Ah, shit. Ganzenham.


Het kan niet altijd lukken. Misschien is bij meneer ‘het kan niet al mislukken’ meer van toepassing. Maar dit keer mislukte het dus wel. Mislukte ganzenham. Of mislukte gedroogde ganzenborst, want erg veel billen hebben die ganzen natuurlijk niet. Dat bekt alleen niet zo lekker. Net zoals het smaakte.

Meneer had een vriezer vol met gans. Daar maakte hij tot op heden worst, paté, rillettes en confit van, met tamelijk veel succes. En dan komt de overmoedigheid. Typisch meneer. Twee keer een eitje bakken zonder de dooier te breken en hij solliciteert bij Sergio. Eén boekje geschreven en hij waant zich Johannes.  Meneer dacht dus wel even de ganzenham uit te kunnen vinden. Not.

Meneer nam een ganzenborstfilet, zoutte hem overdadig met nitrietzout en legde hem in een plastic zak een weekje weg in de koelkast. Geen kruiden want hij ging voor de pure ganzensmaak. De sukkel. Hij spoelde de filet af en hing hem te drogen in zijn droogruimte waar het tamelijk koel en een beetje vochtig is. Na een week was de ganzenham bijna zwart uitgeslagen. Een beetje vreemd maar wel trés mummie. Nog een week later sneed meneer hem aan.

De ham was niet geheel doordroogd. Dat was misschien maar goed ook want de filet bevat nauwelijks vet en zal dus keihard worden als je hem te ver droogt. Hij oogde best fraai. Donker aan de buitenzijde, licht vochtig en mooi rood van binnen. De geur was, eh, specifiek. Dat gold ook voor de smaak. Specifiek én smerig. Te zout, om te beginnen, maar ook onaangenaam vissig en een beetje alsof meneer met zijn tong de binnenzijde van twee weken geleden geschoten ganzenkadaver aflikte.

Geen succes. Zachtgezegd. Waarom, dat is hem niet helemaal duidelijk. Gedroogde ganzenborst staat hier en daar wel op de kaart. Maar misschien dat er ook restaurants zijn die het aflikken van ganzenkadavers op de kaart hebben staan. Meneer eet niet zo vaak buiten de deur. Hoe dan ook, hij flikkerde de ham met een welgemikte worp op de Wateetons-composthoop en gaat maar wat anders uitvinden.

Jonnie, dat voorstel voor een vijandige overname kun je negeren.

Geef een reactie