nrc.next week: meer alcohol maken


(meneer staat deze en volgende week dagelijks in nrc.next)

Zelf je eigen cider of bramenwijn maken is leuk, maar zoals eerder uitgelegd zal je thuisbrouwsel nooit meer dan ongeveer 15% alcohol bevatten. Meestal mag je met een procentje of 10 zelfs al heel tevreden zijn. Daar doet de Dorstige Drinker het natuurlijk niet voor. Gelukkig bestaat er een methode om van een beetje alcohol veel alcohol te maken. De Chinezen (daar zijn ze weer) hadden namelijk al een paar duizend jaar geleden door dat afgekoelde damp van verwarmde babymuizenwijn meer alcohol bevatte dan het origineel. Eureka, riep men, en doopte het proces met de typisch Chinese naam ‘destilleren’. Het duurde overigens nog wel een aantal eeuwen voor men erachter kwam dat er door middel van hetzelfde proces ook Bacardi-Cola en Passoa-Jus gemaakt kon worden. Men beschouwde alcohol toen nog voornamelijk als medicijn.

De truc van het destilleren zit hem in de verschillende kookpunten van alcohol en water. Alcohol kookt, en verdampt, bij een lagere temperatuur dan water, namelijk 78 graden. Dat betekent dat als je een alcoholhoudende vloeistof zoals wijn verhit, de alcohol als eerste verdampt. Wanneer je deze dampen vervolgens afkoelt, bevat je destillaat naast wat van de geurstoffen uit de wijn, al snel zo’n 30 tot 40% alcohol. Mik je dit in een eikenhouten vaatje dan heb je een paar maanden later cognac. Het is allemaal zo makkelijk. Zo maak je calvados van gestookte cider, rum van gestookte suikerrietwijn en jenever van gestookte graanwijn (moutwijn) opgeleukt met een handje jeneverbessen.

Er bestaat nog een andere, thuis iets eenvoudiger (en legaler) uit te voeren methode om het alcoholpercentage van je brouwsel te pimpen. Die eigenwijze alcohol onderscheidt zich namelijk niet alleen van water door z’n kookpunt, maar ook door z’n vries- danwel dooipunt (-14 graden). Dat betekent dat als je een in je driesterrenvriesvak bevroren fles bramenwijn laat ontdooien, het eerste dooisel relatief veel alcohol bevat. ’t Is een soort inverse destilleren: vriesdestilleren.

Ingrediënten voor twee glazen sterke drank:

 • een vriezer of driesterrenvriesvak
 • een liter lichtalcoholische drank naar keus
 • een paar ijsblokjeszakken
 • een zeef of vergiet
 • een kom

Verdeel de drank over zakjes. Wanneer alles keihard is bevroren, leg je de drankijsblokjes in het vergiet en laat je ze langzaam ontdooien. Vang het lekkende sap op. Wanneer ongeveer de helft van het ijs is ontdooit, of wanneer het resterende ijs erg waterig gaat smaken, kun je stoppen.  Lekker en legaal.

 1. 2
  Yvonne

  Deze methode is wel veel handiger uit te voeren dan het destilleren door middel van stukken huishoudfolie en een drijvend bakje. De eerste ijs-schotsen uit bevriezende drank vissen schijnt trouwens ook erg goed te gaan (uit welk boek kwam dat ook al weer??).

 2. 3
  Heinz

  In Oost-Europa wordt vriesdestillern nog vaak toegepast: Een vuilniszak wordt gevuld met aardappelschillen, wat gist, suiker en water, en na een aantal dagen gisten in de vrieskoude gezet.
  De massa word af en toe ‘gemasseerd’ om een sorbet/slush-achtige substantie te verkrijgen.

  Wanneer de inhoud voldoende bevroren is wordt de zak –weer binne–in een teil gezet en worden er in de zij- en onderkant met een vork gaten geprikt. Daaruit sijpelt dan een redelijke hoeveelheid pittig spul.

  Overigens is iedere wijze van sterke drank produceren illegaal zolang men er geen accijns over afdraagt.

Geef een reactie