Cola-prosecco, omdat het kan


P1010162colawijncolaprosecco

Suiker + gist =  alcohol. Met die gedachte keek meneer op een alcoholloze zondagmiddag in oktober eens om zich heen. Hij had broodgist en hij had cola.  En cola bevat 10% suiker. Hatsakidee! Colawijn! Dat zou (eindelijk) wel eens zijn road to fame alsmede riches kunnen zijn. Als het met het absurde dropshot gelukt is…

Na een week of twee bubbelen en vies ogen was de vaste bruine stof naar de bodem van de emmer gezonken, daarboven een maagdelijk blanke laag , tja, coladerivaat achterlatend. Door de extra toegevoegde suikers had het goedje een respectabel alcoholpercentage van ongeveer 9%. Meneer proefde. Er was voldoende suiker achtergebleven. Het smaakte nog steeds wel naar cola. Zoete cola met alcohol, colawijn! Het zag er alleen niet uit als cola, de colakleur lag op de bodem van de emmer.

En toen. Twee liter zoete colawijn, daar had meneer eigenlijk geen trek in. Bovendien was het geen zondagmiddag meer. De drank werd dus gebotteld en ging de kast in, rijpen, en wachten op vrienden met een avontuurlijke smaak en dito maag.

Tot vandaag. Meneer weet niet waarom. Het zal de zondag wel weer geweest zijn. Hij wilde zijn cola nog eens proeven. De dop ging open met een sis: koolzuur! De vergisting was op de fles rustig doorgegaan. De colawijn was colabubbeltjeswijn geworden. Nog mooier, nog hipper, nog lekkerder.

Cola-prosecco!

 1. 1
  Ewout

  Briljant! Ik ben niet zo dol op cola, maar ik word spontaan zooo nieuwsgierig dat ik dit thuis ook wil proberen. Gaat meneer het nog vermarkten aan de comazuipgeneratie?

 2. 4
  yvonne

  Meneer is mijn held van de dag!
  Graag zou ik in bezit komen van een iets nauwkeuriger beschrijving, zodat ik voortaan overgebleven cola (na een feestje) niet meer door de gootsteen/ toilet hoef te spoelen…

 3. 13
  hethadhansmoetenzijn

  ze bubbelen en borrelen een schimmelig bestaan
  in sap en suiker, deeg en vaak spontaan
  hun lichaam niet meer dan een cel
  klein, maar met veel proef je ze wel

  Dagelijks eten zij hun celwand vol
  als dank poepen ze koolzuurgas of alcohol
  want al zijn het eigenlijk vieze sapofyten
  hun stoelgang doet ons dagelijks genieten

  Denk:
  als u uw wijn met kaas en brood naar binnen giet
  zonder zwammen ging dat niet

 4. 17
  Chester

  Dit is wel te proberen, Lijkt me ook wel leuk om te doen.
  Zou het lukken met de volgende verhouding, Of word het dan een puinzooi?

  1 Liter cola
  1 kilo suiker
  1 zakje broodgist.

 5. 18
  Glock around the clock

  Na weken van geduld zelf dan eindelijk mijn product mogen proeven. Yech. Ik kende gelukkig jongmensen die van breezers houden en die jonge dames waren er weer wel van gecharmeerd. Misschien maar goed dat ik geen tienerdochter heb.

  Eenzelfde experiment op basis van bitter lemon was al meer naar mijn smaak; 1 liter bitter lemon, circa 300 gram suiker en 14 gram broodgist. Twee weken laten staan in een emmer met folie, daarna 3 weken op fles. Bijzonder. Zou een scheutje gin bij mogen. Iemand een suggestie om via natuurlijke wijze een bittere bijsmaak te kunnen genereren?

  En ik heb onlangs een variant mogen proeven (je weet wie je bent; hulde!) die gebaseerd was op flevo appelsap, wordt een beetje cider-achtig. Prima te slobberen!

Geef een reactie