zelf maken |

Koksopleiding dag 5: 2+2+3+3 = 4

2016-11-29-12-03-11 2016-11-29-12-03-02 2016-11-29-11-53-50 2016-11-29-11-53-00

2016-11-29-11-51-32

Omdat meneer het niet-winnen van het kookboek van het jaar belangrijker vond dan het wel-leren over fazant had hij dag 5 van zijn opleiding tot Zelfstandig Werkend Kok aan het ROC van Amsterdam gemist. Gelukkig kon hij de les op een andere dag inhalen. Op niveau 4, een leveltje hoger dan meneer dus. En dat terwijl meneers eigen niveau eigenlijk ook al een leveltje te hoog is.

Het werd snel duidelijk dat deze leerlingen een behoorlijke bagage hadden. In de routine, snelheid en samenwerking en uiteindelijk in creativiteit en opmaak spraken onmiskenbaar twee jaar niveau 2, twee jaar niveau 3 en even zovele jaren ervaring in de keuken. Mooi om te zien, en frankly ook een beetje jaloersmakend.

Fazant vervulde deze dag een bijrol. In plaats daarvan kwam Fabulous Food Fan Alexandra Besel vertellen over koken zonder allergenen. Waar er zich 25 jaar geleden af een toe een vegetariër meldde krijgt een beetje restaurant tegenwoordig elke avond te maken met glutenintoleranten, lactose-allergischen en schaaldiergevoeligen. Al dan niet ingebeeld. In haar boek Feest voor Iedereen geeft Besel tal van smakelijke alternatieven voor bijvoorbeeld room, eieren en meel en bepleit ze creatieve oplossingen, in plaats van zuchtend en scheldend ingrediënten uit gerechten van de kaart weg te laten. Het was een interessante les met gelerend chiazaad, schuim van kikkererwtensap en heel veel kokos.  Uiteindelijk verzon zijn team een inmiddels vergeten voorgerechtje met humus, fazant met pompoen-amandelcrème, bloemkoolcouscous en bieten-edik-ahorn saus als hoofdgerecht en kokos-chocoladebonbon met kokoscrème als dessert. Meneer hing er een beetje bij en keek in ontzag naar zo veel souplesse.

Als hij later groot is wil hij ook niveau 4.


0 reacties op “Koksopleiding dag 5: 2+2+3+3 = 4
  1. Het aanbod staat nog steeds dat we een boekenruil kunnen doen! ‘Feest voor Iedereen’ voor ‘Over Drank’ 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


varkensaspic

Varkensaspic recept

Een mooie varkensaspic, zeker als deze op natuurlijke wijze gemaakt is, is een kunststukje en een smaakexplosie. Check het filmpje en recept.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
02 jun
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

07 jun
Live online workshop “warm en koud roken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

05 jul
Live online workshop “fried chicken maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

11 sep
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

11 okt
Live online workshop “azijn maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

27 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

28 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend