experimenteerdrift, Over worst, zelf maken |

Worstpaté

Worst is, van oorsprong, een restverwerkingsproduct. Dat weet u. Voor paté geldt hetzelfde. Dus worstpaté moet wel zo’n beetje de  biobak van de vleesverwerking zijn. Dat wekt verwachtingen. Aan de slag!

Eigenlijk begon het anders. Niet met meneer’s biobakbehoefte maar met een stukje buikspek. Schoon, fris buikspek. Een restje, truedat, maar wel een mooi gevacumeerd en ingevroren restje. Dat lag er al een maand, te wachten op inspiratie. Die inspiratie kwam afgelopen maandag, met het weer. Paté! Een klassiek herfstproduct.

Bij de slager haalde meneer zijn lever. Een paté bestaat voor ongeveer een derde vlees, een derde vet en een derde lever. Maar minder dan zes derde lever wilde de slager hem niet verkopen. Ingevroren nog wel. Volgende keer gaat meneer weer gewoon naar @worstmaker. Er was dus meer vlees nodig om al die lever te verpatéiëren. Gelukkig trof meneer in de vriezer een mortadella. Ooit gemaakt in een serie van zes, die na het aansnijden allemaal even laf gekruid bleken. Verder vond hij nog een restje worstvlees, zonder velletje. Vermoedelijk uit het dode deel van zijn Alfred gepeuterd. Dat klinkt aanzienlijk minder ziek als je weet wie, of wat, Alfred is.

Meneer had dus lever, buikspek, een worst en worstvlees.  Hop, in de gehaktmolen ermee. Lekker grof. Verder gooide hij erdoor:

 • 2,5 gram piment
 • 4 gram groene peper
 • nitrietzout
 • een ui
 • een flinke scheut korenwijn
 • een teentje knoflook
 • een hand peterselie

Het zout vereiste nog even wat rekenwerk. Immers, een aanzienlijk deel van de ingrediënten was al gekruid. En sommige daarvan weer te laf . Mocht u thuis nog eens mortadelleloze paté willen maken dan is 18 gram zout per kilo (dus 22 gram voor deze hoeveelheid) een goede richtlijn. Gebruik bij voorkeur nitrietzout tegen het groen kleuren van de lever.

En zowaar. Het lukte. Een fijne worstpaté, geheel vrij van lafheid of biobakassociaties. En van herkenbare worst. Ergens is dat dan ook wel weer een beetje jammer. Volgende keer stopt meneer er misschien een intact braadworstje in. Voor de gezelligheid. Maar nu eerst na de worstpaté eens patéworst proberen. Oh wacht, dat bestaat al. Dat heet leverworst.

 


0 reacties op “Worstpaté
 1. Donner heeft gelijk: van worst(pate) wil je niet weten hoe het bereid is.
  Brrrr ….
  Maar: ik wil hem natuurlijk wel proeven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Fermenteren met het Klokhuis en Meneer Wateetons

Het klokhuis. Wie is er niet groot mee geworden? Al 35 jaar leert het TV programma kinderen van 7-12 hoe de wereld in elkaar steekt, in de breedste zin des woords. Onlangs viel Meneer de allergrootste eer uit zijn carrière ten deel: de kinderen van nu en de toekomst iets wijzer maken over…. fermenteren.


Hongaarse droge worst

De bekendste Hongaarse droge worsten

Worstmaker Meneer Wateetons beschrijft én proeft de beroemdste Hongaarse droge worst soorten. Van Gyulai, tot Csabai tot Téliszalámi kolbász.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Live online workshop cider maken 20:30 tot 22:00 uur

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

03 nov
Live online workshop ossenworst maken 20:30 tot 22:00 uur

12 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (1) Meerdere dagen

19 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (2) Meerdere dagen

01 dec
Live online workshop droge workshop worst maken 20:30 tot 22:00 uur

02 dec
Driedaagse cursus Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend