zelf maken |

Nrc.next week: de kater komt later

(meneer staat deze en volgende week dagelijks in nrc.next)

Bananen, Bloody mary’s, vitamine B, amandelen, kippensoep, rauwe kool, ei en een kransje van peterselie om je nek. Allemaal vermeende remedies om het grootste nadeel van het drinken van alcohol (vooruit: naast dik worden, verslaving, en spijtinducerende aankopen, auto-ongelukken en onenightstands) te bezweren. Want de kater, die komt inderdaad later.

Hoe zit dat? De houten kop en aanverwante klachten hebben meerdere oorzaken. Allereerst zijn het ordinaire ontwenningsverschijnselen. Jij en je lichaam moeten het harde leven weer aan, zonder de zoete verdoving van de alcohol. Dat doet fysiek pijn. Daarom helpt een laatste glaasje bij opstaan ook zo goed. Levensgevaarlijk natuurlijk.

Bijproducten (onzuiverheden) uit het fermentatieproces waaruit de alcohol wordt gevormd geven daarnaast een lichte mate van vergiftiging. Wodka, alcohol vrijwel zonder toevoegingen, veroorzaakt dan ook veel minder katerklachten dan ‘onzuivere’ dranken als rode wijn of whisky.

Tenslotte zet alcohol de nieren aan tot extra vochtafscheiding. Dit leidt tot de bonkende koppijn en het dode vogeltje in je mond (niet te verwarren met het dode muisje na een nacht doorhalen met je nieuwe Chinese vrienden). Ik zelf zweer daarom bij het innemen van een liter water en een aspirientje of twee vóór het naar bed gaan. Je moet er weliswaar midden in de nacht, of halverwege de ochtend of middag al naar gelang de duur en timing van je drinkfestijn, uit om te plassen,  maar liever goedgemutst klateren dan doormaffen met een houten kop, zei mijn moeder altijd.

‘Zuiver’ drinken en water drinken zijn dus twee anti-katermethoden die het probleem bij de bron aanpakken. En niet drinken (of niet stoppen) natuurlijk, bovenal. De feilloze katerremedie voor als het dan toch mis gaat is helaas nog niet gevonden, alle op zondagochtend in paniek bij elkaar gegoogelde huishoudtrucjes ten spijt. Enig wetenschappelijk bewijs is er, naast voorgenoemde trucjes, voor de volgende ingrediënten: het aminozuur n-acetyl-cysteïne (cysteïne zit ook veel in ei), extra zuurstof, tolfenaminezuur, vitamine B6, en chloormethiazole (pas op: een verslavende drug, je wilt geen nieuw probleem). Ik zou zeggen: gooi ze in de blender en hoop op het beste.

Of maak de shake waar Elizabeth Taylor bij zwoor. Ze is in ieder geval ervaringsdeskundige.

 • 1 deciliter koude bouillon met veel zout en peper
 • sap van een citroen
 • mespuntje mosterd
 • ‘net genoeg’ wodka.

Dien op in een glas met ijsblokjes.

Sterkte.


0 reacties op “Nrc.next week: de kater komt later
 1. Nog een kleine aanvulling (van een apotheker): neem liever paracetamol in plaats van aspirine. Alcohol heeft een negatieve uitwerking op het maagslijmvlies, net als aspirine. De combinatie wil nog wel eens ernstige maagpijn of zelfs een maagbloeding veroorzaken. Paracetamol is dan net weer een tikje veiliger voor de maag en heeft daarnaast ook géén bloedverdunnend effect, zoals aspirine (en alcohol). Tenzij meneer liever met een rood dood vogeltje in de mond wakker wordt…

 2. (via de ingezondenbrievenpost van nrc.next)
  U noemt wodka als een drank zonder toevoegingen en zet daar wijn en whisky t.o.
  Wat wijn betreft heeft u gelijk. Maar waarom noemt u niet als (naar mijn mening) zuiverste sterke drank, een goede jenever??
  Elke dag drink ik er wel een paar (of een paar paar), het zuivert je bloed en is goed voor je gemoed. Je moet wel een goede smaak hebben, anders dan bij een goede whisky of wodka, om het fijne ervan te proeven, dat is waar denk ik. Duitse schnapps, goedkope whisky’s en de meeste wodka’s halen het niet bij bijv. een lekkere Hartevelt, een enkele natuurlijk uitgezonderd.
  Maar ja bij een gewone borrel bestellen in (modern) café, kijken veel mensen je meewarig aan, in tegenstelling tot het bestellen v.e. whisky of wodka o.i.d., je moet maar lef hebben.
  Het stukje vind ik wel leuk, hoor, maar dit moest ik even kwijt.
  Met natuurlijk een vriendelijk groet,
  M. Veldman.

 3. Leuk, de drankweek in nrc en met name om dit stukje moest ik hard lachen. Die shake van La Taylor sla ik denk maar over. Niet stoppen lijkt mij de beste tip 😉

 4. Mijn ervaring is dat goedkope drank ergere katers oplevert dan dure drank, helaas. Voor het slapen of midden in de nacht paracetamol nemen werkt voor mijn prima; vervang de glazen water voor melk en je bent ook van het brandend maagzuur af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


varkensaspic

Varkensaspic recept

Een mooie varkensaspic, zeker als deze op natuurlijke wijze gemaakt is, is een kunststukje en een smaakexplosie. Check het filmpje en recept.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

28 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

06 dec
Live online workshop “hotsauces maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

20 dec
Live online workshop “mozzarella maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

31 jan
Live online workshop “likeuren maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

05 feb
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

18 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp