recept |

Draadjesvlees

draadjesvlees.jpg 

Bijna vaderdag. Voor menig zoon of dochter betekent dat op zaterdag paniekerig speuren naar een cadeau voor iemand die alles al heeft. Of twee iemanden zelfs, als je geluk slash pech hebt. Zo ook voor de familie Wateetons. Maar, Mevrouw Wateetons had een goed idee. Vader Wateetons 1 lust namelijk niets, behalve draadjesvlees. Dat lust hij zelfs erg graag. Maar dat eet hij niet zo vaak, omdat Moeder Wateetons 1 er niet van houdt. Life’s a bitch. Dus, meneer zette zich aan het sudderen. Cadeaupapiertje erom, klaar.

In zijn zoektocht naar mooie draadjesvlees recepten stuitte meneer op de volgende briljante pagina: www.draadjesvlees.nl, de huispagina van het Draadjesvlees Genootschap. Een mooi initiatief waar meneer met graagte de volgende twee recepten vanaf haalde.

Rundvlees met Westmalle 

Ingredienten:

600 gram korte runderriblappen, liefst van Limousin of Charolais
1 grote ui
4 ontpitte dadels
1 takje tijm
3,5 dl runderbouillon
1,5 dl Westmalle Trappist dubbel
4 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
2 eetlepels fijngeknipte bladpetetrselie
peper uit de molen en zout naar smaak 

Bereidingswijze:

Dadels in kliene stukjes snijden en gedurende 2 uur in een mengkom in het bier wellen. Ui schillen en in stukjes snijden. Runderriblappen in gelijkmatige blokjes snijden en met zout en weinig peper bestrooien. Olie in een braadpan verhitten en de blokjes vlees al roerende aanbraden. Stukjes ui kort meebraden. Hittebron verlagen, bouillon en het takje tijm toevoegen. Met de deksel op de braadpan op de laagste hittebron, gedurende 1,5 tot ruim 2 uur gaar stoven. Vijftien minuten voor het einde van de stooftijd de stukjes dadel en de rest van het bier toevoegen. Takje tijm eruit halen en op smaak brengen met peper en zout. Vlees en saus over voorverwarmde borden verdelen en met bladpeterselie garneren.

Limburgs Zoervleis 

Ingredienten:

800gr runderpoulet
5 dl. water
5 dl azijn
500gr dikke uien
5 eetlepels perenstroop
2 plakken ontbijtkoek
3 blaadjes laurier
2 kruidnagels
peper uit de molen en zout 

Bereidingswijze:

De poulet 24 uur marineren in water en azijn (50/50) met zout peper laurier en kruidnagels.
Het goed uigelekte vlees aanbraden en afblussen met de marinade.De grof gesneden uien apart braden en bij het vlees voegen.
Het geheel ongeveer 2 uur laten sudderen in de marinade.(van tijd tot tijd het schuim er af scheppen). Als het vlees gaar is de plakk ontbijkoek en de perenstroop toevoegen. Peper en zout zonodig toevoegen en als het geheel te zuur is doe er dan nog wat perenstroop bij.

Bron: draadjesvlees.nl

Nu Vader Wateetons 2 nog.
 


0 reacties op “Draadjesvlees
 1. Het zoervleis is mij natuurlijk op het lijf geschreven, zijnde afkomstig uit de bewuste regio.
  Ik moet Meneer alleen waarschuwen voor de hoeveelheid azijn. Ik heb dit (of een soortgelijk recept) al eens geprobeerd, en vond het vlees erg zuur. Te zuur. Ik zou dan ook eerder 5 eetlepels azijn gebruiken.
  Maar wellicht ben ik geen goede referentie, aangezien ik mijn zuurvlees bij friture ‘Het Hapje’ haalde, in Mechelen, Zuid-Limburg. En helaas is dat familierecept verloren gegaan, bij de teloorgang van de friture…
  Ik kijk dan uit naar uwe bevindingen…

 2. Ook ik kom uit de zoervleisregio en ons familierecept schreef juist voor om geen water te gebruiken maar alleen azijn; het gerecht heet dan ook ‘zuur vlees’ en niet ‘vlees met een mieterig klein beetje zuur’.
  Azijnzuur is vluchtig dus een groot gedeelte pruttel je er toch weer uit. Mocht het onverhoopt toch nog te zuur zijn dan een extra lepel stroop erin.
  Hoewel het met runderpoulet erg goed mag smaken is het ook erg lekker met konijn (hetzelfde recept). Een heel konijn in stukken, of losse poten; hoe wilder, hoe lekkerder. Misschien zou meneer eens wat strikken kunnen zetten in het stadspark samen met Dochter Wateetons.

 3. Ik heb de tussenweg gekozen. 300 ml azijn ongeveer, appelazijn. Meer had ik niet in huis. En mijn keel sloeg toe al dicht, dus ik vond het wel mooi. Uiteindelijk viel de zuurheid goed te compenseren met de appelstroop en ontbijtkoek. Twee forse scheppen appelstroop was eigenlijk wel genoeg.

 4. Ik was vergeten dat dit al heel lang op mijn to-do-lijstje stond. Meteen maar wat suddervlees meegenomen van appie. Alleen, nu ik die halve liter azijn aan het afmeten ben kom ik toch maar even checken, of het niet toevallig een halve deciliter moest zijn of zo.
  Niet dus. Maar okay, ik ga dapper wezen en die 5 dl aanhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


Wild Winter BBQ voorgerecht: wildpluk forel

Nou, dat wordt thuis uit eten, deze kerst. Weet je wat, maak dit jaar je kerstmenu sowieso maar lekker buiten. Een winterBBQ. Gezellig en lekker, zeker met een mooie whisky erbij. Ik heb het voorgerecht alvast voor je getest.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

12 jun
Live online workshop “tempura maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp