zelf maken |

Koksopleiding dag 5: 2+2+3+3 = 4

2016-11-29-12-03-11 2016-11-29-12-03-02 2016-11-29-11-53-50 2016-11-29-11-53-00

2016-11-29-11-51-32

Omdat meneer het niet-winnen van het kookboek van het jaar belangrijker vond dan het wel-leren over fazant had hij dag 5 van zijn opleiding tot Zelfstandig Werkend Kok aan het ROC van Amsterdam gemist. Gelukkig kon hij de les op een andere dag inhalen. Op niveau 4, een leveltje hoger dan meneer dus. En dat terwijl meneers eigen niveau eigenlijk ook al een leveltje te hoog is.

Het werd snel duidelijk dat deze leerlingen een behoorlijke bagage hadden. In de routine, snelheid en samenwerking en uiteindelijk in creativiteit en opmaak spraken onmiskenbaar twee jaar niveau 2, twee jaar niveau 3 en even zovele jaren ervaring in de keuken. Mooi om te zien, en frankly ook een beetje jaloersmakend.

Fazant vervulde deze dag een bijrol. In plaats daarvan kwam Fabulous Food Fan Alexandra Besel vertellen over koken zonder allergenen. Waar er zich 25 jaar geleden af een toe een vegetariër meldde krijgt een beetje restaurant tegenwoordig elke avond te maken met glutenintoleranten, lactose-allergischen en schaaldiergevoeligen. Al dan niet ingebeeld. In haar boek Feest voor Iedereen geeft Besel tal van smakelijke alternatieven voor bijvoorbeeld room, eieren en meel en bepleit ze creatieve oplossingen, in plaats van zuchtend en scheldend ingrediënten uit gerechten van de kaart weg te laten. Het was een interessante les met gelerend chiazaad, schuim van kikkererwtensap en heel veel kokos.  Uiteindelijk verzon zijn team een inmiddels vergeten voorgerechtje met humus, fazant met pompoen-amandelcrème, bloemkoolcouscous en bieten-edik-ahorn saus als hoofdgerecht en kokos-chocoladebonbon met kokoscrème als dessert. Meneer hing er een beetje bij en keek in ontzag naar zo veel souplesse.

Als hij later groot is wil hij ook niveau 4.


0 reacties op “Koksopleiding dag 5: 2+2+3+3 = 4
  1. Het aanbod staat nog steeds dat we een boekenruil kunnen doen! ‘Feest voor Iedereen’ voor ‘Over Drank’ 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

varkensaspic

Varkensaspic recept

Een mooie varkensaspic, zeker als deze op natuurlijke wijze gemaakt is, is een kunststukje en een smaakexplosie. Check het filmpje en recept.


Fermenteren met het Klokhuis en Meneer Wateetons

Het klokhuis. Wie is er niet groot mee geworden? Al 35 jaar leert het TV programma kinderen van 7-12 hoe de wereld in elkaar steekt, in de breedste zin des woords. Onlangs viel Meneer de allergrootste eer uit zijn carrière ten deel: de kinderen van nu en de toekomst iets wijzer maken over…. fermenteren.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
16 sep
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

05 okt
GRATIS live online workshop “grillworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis

08 okt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur | € 179.00

12 okt
Live online workshop “bier brouwen voor beginners” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

26 okt
Live online workshop “‘nduja maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

11 nov
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

16 nov
GRATIS live online workshop “mexicano’s maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend