Kerst nagerecht: Kulfi (zelfgemaakt ijs)

Kerst nagerecht: Kulfi (zelfgemaakt ijs)


ingredienten.jpg kufti.jpg kufti-in-vorm.jpg

Een fijn nagerecht met een volwassen smaak om indruk te maken op uw tafelgenoten. Als u er dan ook nog bij zegt dat de Perzen het ijs hebben uitgevonden zal verregaande respect uw deel zijn. En het is ook nog heel simpel, maar laat u dat vooral weg.

Het recept.

Ingredienten voor zes personen (maar dan in vrij kleine porties):

 • 400 ml room (of gecondenseerde melk, met 50 ml extra room ernaast)
 • een flinke hand amandelen (blanken zijn het fraaist, blancheer anders even om ze van hun huid te ontdoen.)
 • een flinke hand pistachenoten (ongezouten, of was ze eerst)
 • 4 kardemomzaden
 • 12 draadjes safraan
 • 3 eetlepels suiker
 • optioneel: kleurstof, groen is leuk
 • Een ijsklontjesvorm of andere leuke vormpjes.

Het oorspronkelijke recept (geïnspireerd op de Dikke van Dam, ere wie ere toekomt) spreekt over gecondenseerde melk. Ik heb room gebruikt, werkte ook prima. Kook de room zachtjes met de geplette zaden kardemom gedurende een minuut of 10. Goed blijven roeren. Het dikt ietwat in. Hak de noten fijn, hou ze gescheiden. Haal van het vuur, zeef de kardemom eruit en verdeel over twee bakken. Doe in beide de helft van de safraan en suiker erdoor. Voeg aan een van de bakken wat groene kleurstof toe. Doe in de andere de amandel. Goed meningen tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen. Als je gecondenseerde melk hebt gebruikt kun je er nu nog een paar eetlepels lobbig geslagen room doorheen mengen. Doe de gehakte pistachenoten in de groene room. Schenk de afgekoelde massa in de ijsklontjes houder en vries in. Je hebt dan dus twee soorten, pistache (groen) en amandel (wit). Als je van het opstandige type bent kun je die twee ook omwisselen.

De smaak van amandel/pistache en kardemom en safraan is ongekend. Verpest het niet door het met zoete slagroom ofzo te serveren maar misschien wat poedersuiker en bladzilver (!).

 1. 2
  Lindoetsjka

  Er staat ‘goed meningen tot de…’ Ik denk dat je goed mengen bedoelt. Voorts vind ik persoonlijk de consistentie van kulfi heel anders met room dan met gecondenseerde melk, iets brokkeliger. Bovendien is gecondenseerde melk al gezoet, dus dan moet je de suiker weglaten denk ik. Verder prachtig recept!

Geef een reactie