Vanillevla, dat maakt u toch zeker zelf.
Uit de serie ‘dingen die u met minder moeite en voor minder geld in de supermarkt kunt kopen’ vandaag: vanillevla. Het stond al een poosje op mijn verlanglijstje, al had ik het Volkskrant artikel nodig om me dat weer te herinneren. Vanillevla, zo doorsnee, zo goedkoop, zo lekker. En dat maken het natuurlijk gewoon zelf.
Het daadwerkelijk maken van de vla is in minder dan tien minuten gebeurd. Daar staat helaas tegenover dat het dan nog zes uur kost voor de vla volledig is afgekoeld en je weet of het gelukt is. Meneer spendeerde de afgelopen dagen dus relatief weinig tijd in de keuken, maar wel veel tijd zittend voor de koelkast.
Ingrediënten, voor 1 ruime portie:
- 3 eidooiers
- 300 dl melk
- een klein snufje zout
- 30 gram suiker
- vanille (bij voorkeur een stokje, maar essence of vanillesuiker kan desnoods ook)
- (ca 10 gram maizena)
Doe de melk in een pan en laat deze langzaam au bain marie warm worden met het vanillestokje erin. Meng ondertussen de rest van de ingrediënten door elkaar tot een papje zonder klonten. U kunt er een scheutje melk bijdoen zodat straks niet de helft van het ei-mengsel aan uw mengbeker blijft plakken. Giet als de melk een graad of 50 heeft bereikt het ei-mengsel in een klein straaltje bij de melk, al roerend. Verwarm continu rustig roerend de vla verder. U zult merken dat het stroperiger wordt. Verwarm tot een graad of 80. Blijf roeren. Laat het niet koken. Giet de warme vla, die als het goed is nog wat vloeibaarder is dan u wenselijk acht, in een bakje. Bedek met plasticfolie en laat afkoelen.
Een alternatieve bereidingswijze is om de maizena weg te laten en de eidooiers en uw rechterhand al het werk te laten doen. Dit is wat arbeidsintensiever want het vereist heftig kloppen met de garde tijdens het verwarmen, maar ook gedurende het afkoelen (tot handwarm). Dit leverde na volledig afkoelen een toetje op dat heerlijk romig en luchtig was, maar juist de luchtige consistentie niet helemaal op vanillevla leek. Desondanks geeft meneer aan deze bereidingswijze de voorkeur boven die met maizena.
En wat maken we van de vanillevla? Een vlaflip natuurlijk!
0 reacties op “Vanillevla, dat maakt u toch zeker zelf.”
Geef een reactie
Misschien vind je dit ook leuk
Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode
Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.
Alternatief worstomhulsel: een petfles
Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…
agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?
Schrijf je nu in.
Wateetons wilde weekend
nathalie misschien geen vanilevla-maar paselarias de natas(dat mis ik na een paar jaar portugal en dat kun je helaas hier in frankrijk alleen via portugese vrienden krijgen)
@stefan-the “trick” is em 2 minuten door te laten koken en ondertussen roeren dan gaat de maizeina smaak eraf-zelf meet ik amper de ingredienten af
dat is wel zo avontuurlijk(en soms ook een “catastrophe”)
litermelk,4 eieren,vanilestokje-vanilesuikerzakje,fructose,maizena roeren en pruttelen en klaar!
Weet er hier überhaupt iemand dat je maizena eerst moet
Aanmaken met een beetje water on klontvorming te voorkomen
Ik maak hem altijd met maizena en eierdooiers. Folie er op als hij van het vuur komt en voor het eten (maar wel al koud) idd door de mixer, anders komen er klontjes in.
Ik doe overigens alle ingrediënten koud door elkaar (en ook een paar lepels cacao en een kopje espresso), goed roeren, al roerend verwarmen en dan dus koud nog een keer door de mixer.
Eventjes werk maar echt heerlijk!
Hoi, zeef het koude eier mengsel dat voorkomt klonten.. ik laat de vla nooit heter worden dan 80 graden. Als hij goed is nog 2 minuten extra.. ook gebruik ik rietsuiker die is niet zo mierzoet.