan. Dus na Venkel Veekend en Voedsel uit de Vriezer is het tijd voor een nieuw thema. Met een culinair thema is de kans dat je ‘s avonds na een dag werk een blik soep open trekt toch wat minder groot. En het nieuwe thema is:

Indonesisch.

(Dat klinkt natuurlijk voor geen meter. Zeker in vergelijking tot Venkel Veekend. Mocht u een mooi allitererende naam weten voor dit thema dan hou ik me van harte aanbevolen).

Om de overgang van een thema-loos naar een Indonesisch leven soepel te laten verlopen heb ik gisteravond eerst maar een fusionmaaltijd gekookt. Indisch rundvlees met spruitjes.

Het recept: Indisch rundvlees met spruitjes

500 gram runderlappen
een flinke theelepel nootmuskaat (vers natuurlijk, he)
twee theelepels laos
een flinke eetlepel geraspte verse gember
een stukje trassi van circa anderhalve kubieke centimeter (succes met meten)
twee eetlepels ketjap manis
een theelepel sambal oelek (of meer als je dat blieft)
een serehstengel
een deciliter melk
twee deciliter water

Snij het vlees in dobbelsteentjes. Meng de nootmuskaat, laos en gember en bestrooi hiermee het vlees. Bak het vlees aan. Giet vervolgens de melk en het water bij het vlees en voeg de sambal, sereh, ketjap en trassi toe. Laat het op een laag vuur helemaal inkoken. Af en toe roeren. De geschifte melk moet als een soort koek aan het vlees plakken. Dit kan wel een uurtje duren. Pas op dat het niet verbrandt.

Indonesische spruitjes

een zak spruitjes
gember
een limoen
ui
twee tenen knoflook
een theelepel sambal
Maak de spruitjes schoon en kook ze kort in gezouten water. Een minuut of vijf. Maak ondertussen een boemboe van een zeer fijn gesneden uitje, twee tenen knoflook, een theelepel sambal en een eetlepel gember. Fruit dit in wat olie. Voeg de kruiden toe aan de spruitjes en voeg het sap van een kwart limoen toe. Stamp de spruitjes tot een grove puree. Voeg naar smaak nog zout en peper toe.

Geef een reactie