Gans de worst


Eén keer mee op jacht en je hebt weken schrijfstof. Fijn voor mij, fijn voor u en fijn voor de gesneuvelde ganzen die zo toch een beetje voortleven. Alhoewel ik niet zeker weet waar ze zelf voor gekozen zouden hebben. Fijn ook voor de smaakpapillen trouwens, laten we dat niet vergeten. Want meneer verwerkte een zijn voorraad ganzenvlees tot worst. Ganzenworst. Dat eet je niet elke dag. Sterker nog, meneer kan zich slechts een maal heugen en dat was tíjdens het jagen zelf. Dat smaakte in ieder geval uitstekend.

Meneer nam één deel ganzenborst, één deel varkensschouderkarbonade en één deel spekvet. Tezamen was het ruim een kilo. Hij vroor de stukken vlees een beetje aan, sneed ze in stukken en haalde ze door zijn nieuwe gehaktmolen (die ondanks zijn LIDL afkomst Charlotte ruimschoots overtrof en gelukkig niet vastliep op een hageltje). Vervolgens kruidde meneer dit gehakt terughoudend, om straks de ganzensmaak ten volle te kunnen ervaren: 23 gram nitrietzout en peper een beetje op de gok. Na toevoegen van een scheutje water, een paar gram GDL (startercultuur) en een half zakje melkpoeder liet meneer zijn Robust keukenmachine het gehakt mengen tot een plakkerige pasta. Wat een genot dat niet meer met de hand te hoeven doen. Alfred zorgde vervolgens voor het stoppen en na 24 uur onder de CV ketel gehangen te hebben verhuisden de worsten voor twee weken naar de Wateetons droogruimte annex fietsenberging annex SM kelder.

En jawel hoor, alsof het niks is. Geweldig! Een prachtige dieprode kleur, een uitstekende binding, een geweldige vet/vleesverhouding en een spannende licht wilderige smaak, pikant en met een touch rook (meneer had gerookt spek gebruikt). Die meneer, hoe flikt hij het toch altijd weer.

Meneer is in een gekke bui: hij geeft er een weg. Gewoon, zo maar. Aan u, lieve lezer. Als u tenminste de beste reactie geeft op de strofe: “Hoe lang is een Chinees”. Kom maar op, in de comments.

 1. 1
  Lizet

  Hu Lang, zou ik schrijven, maar ja, dan is je grap weg, en je worst bevat melkproduct, dus helaas gaat die aan mijn neus voorbij. Kun je ook zonder de melk worst maken, jazeker, dat kan. En wat zit er in GDL?

 2. 2
  Meneer Wateetons

  Het gebruik van melkpoeder bevalt me, het komt de binding ten goede. Zonder kan ook. Wat zou je adviseren als alternatief? Zwoerd? broodkruim of paneermeel lees ik wel eens. GDL = E575

 3. 4
  maud

  hoe lang is een chinees. hoe lang is de ganzenworst. Ergo: de ganzenworst is een chinees.
  Meneer staat dus in een lange traditie van over de grens eten.

 4. 5
  Veelkantie

  De 膶腸 worst van Hoe lang is bij lange na niet zo lang als uw ganzenworst lang is. Bovendien zit er nogal een kwaliteitsverschil tussen de 膶腸 worst van Hoe Lang en de ganzenworst van meneer Wat Eet Ons. Dat is geen vooroordeel maar naar verluidt een wetenschappelijk feit. De eerste is namelijk gemaakt van de lever van een eend (meneer Wat Eet Ons heeft ook daarmee de nodige ervaring) en de tweede is gemaakt van gans de gans. U ziet, die van Hoe Lang kan, gezien de aanzienlijke verschillen tussen het formaat van een eendenworst en een ganzenworst, derhalve nooit zo lang zijn.

 5. 6
  Sanna

  Lang genoeg om bij het omgevallen aangebroken pak mie achterop de bovenste plank van het keukenkastje te kunnen zonder van de keukenstoel te donderen. *herbeleeft keukenpaniekje*

 6. 8
  Zuster Wateetons Medior

  Ik zelf ben vanochtend volkomen literair-creatiefloos opgestaan, maar ik nomineer met een grinnik, lichte kramp in mijn kaken en een enkel traantje graag Calhovin.

 7. 9
  petrvs

  Voor vele feestdiners
  Bereidde hij het ganzenvlees
  Als eigenaar en kok van restaurant ‘de lange muur’
  stond hij elke avond bij het vuur
  en kreeg bestellingen in het kantonees

  Chineze obers zijn vanouds heel erg beleefd en zeer bekwaam
  spreken altijd met twee woorden
  Noemen ieder altijd bij zijn hele naam
  Tot ze kokkies echte naam aanhoorden

  Want Kokkie’s naam ontstond had door ambtelijk falen
  Ik zal dit verhaal hier kort vertalen:

  Bij de aangifte door Kokkies blije vader haalde de bevoegde ambtenaar
  twee cruciale vragen door elkaar
  Bij LENGTE schreef hij de echte naam die wij daardoor niet zullen weten
  en bij NAAM noteerde hij verstrooid de vraag waardoor hij zo zou heten:
  “welke lengte in centimeters uitgedrukt is onderhevig subject van deze vragenlijst op het moment van aangifte?”

  Om de bestellingen snel door te kunnen geven
  gaven de obers hem een andere naam
  een waar hijzelf ook mee kan leven
  en een die op een visitekaartje kan staan

  Welke lengte in centimeters uitgedrukt is onderhevig subject van deze vragenlijst op het moment van aangifte?
  Heet sindsdien: Hoe Lang

  En daarmee is direct ook bewezen
  bij Hoe lang kun je goed chinezen

 8. 16
  Yvonne

  Hmm, dat herinnert mij aan het laatste restje worst dat ik enige tijd geleden van meneer ontving. Toch maar eens soldaat maken – veel te lekker om te laten liggen.

 9. 20
  Yvonne

  😳 Toen meneer mij de worst toezond (tezamen met het geweldige boek) was ik hoogzwanger en durfde ik niet van de worst te eten (iets met veel te strenge eisen aan eten stellen). Kort daarna beviel ik en durfde ik er wel aan te beginnen – en hij was heerlijk, maar wel behoorlijk stevig (en droog). Dus heb ik de worst deels gegeten en het andere deel nog ‘even’ bewaard – dat leek te kunnen. Tot eergisteren, dus. En hij was nog steeds stevig en droog. En lekker.

 10. 22
  Calhovin

  Een speciale vermelding, tsja, beter dan niets maar we kunnen de gans niet echt proeven zeg maar. Ik troost me maar met het feit dat ik op Twitter gewonnen zou hebben… 😉

Geef een reactie