experimenteerdrift, Over Rot, zelf maken |

Drie nieuwe soorten yoghurt: Amasi, Matsoni en Japanse Kaspische zeeyoghurt

IMG_7149 IMG_7150 IMG_7152 IMG_7157

Eén dag nadat Over Rot naar de drukker ging viel zijn oog erop. Te laat om nog op te nemen in de lijst van starter-leveranciers. Bijzonder jammer, want het Vlaamse Beneficial Cultures biedt niet alleen zuivelstarters die meneer in zijn boek noemt als Viili en Filmjölk (of Filbunke) maar nog een heleboel meer ook. Meneer bestelde er drie: Amasi, Matsoni en Capsian Sea yogurt. De gedroogde starters lagen een weekje later keurig met een korte instructie in een envelop op de mat.

Amasi
Een thermofiele starter, dus hij fermenteert warm. Volgens de site van Beneficial Cultures is Amasi “een traditionele yoghurt uit Zuidelijk Afrika. De gefermenteerde yoghurt lijkt op klassieke yoghurt of kwark, maar wordt bereid met andere micro-organismen en heeft een iets andere smaak en structuur. Qua smaak lijkt het sterk op iets dat het midden houdt tussen cottage cheese en yoghurt” Meneer had in zijn yoghurtmaker binnen een nacht een prachtig stevige yoghurt.

Zijn proefnotitie:  “consistentie is slijmerig en vrij zacht. Zeer mild, weinig zuur. Meest melkige en kazige van de drie.”

Matsoni
De site schrijft:  “Matsoni is een traditionele yoghurt uit het Kaspische Zeegebied. De gefermenteerde yoghurt lijkt op klassieke yoghurt, maar wordt bereid met andere micro-organismen en heeft een iets andere smaak en structuur.” Volgens de instructies is de yoghurt mesofiel, dus hij fermenteert bij kamertemperatuur. Meneers starter wilde niet goed op gang komen. Het duurde 36 uur voor er iets gebeurde. De batch die hij van die eerste matig gelukte yoghurt maakte werkte wel uitstekend, binnen 24 uur was zijn melk (vol, gesteriliseerd) gefermenteerd.

Proefnotities:  “de zuurste van de drie maar nog altijd vrij mild, zacht en met een roeryoghurt consistentie. Lijkt erg op de Caspian Sea yoghurt.”

Caspian Sea yoghurt
Dit zou volgens wikipedia hetzelfde moeten zijn als Matsoni, maar wordt onder deze naam verkocht in Japan. Volgens de site van Beneficial Cultures zit er in de starter ook gewoon Matsoni, maar ze schrijven ook “het verschilt van matsoni door de draderige structuur die ook kenmerkend is voor viili. Het smaakt echter meer naar traditionele Bulgaarse yoghurt.” Hoewel meneer bij proeven niet wist dat beide starters nagenoeg hetzelfde waren lees je er wel iets van terug in zijn proefnotities:  “iets dikker, kauwbaarder en toch ook slijmerig. Ook wat zurig. Laatste twee liggen dicht tegen elkaar.”

Meneer heeft zijn ijsklontjeszakjes gevuld en kan de rest van zijn leven Afrikaanse, Georgische of Japans-Georgische yoghurtjes eten. Lekker. Binnenkort bestelt hij ook zeker een paar andere starters.


0 reacties op “Drie nieuwe soorten yoghurt: Amasi, Matsoni en Japanse Kaspische zeeyoghurt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Fermenteren met het Klokhuis en Meneer Wateetons

Het klokhuis. Wie is er niet groot mee geworden? Al 35 jaar leert het TV programma kinderen van 7-12 hoe de wereld in elkaar steekt, in de breedste zin des woords. Onlangs viel Meneer de allergrootste eer uit zijn carrière ten deel: de kinderen van nu en de toekomst iets wijzer maken over…. fermenteren.


Hongaarse lángos recept

Recept Hongaarse lángos – de communistische pizza

Een van de eerste Hongaarse klassiekers die we probeerden was lángos. De volvette communistische getto-pizza. Hier een recept.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Live online workshop cider maken 20:30 tot 22:00 uur

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

03 nov
Live online workshop ossenworst maken 20:30 tot 22:00 uur

12 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (1) Meerdere dagen

19 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (2) Meerdere dagen

01 dec
Live online workshop droge workshop worst maken 20:30 tot 22:00 uur

02 dec
Driedaagse cursus Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend