boodschappen, Over worst |

Happy healthy puree en een bijna echte neprookworst

Bijna vijf jaar na het verschijnen van Over Worst geldt nog altijd: worst is the best. Het niet-vleeschetende deel der mensheid kan de druk zo langzamerhand niet meer weerstaan en meneer proefde enige tijd geleden het resultaat. Niet bepaald the best maar er zat één vegetarische worst die er wel mee door kon. Vandaag trof hij bij zijn Jumbo nóg meer vegetarische worsten. Het kan niet op.

2015-11-12 19.17.10 2015-11-12 19.17.28 2015-11-12 19.17.16 2015-11-12 19.59.55

Dee’s vegan worstjes

Dee blijkt een voedingsdeskundige uit Ierland. Ze beschrijft in haar praatje op de achterkant dat ze “alleen de beste natuurlijke en ingredienten die vol zitten met gezonde voedingsstoffen en geen slechte dingen bevatten” gebruikt. Vertel eens Dee, voedingsdeskundige, wat zijn dan die slechte dingen? Nou meneer, “gluten, onnatuurlijke toevoegingen, soja, zuivel, GMO’s of tarwe” natuurlijk. Ah, zo’n type deskundige. De worstjes bevatten erwtenproteïne, witte bonen, zwarte bonen en lijnzaad. De prominent op de vrolijke verpakking genoemde knoflook, paddenstoelen en zeewier zijn met respectievelijk 0,2%, 1% en 0,7% vertegenwoordigd. Marketingdeskundig is ze zeker, onze Dee.

De worstjes zijn dun, en zitten aan elkaar vast in iets wat wel wat weg heeft van een darm. Ze bruinen snel in de pan. Meneer probeerde ze te snijden voor de foto maar dat lukte niet. Te papperig. Dat voel je ook terug in je mond. Volledig biteloos. Het zal het gebrek aan GMO’s zijn. Zacht, papperig en beetje melig. Het velletje wordt wel knapperig in de hete boter. De smaak is flauw, met een hint van paddenstoelen. Ze kan een hoop, maar smaakdeskundig is ze niet. Maar, krek als het niet waar is, ik ben geen gluut tegengekomen.

Goodbite Vegetarische rookworst

Dit is duidelijk het type vleesvervanger dat niets liever wil dan op vlees lijken. Inclusief het bord boerenkool eronder. Alleen de vette jus mist. Echt gerookt, staat er zelfs op. De worst heeft een inkeping die ontstaan lijkt te zijn tijdens het hangen aan een stok in de rookkast. In dat knakje zie je inderdaad minder kleuring. Zou het dan echt waar zijn? Of is het een geavanceerd truucje, zoals het donsveertje in een doos eieren, waar zelfs meneer in trapt. Hij vindt het in ieder geval een behoorlijk overtuigende worst. De geur is behoorlijk, licht rokerig, zij het met de onvermijdelijk bouillongeur. Hij googlede even of Tivall– en Goodbiteworsten niet uit dezelfde fabriek komen. Ze lijken veel op elkaar. Maar nee. Wel zijn ze beide van soja- en tarwegluten gemaakt (wat zou Dee daar van vinden).

De bite is indrukwekkend. Sappig, kauwbaar en prettig vezelig. Zeker beter dan de Tivall knakworstjes die hij eerder proefde. De doorsnee kan zo doorgaan voor een Hema rookworst. De smaak schuurt zelfs tegen lekker aan. Het echt een heel prima neprookworst.

De conclusie
Het moge duidelijk zijn, Dee’s worstjes zijn niet te vreten healthy-happy-marketingonzin en Goodbites maakt een heel behoorlijke neprookworst. Binnenkort zal meneer de twee koplopers (Goodbites en De Vegetarische slager) eens naast elkaar leggen om een winnaar te bepalen. Niet naast een echte worst natuurlijk, zelfs geen matige, dat winnen ze nooit.

 


5 reacties op “Happy healthy puree en een bijna echte neprookworst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Hongaarse droge worst

De bekendste Hongaarse droge worsten

Worstmaker Meneer Wateetons beschrijft én proeft de beroemdste Hongaarse droge worst soorten. Van Gyulai, tot Csabai tot Téliszalámi kolbász.


Meneer wateetons proeft: WildWestland vegan kaas review

Meneer Wateetons, fan van de Vegetarische Slager, proeft in deze review de eerste vegan kaasjes van WildWestland, van dezelfde makers.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

08 dec
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop ‘camembert en brie’ maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99

10 dec
Wateetons Wilde Winter weekend in Zweden – december 2021 Meerdere dagen

15 dec
Live online workshop pâté en croûte maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

22 dec
Live online workshop charcuterie maken 20:30 tot 22:00 uur

14 jan
Wateetons Wilde Winter weekend in Zweden – januari 2022 Meerdere dagen

04 feb
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend