Drie nieuwe soorten yoghurt: Amasi, Matsoni en Japanse Kaspische zeeyoghurt

Drie nieuwe soorten yoghurt: Amasi, Matsoni en Japanse Kaspische zeeyoghurt


IMG_7149 IMG_7150 IMG_7152 IMG_7157

Eén dag nadat Over Rot naar de drukker ging viel zijn oog erop. Te laat om nog op te nemen in de lijst van starter-leveranciers. Bijzonder jammer, want het Vlaamse Beneficial Cultures biedt niet alleen zuivelstarters die meneer in zijn boek noemt als Viili en Filmjölk (of Filbunke) maar nog een heleboel meer ook. Meneer bestelde er drie: Amasi, Matsoni en Capsian Sea yogurt. De gedroogde starters lagen een weekje later keurig met een korte instructie in een envelop op de mat.

Amasi
Een thermofiele starter, dus hij fermenteert warm. Volgens de site van Beneficial Cultures is Amasi “een traditionele yoghurt uit Zuidelijk Afrika. De gefermenteerde yoghurt lijkt op klassieke yoghurt of kwark, maar wordt bereid met andere micro-organismen en heeft een iets andere smaak en structuur. Qua smaak lijkt het sterk op iets dat het midden houdt tussen cottage cheese en yoghurt” Meneer had in zijn yoghurtmaker binnen een nacht een prachtig stevige yoghurt.

Zijn proefnotitie:  “consistentie is slijmerig en vrij zacht. Zeer mild, weinig zuur. Meest melkige en kazige van de drie.”

Matsoni
De site schrijft:  “Matsoni is een traditionele yoghurt uit het Kaspische Zeegebied. De gefermenteerde yoghurt lijkt op klassieke yoghurt, maar wordt bereid met andere micro-organismen en heeft een iets andere smaak en structuur.” Volgens de instructies is de yoghurt mesofiel, dus hij fermenteert bij kamertemperatuur. Meneers starter wilde niet goed op gang komen. Het duurde 36 uur voor er iets gebeurde. De batch die hij van die eerste matig gelukte yoghurt maakte werkte wel uitstekend, binnen 24 uur was zijn melk (vol, gesteriliseerd) gefermenteerd.

Proefnotities:  “de zuurste van de drie maar nog altijd vrij mild, zacht en met een roeryoghurt consistentie. Lijkt erg op de Caspian Sea yoghurt.”

Caspian Sea yoghurt
Dit zou volgens wikipedia hetzelfde moeten zijn als Matsoni, maar wordt onder deze naam verkocht in Japan. Volgens de site van Beneficial Cultures zit er in de starter ook gewoon Matsoni, maar ze schrijven ook “het verschilt van matsoni door de draderige structuur die ook kenmerkend is voor viili. Het smaakt echter meer naar traditionele Bulgaarse yoghurt.” Hoewel meneer bij proeven niet wist dat beide starters nagenoeg hetzelfde waren lees je er wel iets van terug in zijn proefnotities:  “iets dikker, kauwbaarder en toch ook slijmerig. Ook wat zurig. Laatste twee liggen dicht tegen elkaar.”

Meneer heeft zijn ijsklontjeszakjes gevuld en kan de rest van zijn leven Afrikaanse, Georgische of Japans-Georgische yoghurtjes eten. Lekker. Binnenkort bestelt hij ook zeker een paar andere starters.

 1. 2
  Sjoerd

  [quote verkoper]Amasi is een beetje een speciaal geval in het rijtje van starters, ik zou het niet direct een thermofiele cultuur noemen omdat het ook perfect lukt zonder extra toegevoegde warmte.

  Maar ik merk wel dat het beter lukt in een iets hogere temperatuur range als het onder de 18 graden zakt dan kan je het vergeten want dan duurt het heel lang en krijg je een minder goed resultaat. [/quote]

 2. 4
  Kristof

  Ja inderdaad Amasi lukt ook in een lagere temperatuur range, om verwarring te vermijden noem ik het niet langer een thermofiele cultuur in de instructies. Het is een speciaal geval en inderdaad onder de 18 graden werkt het niet zo goed terwijl Viili een Finse yogurt bijvoorbeeld even goed werkt bij 18 graden. Viili is ook heel robust zo weet ik van een klant op de Filipijnen dat hij op amper 6 uur fermenteert bij temperaturen boven de 30 graden.

  • 6
   Kristof

   @Gijsbert, voor sommige mensen is dat inderdaad een drempel maar ik kan je verzekeren dat het best lekker is. Het is qua “structuur” wat te vergelijken is met iets tussen vla en gesmolten kaas in, qua smaak smaakt het uiteraard naar yoghurt.

Geef een reactie