ah shit |

N2O is geen H2CO3

Spuitjespatjeschuimpjesnuifje

In een keukenconversatie met mevrouw, over de verdwenen prik uit een restje prosecco en hoe handig het zou zijn om zelf prik aan dranken te kunnen toevoegen, ontsproot aan meneer’s geest plots een idee. Laat hij nou wat patronen gas voor de slagroomspuit en meer dan voldoende prikloze drank in de voorraadkast hebben liggen. En gas = gas, zo redeneerde hij. Althans, hij redeneerde eigenlijk helemaal niet, meneer is meer een doener dan een denker. Hups, multivruchtensap in de slagroomspuit, twee patronen erin en knallen maar. Welnu, het knalde. Zijn keukenkastjes zijn zijn getuigen. Eén patroon had waarschijnlijk ook wel volstaan. Schuimen deed het ook. Maar prikken, ho maar.

Hm. Dat was het moment om eens op de verpakking te gaan kijken. Wat zit er eigenlijk in zo’n patroon? Geen koolzuur, zo bleek. Neen: distikstof(mon)oxide. Als ik het niet dacht! En daar gaat, in tegenstelling tot slagroom, je vruchtensapje niet lekker op. Over ‘lekker op gaan’ gesproken, laat distikstof(mon)oxide nu ook bekend zijn onder de naam lachgas. En daar gaan mensen dan weer wél lekker op. Een mooie kans om zijn teleurstelling op chemische wijze te overwinnen. Meneer stak de slagroomspuit in zijn neus, ademde diep in en spoot.

Welnu, met een halve liter vruchtensapnevel in je neusholte valt er bitter weinig te lachen. Zo leren we elke dag wat bij.


0 reacties op “N2O is geen H2CO3
  1. Ik heb ook zo’n sodaclub apparaat (uit de kringloopwinkel, 3 euro inclusief halfvol patroon) en ik heb geprobeerd om bubbels te maken in al gezoete drank. Leuk effect. Meneer, zet u de videocamera klaar als u dat gaat proberen?

  2. Even de wijsneus uithangen: dat stuk op de Oldenhofblog waar Meneer naar linkte op twitter (http://www.kookwinkelblog.nl/whats-brewing-doc/) gebruikt ook ‘lachgas’ en geen ‘stikstof’ zoals in dat artikel vernoemd staat.
    Dat geeft wel een leuk resultaat maar ook daarin staat dat je dus voorzichtig moet zijn met de druk.
    De schrijfster maakt overigens de omgekeerde fout van Meneer en pakte in eerste instantie ‘sodapatronen’ ipv N2O. De CO2 patronen waar Meneer naar op zoek was bestaan dus wel degelijk: http://www.kookwinkel.nl/webshop/44224-isisodapatroonkoolzuur10stuks.asp
    Als je al een sifon hebt is dit een goedkoper alternatief dan zo’n Sodaclub apparaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?

Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.


Onsvanlife Hongarije vlog 2

Onsvanlife Hongarije vanlife vlog 2

In dit tweede Hongarije onsvanlife vlog bezoeken Arianne en Meneer twee van de vier wijngebieden van Hongarije, maakt Arianne kennis met rauwe ganzenlever, en Meneer met darmkrampen.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
01 feb
Live online workshop “mosterd maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

03 feb
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

06 feb
Driedaagse cursus fermenteren Meerdere dagen

08 feb
GRATIS live online workshop “kaassoufflés maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis

15 feb
Live online workshop “leverworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

08 mrt
Live online workshop “écht krokante zoete aardappelpatat maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

15 mrt
Culicollab: Meneer Wateetons & Nils Koster – live online workshop “Goudse kaas maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 14.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend