experimenteerdrift, Wateetons Testkeuken |

Wateetons testkeuken: Robust?

Een boek, een zak biltong of paar plakken chocolade. Zo af en toe krijgt meneer wat toegestuurd, meestal in de hoop dat hij er wat woorden aan wijdt. En dat doet meneer dan ook meestal. Al dan niet positief.

Zo bracht Philips onlangs drie keukenmachines langs. (Echt, in een Philipsautootje met chauffeur met een raar accent). Dat bleken er twee te veel. Gelukkig, want het waren forse apparaten en nog forsere dozen. Of meneer deze eens uit wilde uitproberen. Dat wilde meneer wel. Groot is zijn hart. Groter dan zijn aanrecht in ieder geval. Het betrof een apparaat uit de Robust-serie. Robust, dat riekt naar stevig, stoer en mannelijk. Het apparaat bij uitstek om het sap uit een versgehakte boomstam te persen of een halve gletsjer te vermalen voor je cocktail. Laat meneer nou net het concept mannelijkheid anno 2010 opnieuw hebben vormgegeven, alles weten van cocktails en een broertje dood te hebben aan gletsjers (geen link, maar trust me). Aan de slag, dus.

Wat zit er in de doos

 • Een 1200 Watt keukenmachine, met vier knoppen: uit, aan, hakken en pulse.
 • een forse 4 liter mengkom
 • drie schijven (rasp, plakjessnijder, patatsnijder)
 • een deeghaak
 • een hakmes
 • een klopper met twee ballonnen

Philips geeft een tamelijk indrukwekkende garantie van 15 jaar op de motor en 5 jaar op de mengkom en accessoires. Ik kon zo snel op internet geen op handen zijnde uitbreiding van van het hak, klop, meng-assortiment vinden.

De eerste indruk
De machine is lekker massief en zwaar. Dat geldt ook voor de accessoires. Deze maken allen een robuste (jaja) indruk. Ook de kom wekt de indruk tegen een stootje te kunnen. De machine straalt ontegenzeggelijk kwaliteit uit. De grijze ronde vormen maken een designerige en mannelijke indruk. Alle onderdelen klikken makkelijk en soepel in elkaar. Ook dat voelt weer stevig. De onderdelen kunnen in de vaatwasmachine en zijn dan goed schoon te krijgen. De messen en raspen zijn loeischerp.

Een nadeel is dat je door deze ronde vormen weinig grip hebt op het apparaat. De mengkom moet je losmaken met een ferme tik tegen de hendel. Je kunt het apparaat nergens vastpakken om kracht te zetten. Of je moet heel je arm om de machine leggen. Ook onprettig: de accessoires slingeren nu al weken een beetje door casa Wateetons. In de doos zat wel een stuk piepschuim waar ze mooi in pasten, maar geen hond die dat gebruikt natuurlijk. Piepschuim geldt ook niet als erg robust. Meneer Philips had er wat mij betreft nog wel een mooi ontworpen staalgrijs opbergsysteempje bij mogen leveren.

Conclusie eerste indruk: +

De werking

Als u robust zegt dan zegt meneer, “oh ja, joh? Dat zullen we nog wel eens zien!” Zo is hij. Een puber in het diepst van zijn gedachten. Dus meneer onderwierp de Robust aan een paar tests die hij vastlegde op video.

Ijs
Het eerste dat meneer deed was een liter water bevriezen tot een blok ijs en in de machine pleuren. Geen gletsjer maar toch alleszins een uitdaging. Video aan, machine op de hakstand en knallen maar. De Robust vloog bijna van het aanrecht af, maar had binnen enkele seconden het blok tot gruis vermalen. Netjes. Het tweede blok, meneer is niet voor een blok te vangen, kreeg hij niet klein. Vreemd. Toen meneer het apparaat open maakte bleek het roterende deel van de mengkom uit z’n verband gerukt te zijn waardoor de messen (en alle andere accesoires) niet meer goed konden draaien. Exit mengkom. Tien minuten na in gebruikname. Trots vermengde zich met teleurstelling. Daar ging de tweede ronde Mojitos. Meneer belde Philips en kreeg binnen drie dagen een nieuwe kom. Dat dan weer wel. Vreemd genoeg had ook de oude mengkom zich na een paar dagen plots weer hersteld. Blijkbaar was er niets verbogen. Hij deed het weer als vanouds. Dat viel dus mee. En nu had meneer twee mengkommen, voor extra veel experimenteerplezier.

