Meneer Wateetons maakt geen olijfolie

Meneer Wateetons maakt geen olijfolie


img_1581.JPG img_1582.JPG img_1723.JPG img_1720.JPG

Vijftienhonderd olijfbomen staan er op het landgoed in het zuiden van Spanje waar meneer en mevrouw Wateetons verblijven. Meestal zijn de echtelieden hier in april. Dan bieden de bomen niets meer dan een fijn mediteraan aanblik. Nu, in november, hangen de takken vol met lichtgroene of donkerpaarse olijven. Een prachtig gezicht. Meneer kneep er een paar fijn. Zijn handen glommen.

De olijvenpluk is net begonnen en duurt nog tot februari. Iedereen heeft een lapje land met wat bomen en in het weekend komt men met de hele familie om te snoeien en de aarde met harde chemische hand van onkruid te ontdoen. Plukken gaat nog op ouderwetse wijze. Een stok, en meppen maar. De olijven worden verzameld aan naar de coporative gebracht die momenteel 58 cent voor een kilo betaalt. In de fabriek worden de olijven tot olie geperst, of liever: wordt de olie uit de olijven geslingerd. De eerste koude persing is dus eigenlijk de eerste koude slinger. Maar dat staat niet zo leuk op de etiketten.

Meneer wilde olijfolie maken. Maar hij had geen industriele olijvencentrifuge. Een maalsteen had hij evenmin. Een eenvoudige sapcentrifuge dan? Nope. In arre moede maakte hij een stoomontsapper. Thuis krijgt hij daarmee immers ook sap uit appels en vlierbessen. Zo moest het lukken. Hij zette een pannetje water op, vulde een vergiet met olijven en plaatste dit boven het kokende water. De keuken vulde zich met een onbestemde geur. Na twintig minuten waren de olijven zacht en was het water dieppaars. Maar er dreef nog geen druppel olie op. Meneer plaatste de deksel terug en ging buiten lunchen (25 graden, weet u nog wel). Nog twintig minuten later vulde ook het terras zich met een onbestemde geur. Vele maten onbestemder dan die uit de keuken.

Na een paar uur de ramen tegen elkaar open gezet te hebben en het opnieuw witten van het plafond maakte meneer de balans op. Een zwarte laag op de bodem van het pannetje was wat resteerde van zijn olijfolie experiment. En als het nou nog een vettige zwarte laag was geweest, maar nee. Stoomontsappen lijkt niet de manier om olijfolie uit olijven te krijgen. Volgend jaar toch maar eens een maalsteen aanschaffen.

Geef een reactie