Willekeurige öbservaties in Örebro

Willekeurige öbservaties in Örebro


zweden2.JPGzweden1.JPGzweden3.JPGzweden.JPGzweden5.JPGzweden4.JPG

Inmiddels in Örebro verzeild (spreek uit: Eurebroe. Of Eurebreu, wat u maar lekker Zweeds vindt klinken) observeert meneer Wateetons nog immer de Zweedse eetgewoontes. De volgende zaken vielen hem recent op:

 • Koffie koffie koffie koffie!
 • Zoet zoet zoet zoet! De Zweed lust wel een koekje, dat wist u al. Maar ook voor snoepjes in de brede zin des woord en een stukje chocola of marsepein trekken Henrik en Astrid hun nös niet op.
 • Men is hier een warme lunch gewend. De Zweden bij wie meneer zijn dagen doorbrengt konden zich niet voorstellen dat men op slechts één warme maaltijd kan leven.
 • Het eten is hier niet duurder dan in de lage landen, maar voor een glaasje matige huiswijn vraagt men zonder blikken of blozen zes öro.
 • Maar dan is er gelukkig de cider. Waar meneer’s Gall & Gall om de hoek welgeteld één cidervariant heeft staan zag hij hier op de kaart een perencider, een frambozencider en een bosbessencider staan. Dat kwam goed uit want ze waren goedkoper dan de wijn en meneer houdt wel van cider. Groot was echter teleurstelling toen hij een zoet, zwak alcoholisch tienerdrankje voor zijn nös kreeg. Een Breezer, maar dan waterig. Van dronken worden kwam niet veel die avond. Ach, ook wel eens aardig, voor de verandering.
 • Koffie koffie koffie koffie! Had ik dat al gezegd?
 1. 1
  Karin

  Goh, wat een herkenbare observaties. Heb de afgelopen zomer twee weken in Zweden doorgebracht. Inderdaad, koffie, koffie, koffie en zoet, zoet zoet. Zelfs hartige dingen smaken daar zoet, zoals smeerleverworst en haring in mosterd-dillesaus. Kardemom kwam ik in veel baksels tegen, saffraan niet. En de warme lunches die wij gehad hebben (we hadden een huisje dus hebben niet alle middagen buiten de deur gegeten) waren wel OK tot jammie.
  Wij hebben trouwens ook nog een of andere donkerrode vruchtenwijn geprobeerd. Zoet, zoet, zoet. We wisten niet hoe snel we die fles leeg moesten kiepen.

Geef een reactie