Venkel Veekend – dag 3

Venkel Veekend – dag 3


kip 0 kip vulling kip uiteindelijk

Door elke ochtend ook mijn ei klaar te maken met venkel waren we al ruim voor het eind van Venkel Veekend aan het einde van onze Venkel Voorraad gekomen. Dus snel even langs de Venkel gigant gereden.

Er lag al enige tijd een scharrelkipje dood te zijn in onze vriezer, tijd om daar wat leuks mee te doen. De vorige keer dat ik deze had klaargemaakt in de oven wat hij er nogal droog uit gekomen. Geinspireerd door het weekrecept van Tijs besloot ik hem deze keer superlang te garen, maar dan op een lage temperatuur. Een half uurtje op 220 graden en vervolgens de hele dag op 100 graden. De kip was gevuld met, daar komt ie: venkel. En ik had er een halve citroen en wat spekblokjes bijgedaan. Met wat peper en zout natuurlijk. Ik had de inhoud van zo’n kip trouwens schromelijk overschat, ik kreeg er net een halve knol ingepropt. Was ik daarvoor helemaal naar de Venkel Gigant gereden?

Zes uur na het vullen mocht kip de oven weer uit. Hij rook lekker en zag er goed uit. Aangezien mevrouw Wateenons niet echt van kluiven houdt had ik de kip geheel ontbeend en met de in de kip gegaarde venkel en spek, en het restant venkel op een bergje van botersla opgediend.

Haar reactie: “een beetje droog eigenlijk”.

 1. 1
  TIJS

  Een gans is geen kip.

  De droogte zit in de schaalverkleining. Een gans weegt iets van 4-5 kilo, een kip komt uit op nog geen kilo. Het eerste halve uur heeft de malsheid de das omgedaan. Het beestje is in deze fase te warm (en daarmee te gaar en dus te droog) geworden.

  Enige tijd diepvries is ook niet bevordelijk en het scharrel gedeelte (hoe verantwoord ook) helpt helaas ook niet.

  Vang volgende keer dus gewoon een gans!

 2. 2
  Wat eet ons » Blog Archive » Venkel Veekend - dag 4

  […] Nu ik onlangs uit de Hoezo-radio podcast had begrepen dat een gemiddeld gezin 250 kilo etenswaren weggooit per jaar besloot ik het maximale uit mijn dode kipje te halen. In de pan met dat karkas. Na een middagje trekken had ik er een lekker bouillonnetje uit gefabriceerd. Dit gecomineerd met een halve knol venkel, een uitje, twee tenen knoflook, een stengel bleekselderij, een blikje doperwten, een goede scheut bier en de staafmixer zorgden voor een uitstekende afsluiter van Venkel Veekend. […]

Geef een reactie