zelf maken |

nrc.nextweek culiklussen: multi-mariatoastmaker

(meneer staat deze week dagelijks in de nrc.next)

Maria, je kent haar wel, de Heilige Maagd, Moeder god’s, etc, etc.  Ze is vooral bekend als Verrassende Verschijning op tal van onverwachte plekken. In de grot van Massabielle te Lourdes, in Gietrzwald, Polen en zelfs in Steenbergen, Noord-Brabant is ze gesignaleerd. Maar, tegenwoordig verschijnt de Kroon van alle Deugden ook graag op allerhande voedingsmiddelen, waaronder toast. Mariatoast dus, niet te verwarren met Mariakaakjes waar Maria tot op heden pertinent op heeft geweigerd te verschijnen. Te voor de handliggend denk ik.

Zo’n Mariaverschijning op toast, dat kun je ook zelf voor elkaar krijgen. Je hebt er geen visioen voor nodig. Alleen een, niet eens noodzakelijkerwijs gewijd, broodrooster. Voor ons Mariatoast werkt een broodrooster met een uitneembare broodhouder het best. Zo eentje waar je ook tosties in kunt maken. Dus niet de variant die je broodjes na het toasten de lucht in ploenkt. Een ouderwets tosti-ijzer dat je op het vuur zet volstaat ook.

Benodigdheden

  • Het voorbeschreven type broodrooster
  • Een plaat dun aluminium, te halen bij de bouwmarkt. Of anders een opengeknipt en platgemaakt blikje. Asbest is ook heel hittebestendig, maar buigt en knipt niet zo goed.
  • Een computer, internet, papier en printer
  • Lijm
  • Een stevige schaar
  • Brood
  • Een liniaal

Haal voor je begint de stekker van het broodrooster uit het stopcontact.  Neem de houder uit het apparaat en meet de afstand tussen de buitenste, of een-na-buitenste, metalen spijltjes. Google op Maria en kies een mooi plaatje uit (nee, niet een van Maria Sharapova, alleen de echte). Kies wel een beetje een vaag en multi-interpretabel plaatje. Hoe vager, hoe groter de devotie straks. Of teken zelf wat.

Vergroot of verklein het plaatje eventueel tot het even groot is als de afstand tussen de spijltjes. Print het uit en plak het op het aluminium. Knip het metaal in de Mariavorm maar laat aan beide zijkanten een extra flapje over waarmee je, door ze te buigen, de Metalen Maagd straks aan de spijltjes kunt vastmaken. Verwijder het papier en lijm met water en bevestig de Onbevlekte Beeltenis aan de binnenkant van je houder. Steek de stekker weer in het stopcontact, stop een boterham in het broodrooster en roosteren maar. Als door een wonder zal de beeltenis van Onze Lieve Vrouwe in wit (!) verschijnen op je versgetoaste sneetje tijgerbrood.

Post een foto op internet en wacht rustig je heiligverklaring af. Werkt trouwens ook goed met Pacman, Darth Vader, Mohammed of het Flying Spaghetti Monster.


0 reacties op “nrc.nextweek culiklussen: multi-mariatoastmaker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


varkensaspic

Varkensaspic recept

Een mooie varkensaspic, zeker als deze op natuurlijke wijze gemaakt is, is een kunststukje en een smaakexplosie. Check het filmpje en recept.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

28 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

20 dec
Live online workshop “mozzarella maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

31 jan
Live online workshop “likeuren maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

05 feb
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

14 feb
Culicollab: Christian Weij & Meneer Wateetons – zuurdesembrood 20:00 tot 22:00 uur

16 mrt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur | € 199
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp