Chips maken, dat doen we gewoon zelf. Deel 1.


In de langlopende serie “dingen die u voor minder geld en met minder moeite gewoon in de supermarkt koopt” vandaag: chips.

Enkele weken geleden kocht meneer een frituurpan. Zomaar, opeens. Een stukje opwellingsgebeuren. En het moet gezegd, een bitterballetjes in het gapen der avond blijkt niet te versmaden. Maar de frituurpan biedt meer mogelijkheden dan een borrelhap uit de diepvries. Zelf snacks maken bijvoorbeeld. De frikadel wacht nog op meneer’s ontrafelig. Evenmin heeft meneer ooit zelf een kroket gemaakt, tot zijn schande. Om over de berenklauw of patatje kapsalon maar helemaal niet te spreken. Kortom, met de frituurpan boort meneer een nieuwe veelbelovende oliebron aan.

Maar vandaag dus chips. Die komen ook uit de frituur. Ultraplatte patat is het eigenlijk.

Meneer kocht een zak aardappelen. Die heeft hij normaal nooit in huis, koolhydraten enzo.Met de kaasschaaf, dunschiller en rasp sneed hij de aardappel in dunne plakken. Ongeveer twee of drie millimeter dik. Dat werkte eigenlijk allemaal even goed. De plakjes spoelde hij grondig af in water en depte ze vervolgens weer even grondig droog met keukenpapier. De aardappelplakjes gingen in de frituur, op 190 graden, voor een minuut of drie of vier. Na uitgelekt en met zout besprinkeld te zijn bleken ze precies wat meneer voor ogen had: chips. Crunchy. Vet. Lekker.

Hoe dunner het aardappelschijfje, hoe beter de chip. Dat wel. Een enkel wat dikker plakje was meer een soort plat patatje geworden. Ook lekker, maar niet de bedoeling. En dan nog iets, waardoor er dreigend “deel 1”  in de titel staat. De chips waren te bruin. Niet goudgeel, zoals in de winkel. De smaak was er niet minder om, maar toch. Misschien heeft het met de temperatuur van de olie te maken. Of moet meneer ze twee maal bakken, zoals patat. Hij gaat het uitzoeken en komt terug, met deel 2. Of 3, desnoods.

Gelukkig heeft hij nog genoeg aardappelen.

 1. 2
  Ronald

  De kleur ligt waarschijnlijk aan het type aardappel. Welke de beste is, weet ik niet, als Nederlander in den vreemde heb ik de keuze uit slechts 1 aardappelsoort in de supermarkt. Deze kan dan wel weer per week verschillen, zodoende heb ik ook zeer verschillende resultaten bij het maken van chips en patat. Die verschillen uiten zich bij de chips in kleur, en bij de patat in structuur en ‘bite’. Voorbakken is bij chips overbodig.

  Ik kijk overigens reikhalzend uit naar de frika(n)del experimenten 😉 Of is dat meer iets voor Worstlog?

 2. 3
  pieter

  hoe veelzijdig, de frituur.
  laatst nog de volgende dingen gefrituurd:ijs, bitterballen van truffelrisotto, kroketjes van geconfijte eend, schorseneer. het blijft leuk om te spelen.. 😆

 3. 5
  Ronald

  Oja, nog een extragratis tip: ipv met zout, bestrooi de chips eens met de inhoud van een zakje cup-a-soup. Tomaat doed het bijvoorbeeld heel goed.

 4. 6
  patatje oorlog

  Een te bruine kleur na het frituren van aardappel kan komen doordat er te veel suikers in de aardappel zitten. Dit kan komen doordat de aardappelen te koud zijn bewaard. De aardappel zet dan zetmeel om in suikers. Hetzelfde laten we gebeuren door de boerenkool pas na een nachtvorst te oogsten.

  Verder is het beter om een aardappel te gebruiken die goede frituureigenschappen heeft, zoals Bintje, Agria, Premiere of Sante. Misschien dat de groenteboer kan adviseren welke aardappel het meest geschikt is.

 5. 7
  Ellen

  Ik heb ook wel eens geprobeerd zelf chips te frituren, geen succes. Zelf croquetten maken (jawel, ze zijn de oude spelling waardig) is wel aan te raden, ze zijn heerlijk en nog nooit mislukt.

 6. 8
  pieter

  ijs frituren is goed te doen. bolletjes draaien van ijs, terug in de vriezer. bolletjes paneren met eiwit en kokos, 3 x. 20 seconden frituren en rennen naar tafel! lek en lekker!

  schorseneren goed wassen en in de lengte heel dun snijden. de repen net als chip bakken in olie en zouten.

 7. 9
  Agnès

  Overigens voor wat betreft de titel van de serie: de Amerikaanse voedsel-cultuur-journalist Michael Pollan suggereert in zijn nieuwste boekje Food Rules: je mag best junk food eten. Als je het maar zelf maakt.

  Daarvan is dit onbewust een heel aardige toepassing 😉

 8. 10
  Nuяb

  Ook geprobeerd en kreeg het advies om de chips héél goed te wateren om het zetmeel en de suikers weg te spoelen. Zelf al een paar keer gemaakt en ging goed. Bij 180°C krijgt ‘t water iets meer tijd te verdampen en gaat ‘t bruin worden ook wat minder plotseling.

  @Ronald; goeie tip van die cup-a-soup. Ik kende wel zoete paprikapoeder.

  @Ellen; zo’n twee keer per jaar kan ik ‘t niet laten: zelf bitterballen maken. Sla Meneer Van Dam, De Dikke Van Damme, er eens op na. Hij is de croquetten-specialist van NL.
  Je bent er zo’n 2 (deel)dagen mee bezig en elke keer moet ik blozen en verlegen zitten te wezen van de complimenten.
  Mijn moeder deed erg tekens heel veel sellerie (selderij) door en die gewoonte heb ik overgenomen.

 9. 11
  Ellen

  @ Nurb: twee dagdelen bezig met bitterballen?!? Ik maak die croquetten in een handomdraai, kwestie van een dikke ragout maken (vlees, ui, champignons, alle varianten zijn mogelijk), laten opstijven, rollen in ei en paneermeel en frituren. Ik heb een voedselallergie (soja), dus als ik een kroket of bitterbal wil eten moet ik ‘m wel zelf maken, ik maak ze dus wel met enige regelmaat.

 10. 12
  Yvonne

  Volgens wikipedia ontstaat boven de 180°C acrylamide, wellicht dat de tip van Nurb een goede is om op te volgen. ‘n Beetje vet kan echt geen kwaad, van acrylamide is de veiligheid (of giftigheid) bij de mens nog niet vastgesteld.

 11. 14
  marthe

  Ik las, weet niet meer waar, dat je de gesneden chips een nacht lang in ijswater in de koelkast moest zetten. Zelf niet geprobeerd.

 12. 15
  Jona

  Krokant succes verzekerd
  Zoals wel vaker bieden paradoxale benaderingen goede oplossingen. Zo ben je vast geneigd vastkokende aardappelen te gebruiken voor friet/chips. Fout: vastkokende aardappelen bevatten veel vocht, wat je krokante feestje dus bederft; je moet een kruimige droge ardappel nemen.
  Snij deze, al dan niet geschild, in zo dun mogelijke schijfjes en was in ruim schoon water.
  Dep droog, echt droog. En frituur op 150 graden zoveel mogelijk vocht uit de schijfjes; het bruisen neemt langzaam af.
  Spreid de voorgebakken chips op keukenpapier en laat afkoelen.
  Laat tenslotte, niet teveel tegelijk, in frituur van 180 graden zakken en bak de laatste restjes water uit de chips tot ze goudgeel en knapperig zijn.

 13. 16
  patricia

  haay,

  ik heb dit recept eens uitgeprobeerd en .. ja , hoe zal k het zeggen
  t’is gewoon patat!:shock:
  gewoon ronde patatjes… is er echt geen recept dat smaakt naar CHIPS…:oops:

 14. 19
  danny

  persoonlijk snijd ik ze ies dikker 3a4mm, en bak ze ongeveer als patat alleen korter.
  dwz: eerst 2 min. op 170graden, dan uit de frituur en een minuut of 10 af laten koelen, en vervolgens nog 2a3 minuten (tot ze er “goed” uitzien, kwestie van smaak dus) op 180graden afbakken.
  na afloop bestrooien met zout en vers gemalen peper.
  erg lekker!

 15. 20
  peter

  ik gebruik als aardappel de nicolas vastkokend en dat gaat uitstekend voor chips en patat. Het enige waar je moet op letten is dat de temperatuur tussen de 175 en 18 graden celsius is en niet hoger. Verder is het een kwestie van goed wassen en droog deppen.

  Erg lekker en snel klaar.

 16. 21
  Tessa

  Bedankt voor alle tips. Goed gelukt en zeer tevreden. Achteraf heb ik opgezocht welke olie het beste te gebruiken is, ik had nog veel zonnebloemolie. Nou is dat dus schijnbaar helemaal verkeerd (onverzadigde vetten, transvetten, giftige stoffen boven een bep. temperatuur etc.) Volgende keer weer gewoon arachideolie of een keer Ghee proberen. Geen plantaardige oliën meer.
  Er hoeft helemaal niet veel zout op, erg lekker!
  Snijden kun je wat mij betreft het beste met een mandoline doen. Die van mij heeft 4 standen, ik heb stand 2 gebruikt. Ideaal!

Geef een reactie