Conclusie ijs: +/-

Brooddeeg
Brooddeeg, daar was meneers vorige apparaat een jaar of zes geleden aan overleden. Oververhit. Dat was dan ook geen Robust. Meneer deed de kneedhaak, wat meel, water en meer van zulks in het apparaat en liet hem zijn ding doen. “Zijn ding” bleek naast mengen ook nog “dansen” te zijn. De Robust deed de chachacha over het gehele aanrecht. Hij kreeg drie negens en een tien van de jury. De reden: de deeghaak draait veel te snel voor brood of ander stevig deeg. Drie standen, uit, hard of ultrahard, is gewoon te weinig. Het ding mist een extra knop met ‘rustig’, of liever nog een voor een instelbare snelheid. Stukje fail-gebeuren wat meneer betreft. Het brooddeeg was overigens prima. Van oververhitting van het apparaat of iets dergelijks was geen sprake.

Conclusie brood +/-

Vloeistof
Meneer maakte een milkshakeje van een ongeveer een halve liter, met de klopballonnen. Helaas kwam de shake zelfs op de laagste (lees: harde) stand uit de rand van de kom stromen. Die sluit blijkbaar niet  melkdicht af. Jammer.

Conclusie vloeistof: –

Gehakt
Bij het maken voor worst hoort ook het tot vervelens toe mengen van het vlees voor een goede binding. Een rotkarweitje. Dat lieten we de Robust dus maar voor ons doen. Rotkarweitjes, daar zijn sinds het vrouwenstemrecht en de afschaffing van de slavernij machines immers voor uitgevonden. En dat deed hij uitstekend. Meneer mengt vanaf nu nooit meer vlees met de hand.

Conclusie gehakt mengen: +

Kaneel malen
De laatste stresstest die meneer de Robust aandeed was een idee van een twitteraar: “kan hij kaneelstokjes tot kaneelpoeder vermalen?” Een belangwekkende vraag die meneer met een volmondig ‘neen’ dient te beantwoorden. Wat hij wel kan is met behulp van kaneelstokjes de mengkom tot poeder vermalen. Maar dat wilde u vast niet weten. Een stokje kwam klem te zitten tussen mengkom en mes en door de wrijving smolt hij een kaneelvormige geul in de kom. Dat was het definitieve einde van meneers mengkom. Gelukkig had hij er inmiddels twee. Ook de tweede keer, de kom was toch al naar zijn grootje, kreeg de Robust de kaneel niet verder kapot dan een paar grove brokken.

Conclusie kaneel: –

Al het andere
Meneer heeft ook braaf een aantal normale dingen gedaan met de Robust. Kaas en worteltjes geraspt, fruit gepureerd, slagroom geklopt, u kent het wel. Dat deed hij allemaal naar behoren. Maar ach, daarover kunt u ook elders lezen.

Conclusie al het andere: +

De conclusie

The good:

 • mooi
 • grote inhoud
 • stevig
 • compleet
 • krachtig
 • goede garantie

The bad

 • geen instelbare snelheid
 • niet waterdicht

De Robust is een prachtig apparaat dat zeker niet zal misstaan op het aanrecht van je designkeuken. Het ontwerp, zowel als de kwaliteit van de accessoires, doet zijn naam eer aan. Hij doet alle normale dagelijkse keukemachinetaken met gemak en zelfs voor een blok ijs draait hij zijn hand niet om. Voor het malen van kaneelstokjes moet je hem maar niet inzetten. Maar dat is misschien ook niet een vereiste. Ik betwijfel of een Magimix, Kenwood of Kitchenaid daar wel raad mee weet. Koop liever voor een euro kaneelpoeder bij de supermarkt. Het grootste gebrek is wat mij betreft het ontbreken van een instelbare snelheid waardoor je brood of pastadeeg alleen kunt maken als je  het apparaat in de houdgreep neemt. Dat had voorkomen kunnen worden.

Hij is is mooier, krachtiger, completer, komt met een grotere inhoud en wordt geleverd met meer garantie dan bijvoorbeeld een Magimix of Kitchenaid in dezelfde prijsklasse. Kenwood biedt voor dit geld ongeveer hetzelfde, of zelfs ietsje meer (instelbare snelheid!).


0 reacties op “Wateetons testkeuken: Robust?
 1. Beste Meneer Wateetons, als “enthousiaste hobbykok” kom ik natuurlijk regelmatig op deze site, er valt altijd wel wat te lachen en ik steek er veel van op, waarvoor mijn dank. Laatst belandde ik op de site van Thermomix, ken je deze machine (of misschien een van de andere bezoekers) en wat vind je ervan. Deze schijnt trouwens wel ijs van b.v. bevroren fruit te kunnen maken en nog veel meer. Er hangt wel een behoorlijk prijskaartje aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…


Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?

Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
20 dec
Live online workshop “mozzarella maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

31 jan
Live online workshop “likeuren maken” 20:30 tot 22:00 uur

05 feb
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

14 feb
Culicollab: Christian Weij & Meneer Wateetons – zuurdesembrood 20:00 tot 22:00 uur

16 mrt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur

18 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

19 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp