experimenteerdrift, Over worst, zelf maken |

Worstpaté

Worst is, van oorsprong, een restverwerkingsproduct. Dat weet u. Voor paté geldt hetzelfde. Dus worstpaté moet wel zo’n beetje de  biobak van de vleesverwerking zijn. Dat wekt verwachtingen. Aan de slag!

Eigenlijk begon het anders. Niet met meneer’s biobakbehoefte maar met een stukje buikspek. Schoon, fris buikspek. Een restje, truedat, maar wel een mooi gevacumeerd en ingevroren restje. Dat lag er al een maand, te wachten op inspiratie. Die inspiratie kwam afgelopen maandag, met het weer. Paté! Een klassiek herfstproduct.

Bij de slager haalde meneer zijn lever. Een paté bestaat voor ongeveer een derde vlees, een derde vet en een derde lever. Maar minder dan zes derde lever wilde de slager hem niet verkopen. Ingevroren nog wel. Volgende keer gaat meneer weer gewoon naar @worstmaker. Er was dus meer vlees nodig om al die lever te verpatéiëren. Gelukkig trof meneer in de vriezer een mortadella. Ooit gemaakt in een serie van zes, die na het aansnijden allemaal even laf gekruid bleken. Verder vond hij nog een restje worstvlees, zonder velletje. Vermoedelijk uit het dode deel van zijn Alfred gepeuterd. Dat klinkt aanzienlijk minder ziek als je weet wie, of wat, Alfred is.

Meneer had dus lever, buikspek, een worst en worstvlees.  Hop, in de gehaktmolen ermee. Lekker grof. Verder gooide hij erdoor:

 • 2,5 gram piment
 • 4 gram groene peper
 • nitrietzout
 • een ui
 • een flinke scheut korenwijn
 • een teentje knoflook
 • een hand peterselie

Het zout vereiste nog even wat rekenwerk. Immers, een aanzienlijk deel van de ingrediënten was al gekruid. En sommige daarvan weer te laf . Mocht u thuis nog eens mortadelleloze paté willen maken dan is 18 gram zout per kilo (dus 22 gram voor deze hoeveelheid) een goede richtlijn. Gebruik bij voorkeur nitrietzout tegen het groen kleuren van de lever.

En zowaar. Het lukte. Een fijne worstpaté, geheel vrij van lafheid of biobakassociaties. En van herkenbare worst. Ergens is dat dan ook wel weer een beetje jammer. Volgende keer stopt meneer er misschien een intact braadworstje in. Voor de gezelligheid. Maar nu eerst na de worstpaté eens patéworst proberen. Oh wacht, dat bestaat al. Dat heet leverworst.

 


0 reacties op “Worstpaté
 1. Donner heeft gelijk: van worst(pate) wil je niet weten hoe het bereid is.
  Brrrr ….
  Maar: ik wil hem natuurlijk wel proeven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

29 okt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

02 dec
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp