ah shit, experimenteerdrift |

blauwschimmelkaas poging 2: FAIL

kaasbrokjesperskaasjeblauwschimmel na drie wekenblauwschimmel-failllll

“De volgende keer, als meneer heeft zich ingelezen, gaat hij de wrongel persen, daarna in stukjes breken en dan weer persen. Op die manier zit er lekker veel lucht in de kaas.Dat schreef meneer enkele weken geleden, na een mislukt blauwschimmelkaasavontuur. Hij hoopte hiermee de schimmel te kunnen verleiden zich ook IN de kaas te begeven in plaats van angstvallig aan de oppervlakte te blijven. Welnu, meneer moet nog een beetje werken aan zijn verleidingstechnieken. Dat bleek na het aansnijden van blauwschimmelkaasje numero dos. Mevrouw Wateetons en de blauwschimmelkaas kunnen elkaar de hand schudden. Zij zijn het eens.

Hoe had monsieur Wateetons het aangepakt? Hij mengde zijn melk met een stukje Danish Blue, deed dit stremmen en perste de wrongel tot een stevig kaasje. Vervolgens sneed en brak hij dit kaasje in losse brokjes en perste deze weer (lichtjes) tot een nieuw kaasje. Meneer verwachtte dat dit kaasje 2.0 veel luchtkamers zou bevatten waarin de schimmel welig zou tieren. Welnu, getierd werd er. Door meneer, toen hij zijn kaasje aansneed. Drie weken had hij verlangend naar zijn koelkast gekeken. Zuiver wetenschappelijk verlangend welteverstaan, want zoals u weet, meneer vindt blauwschimmelkaas ongekend smerig. Maar toen hij het kaasje aansneed, notabene onder het vorsend oog van vader Wateetons, bleek deze van binnen maagdelijk wit. En wat minstens zo erg was: zuur. Oneetbaar zuur. Zure blauwschimmelkaas, meneer beklom nieuwe toppen van walging.

Kortom. Dat moet anders. Hoe, dat weet meneer nog niet. Daar gaat hij eens over peinzen. Peinzt u mee?


0 reacties op “blauwschimmelkaas poging 2: FAIL
  1. Misschien moet Meneer het eens proberen zoals de Fransen het doen? Kaas maken, gaten prikken en dan de schimmel aanbrengen?

  2. Als ik het goed begrijp in dat boek van McGee (Over eten & koken), wordt de wrongel voor blauwschimmelkaas niet gesneden, men laat het slechts uitlekken. Maar ik kan dat natuurlijk verkeerd uit de figuur op 70 hebben begrepen..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?

Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.


Onsvanlife Hongarije vlog 2

Onsvanlife Hongarije vanlife vlog 2

In dit tweede Hongarije onsvanlife vlog bezoeken Arianne en Meneer twee van de vier wijngebieden van Hongarije, maakt Arianne kennis met rauwe ganzenlever, en Meneer met darmkrampen.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
02 feb
Live online workshop Tempeh maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

14 feb
Driedaagse cursus fermenteren Meerdere dagen

16 feb
Live online workshop ‘kroketten en bitterballen maken’ – meekookeditie 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

23 feb
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop roodflora kaas maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99

09 mrt
Live online workshop miso maken 20:30 tot 22:00 uur

16 mrt
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop as gerijpte geitenkaas maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99

18 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend