experimenteerdrift, Over Rot, zelf maken |

Drie nieuwe soorten yoghurt: Amasi, Matsoni en Japanse Kaspische zeeyoghurt

IMG_7149 IMG_7150 IMG_7152 IMG_7157

Eén dag nadat Over Rot naar de drukker ging viel zijn oog erop. Te laat om nog op te nemen in de lijst van starter-leveranciers. Bijzonder jammer, want het Vlaamse Beneficial Cultures biedt niet alleen zuivelstarters die meneer in zijn boek noemt als Viili en Filmjölk (of Filbunke) maar nog een heleboel meer ook. Meneer bestelde er drie: Amasi, Matsoni en Capsian Sea yogurt. De gedroogde starters lagen een weekje later keurig met een korte instructie in een envelop op de mat.

Amasi
Een thermofiele starter, dus hij fermenteert warm. Volgens de site van Beneficial Cultures is Amasi “een traditionele yoghurt uit Zuidelijk Afrika. De gefermenteerde yoghurt lijkt op klassieke yoghurt of kwark, maar wordt bereid met andere micro-organismen en heeft een iets andere smaak en structuur. Qua smaak lijkt het sterk op iets dat het midden houdt tussen cottage cheese en yoghurt” Meneer had in zijn yoghurtmaker binnen een nacht een prachtig stevige yoghurt.

Zijn proefnotitie:  “consistentie is slijmerig en vrij zacht. Zeer mild, weinig zuur. Meest melkige en kazige van de drie.”

Matsoni
De site schrijft:  “Matsoni is een traditionele yoghurt uit het Kaspische Zeegebied. De gefermenteerde yoghurt lijkt op klassieke yoghurt, maar wordt bereid met andere micro-organismen en heeft een iets andere smaak en structuur.” Volgens de instructies is de yoghurt mesofiel, dus hij fermenteert bij kamertemperatuur. Meneers starter wilde niet goed op gang komen. Het duurde 36 uur voor er iets gebeurde. De batch die hij van die eerste matig gelukte yoghurt maakte werkte wel uitstekend, binnen 24 uur was zijn melk (vol, gesteriliseerd) gefermenteerd.

Proefnotities:  “de zuurste van de drie maar nog altijd vrij mild, zacht en met een roeryoghurt consistentie. Lijkt erg op de Caspian Sea yoghurt.”

Caspian Sea yoghurt
Dit zou volgens wikipedia hetzelfde moeten zijn als Matsoni, maar wordt onder deze naam verkocht in Japan. Volgens de site van Beneficial Cultures zit er in de starter ook gewoon Matsoni, maar ze schrijven ook “het verschilt van matsoni door de draderige structuur die ook kenmerkend is voor viili. Het smaakt echter meer naar traditionele Bulgaarse yoghurt.” Hoewel meneer bij proeven niet wist dat beide starters nagenoeg hetzelfde waren lees je er wel iets van terug in zijn proefnotities:  “iets dikker, kauwbaarder en toch ook slijmerig. Ook wat zurig. Laatste twee liggen dicht tegen elkaar.”

Meneer heeft zijn ijsklontjeszakjes gevuld en kan de rest van zijn leven Afrikaanse, Georgische of Japans-Georgische yoghurtjes eten. Lekker. Binnenkort bestelt hij ook zeker een paar andere starters.


0 reacties op “Drie nieuwe soorten yoghurt: Amasi, Matsoni en Japanse Kaspische zeeyoghurt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Fermentatie to do list

Check deze handig kaart met bekende fermentaties, gecategoriseerd naar hoofdingrediënt. Welke heb je nog niet geproefd?


Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
07 okt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur

11 okt
Live online workshop “azijn maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

27 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

28 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

01 nov
Live online workshop “cider maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

11 nov
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur

13 nov
Driedaagse cursus fermenteren Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend