Zo maar wat ijsrecepten

Zo maar wat ijsrecepten


Het is zeldzaam leuk, zo’n Magimix zelfvriezende ijsmachine. Je zet hem aan, een minuut of 5 later is hij koud en je kunt gaan draaien. Als je wat suikerwater en fruit op voorraad hebt dan heb je binnen een half uur na de eerste sorbetgoesting al ijs op tafel. En, als je wat anders in huis hebt dan pleur je dat erin. Meneer is, heel voorzichtigjes, begonnen met experimenteren met andere basismaterialen dan suiker/fruit of room. Hieronder drie, geslaagde, recepten.

IMG_8183

Yoghurt-fruitijs

 • 60 gram rijpe bananen
 • 70 gram rijpe aardbeien
 • 200 ml volvette yoghurt
 • 25 ml slagroom
 • 100 ml melk
 • 50 gram suiker
 • 20 gram dextrose
 • optioneel: halve theelepel guargom

Kokos-ijs

 • 450 ml kokosmelk (vette soort, er is nogal veel variatie)
 • 50 gram kokos (de mijne was vrij grof)
 • 150 ml melk
 • 50 gram suiker
 • 25 gram dextrose
 • halve citroen

2016-07-11 18.55.50

Bier-sorbet

 • 330 ml pilsner
 • 25 gram dextrose
 • 175 gram suiker
 • halve citroen
 • geraspte schil van een halve citroen
 • 1 puntje fijngevijzelde steranijs
 • optioneel: halve theelepel guargom

(met dank voor de inspiratie door meelezers en -denkers op Facebook en hier ter plaatse)

 1. 1
  reactie via Facebook

  Ken je de hype nog die ontstond op Twitter toen Eetschrijver een tijdje margarita-ijs via okvlees.nl verkocht? Ik vond de prijs van 30 euro per liter redelijk absurd. Ik heb zelf toen dit recept bedacht. Het is echt ijs voor volwassenen: er gaat een straffe portie drank in plus zeezout. Of het even lekker is, weet ik niet, want dat ijs van GJG heb ik natuurlijk nooit gekocht. http://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=410036

 2. 3
  Test: drank in je ijs | Wateetons

  […] Dat bierrecept was heel geinig: flesje lidlpils, suiker, smaakmakers en een half uur later was het een biersorbet. Zoet, fris en met een interessant bittertje. Bijzonder schepbaar bovendien, ook na dagen in de vriezer. Overmoedig geworden probeerde meneer hetzelfde geintje met roze champagne. Dat viel tegen. Vies was het niet maar het smolt zeer snel en na een paar dagen in de vriezer trof hij op de bodem van zijn bakje een laag vloeistof: een sterk alcoholische suikerstroop, zo bleek bij proeven. Ook niet vies, kan zelfs heel groot worden in de disco, maar geen champagneijs. De champagne bevatte 12% alcohol tegen 4,7% voor de pils. Daar zal het zijn mis gegaan. Alcohol heeft een veel lager vriespunt dan water (-115) en het vriespunt van een mix van water en alcohol zal dus al naar gelang de verhouding ergens tussen de 0 en -115 graden liggen. De forse hoeveelheid suiker verlaagt het vriespunt nog verder. Daarom een testje. Hij maakte nog twee batches bubbel-sortbet, één van het restantje champagne maar dit 50% verdund met alcoholvrije bubbels (in de aankomende Winelife een groot artikel van meneers hand over het dealcoholiseren van wijn, trouwens) en ééntje volledig bestaande uit gedealcoholiseerde bubbels. 350 ml van elk, met 175 gram suiker en 25 gram dextrose en een theelepel guargom. […]

Geef een reactie