Ah shit, meneer nuket zijn restantje Wagyu


Het was zondag. Meneer slachtte wat kleinvee. Mevrouw maakte een puzzel. Dochter Wateetons keek een beetje naar het plafond. Een regenachtige zondag.

In de verte geeuwde een kat.

Meneer kreeg een beetje honger. Of trek. Kindjesindederdewereldhebbenhonger. Hij had nog een blik LIDL erwtensoep in de kast staan. Dat hebben die kindjes dan weer niet. Verschil moet er wezen. LIDL erwtensoep. U weet wel. Prima te eten op regenachtige zondagmiddag. Behalve dan die stukjes worst. Die niet. Meneer keek eens in de vriezer, en vond tot zijn vreugde spekblokjes en een restantje rookworst.  Terwijl meneer het pannetje soep opwarmde ontdooide hij de pimp-my-erwtensoep ingrediënten in de magnetron. Dacht hij. Veel geknetter en gewalm deed hem te laat vermoeden dat hij de magnetron op vol vermogen had gezet. Spekblokjes en rookworst waren genuket. Maar ach, meneer’s eisen voor LIDL erwtensoepjes op regenachtige zondagmiddagen zijn niet hoog. Hij sneed de worst aan. Die geur… die kleur… die smaak…

Ah, shit.

 1. 1
  peter

  Met recht een ‘prijskoe’ omdat de prijs van het exclusieve vlees kan oplopen tot zo’n € 1.000,- per kilo! ‘Wa’ is het Oud-Japanse woord voor zaken van Japanse oorsprong en ‘Gyu’ is een algemeen aanduiding voor ‘vleesvee’, zoals runderen. De benaming Wagyu zegt dus eigenlijk niets anders als: Japans rund of vleesvee. In de dagen van weleer at de Japanner geen vlees maar gebruikte het rund als trek- en lastdier. Door de geïsoleerde liggingen van bepaalde gebieden ontstonden er afzonderlijke rassen met schitterende bespiering, waarbij inteelt soms zelfs opzettelijk werd toegepast. Pas in de negentiende, begin twintigste eeuw verdwenen de (religieuze) restricties op het eten van rundvlees en werden er Westerse runderrassen geïmporteerd. Dit om zowel het vlees als de melkopbrengst te verbeteren. Daar kwam weer snel een einde aan, omdat de resultaten tegenvielen en de veeprijzen de pan uit rezen. Uiteindelijk bleek slechts een geïsoleerd gebied van Japan te zijn gevrijwaard van vermenging met andere rassen: het Mishimarund. Nationaal Japans erfgoed dat niet mag worden geëxporteerd, zowel het vee als het vleesproduct. Het echte Wagyuvlees in Nederland is dan ook afkomstig van een enkele fokker, die een kudde opzette door draagmoeders te implanteren met geïmporteerde raszuivere Wagyuembryo’s .
  Fabel: nee, Wagyurunderen drinken geen bier, worden niet gemasseerd met rijstwijn en krijgen geen klassieke muziek te horen. De malsheid van het vlees is genetisch bepaald. Wie het niet gelooft mag zelf proberen hoeveel effect massage met twee mensenhanden heeft op het lijf van een stier van 900 kilo!
  Feit: Wagyurunderen zijn stil en afstandelijk en hebben een paarse tong.

  bron: Koeboek

 2. 2
  Anoniem

  Zonde! Volgens mij is het trouwens nuked met een D. Taalpurisme daargelaten, een foto ter illustratie zou op kunnen helderen wat er in Huize Wateetons als nuked doorgaat.

  En de kleur, geur en smaak werden ook na het nuken nog geroemd. Wél genuked, niet verpest?

Geef een reactie