ah shit, op jacht |

Ah, shit. Ganzenham.

Het kan niet altijd lukken. Misschien is bij meneer ‘het kan niet al mislukken’ meer van toepassing. Maar dit keer mislukte het dus wel. Mislukte ganzenham. Of mislukte gedroogde ganzenborst, want erg veel billen hebben die ganzen natuurlijk niet. Dat bekt alleen niet zo lekker. Net zoals het smaakte.

Meneer had een vriezer vol met gans. Daar maakte hij tot op heden worst, paté, rillettes en confit van, met tamelijk veel succes. En dan komt de overmoedigheid. Typisch meneer. Twee keer een eitje bakken zonder de dooier te breken en hij solliciteert bij Sergio. Eén boekje geschreven en hij waant zich Johannes.  Meneer dacht dus wel even de ganzenham uit te kunnen vinden. Not.

Meneer nam een ganzenborstfilet, zoutte hem overdadig met nitrietzout en legde hem in een plastic zak een weekje weg in de koelkast. Geen kruiden want hij ging voor de pure ganzensmaak. De sukkel. Hij spoelde de filet af en hing hem te drogen in zijn droogruimte waar het tamelijk koel en een beetje vochtig is. Na een week was de ganzenham bijna zwart uitgeslagen. Een beetje vreemd maar wel trés mummie. Nog een week later sneed meneer hem aan.

De ham was niet geheel doordroogd. Dat was misschien maar goed ook want de filet bevat nauwelijks vet en zal dus keihard worden als je hem te ver droogt. Hij oogde best fraai. Donker aan de buitenzijde, licht vochtig en mooi rood van binnen. De geur was, eh, specifiek. Dat gold ook voor de smaak. Specifiek én smerig. Te zout, om te beginnen, maar ook onaangenaam vissig en een beetje alsof meneer met zijn tong de binnenzijde van twee weken geleden geschoten ganzenkadaver aflikte.

Geen succes. Zachtgezegd. Waarom, dat is hem niet helemaal duidelijk. Gedroogde ganzenborst staat hier en daar wel op de kaart. Maar misschien dat er ook restaurants zijn die het aflikken van ganzenkadavers op de kaart hebben staan. Meneer eet niet zo vaak buiten de deur. Hoe dan ook, hij flikkerde de ham met een welgemikte worp op de Wateetons-composthoop en gaat maar wat anders uitvinden.

Jonnie, dat voorstel voor een vijandige overname kun je negeren.


0 reacties op “Ah, shit. Ganzenham.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?

Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.


Onsvanlife Hongarije vlog 2

Onsvanlife Hongarije vanlife vlog 2

In dit tweede Hongarije onsvanlife vlog bezoeken Arianne en Meneer twee van de vier wijngebieden van Hongarije, maakt Arianne kennis met rauwe ganzenlever, en Meneer met darmkrampen.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

28 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

06 dec
Live online workshop “hotsauces maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

20 dec
Live online workshop “mozzarella maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

31 jan
Live online workshop “likeuren maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

05 feb
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

18 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp