Happy healthy puree en een bijna echte neprookworst

Happy healthy puree en een bijna echte neprookworst


Bijna vijf jaar na het verschijnen van Over Worst geldt nog altijd: worst is the best. Het niet-vleeschetende deel der mensheid kan de druk zo langzamerhand niet meer weerstaan en meneer proefde enige tijd geleden het resultaat. Niet bepaald the best maar er zat één vegetarische worst die er wel mee door kon. Vandaag trof hij bij zijn Jumbo nóg meer vegetarische worsten. Het kan niet op.

2015-11-12 19.17.10 2015-11-12 19.17.28 2015-11-12 19.17.16 2015-11-12 19.59.55

Dee’s vegan worstjes

Dee blijkt een voedingsdeskundige uit Ierland. Ze beschrijft in haar praatje op de achterkant dat ze “alleen de beste natuurlijke en ingredienten die vol zitten met gezonde voedingsstoffen en geen slechte dingen bevatten” gebruikt. Vertel eens Dee, voedingsdeskundige, wat zijn dan die slechte dingen? Nou meneer, “gluten, onnatuurlijke toevoegingen, soja, zuivel, GMO’s of tarwe” natuurlijk. Ah, zo’n type deskundige. De worstjes bevatten erwtenproteïne, witte bonen, zwarte bonen en lijnzaad. De prominent op de vrolijke verpakking genoemde knoflook, paddenstoelen en zeewier zijn met respectievelijk 0,2%, 1% en 0,7% vertegenwoordigd. Marketingdeskundig is ze zeker, onze Dee.

De worstjes zijn dun, en zitten aan elkaar vast in iets wat wel wat weg heeft van een darm. Ze bruinen snel in de pan. Meneer probeerde ze te snijden voor de foto maar dat lukte niet. Te papperig. Dat voel je ook terug in je mond. Volledig biteloos. Het zal het gebrek aan GMO’s zijn. Zacht, papperig en beetje melig. Het velletje wordt wel knapperig in de hete boter. De smaak is flauw, met een hint van paddenstoelen. Ze kan een hoop, maar smaakdeskundig is ze niet. Maar, krek als het niet waar is, ik ben geen gluut tegengekomen.

Goodbite Vegetarische rookworst

Dit is duidelijk het type vleesvervanger dat niets liever wil dan op vlees lijken. Inclusief het bord boerenkool eronder. Alleen de vette jus mist. Echt gerookt, staat er zelfs op. De worst heeft een inkeping die ontstaan lijkt te zijn tijdens het hangen aan een stok in de rookkast. In dat knakje zie je inderdaad minder kleuring. Zou het dan echt waar zijn? Of is het een geavanceerd truucje, zoals het donsveertje in een doos eieren, waar zelfs meneer in trapt. Hij vindt het in ieder geval een behoorlijk overtuigende worst. De geur is behoorlijk, licht rokerig, zij het met de onvermijdelijk bouillongeur. Hij googlede even of Tivall– en Goodbiteworsten niet uit dezelfde fabriek komen. Ze lijken veel op elkaar. Maar nee. Wel zijn ze beide van soja- en tarwegluten gemaakt (wat zou Dee daar van vinden).

De bite is indrukwekkend. Sappig, kauwbaar en prettig vezelig. Zeker beter dan de Tivall knakworstjes die hij eerder proefde. De doorsnee kan zo doorgaan voor een Hema rookworst. De smaak schuurt zelfs tegen lekker aan. Het echt een heel prima neprookworst.

De conclusie
Het moge duidelijk zijn, Dee’s worstjes zijn niet te vreten healthy-happy-marketingonzin en Goodbites maakt een heel behoorlijke neprookworst. Binnenkort zal meneer de twee koplopers (Goodbites en De Vegetarische slager) eens naast elkaar leggen om een winnaar te bepalen. Niet naast een echte worst natuurlijk, zelfs geen matige, dat winnen ze nooit.

 

  1. 2
    Meneer test: vleesvervangers van de Lidl | Wateetons

    […] Meneer heeft, als erkend worstspecialist, al heel wat vegetarische worsten geprobeerd. De kwaliteit varieert van oneetbaar tot bijna echt. Die van de Lidl zit er tussenin, maar wel aan de goede kant van het midden. Hij bestaat voornamelijk uit soja- en tarwe-eiwit wat hem een prettige en stevige bite geeft, die naar meneers zin nog wel iets te ‘broderig’ is. De worst mist de sappigheid van een echte braadworst. Iets meer vet zou welkom geweest zijn. De smaak doet denken aan boterhamworst. Conclusie: een weinig avontuurlijk, maar alleszins acceptabele vegetarische worst die het echter niet haalt bij die van de Vegetarische Slager of Goodbite. […]

Geef een reactie