ah shit, experimenteerdrift, zelf maken |

Ah shit: zelf olijfolie maken

November en december zijn de maanden waarin in zuid-Spanje de olijvenpluk plaatsvindt. Verschrompelde boertjes die op hun door pesticiden gegenocideerde plotje handmatig de olijven uit hun eeuwenoude bomen rossen. Het ziet er pittoresk uit, maar rijk worden ze met de Brusselbepaalde opbrengst van 30 cent per kilo niet van. Drie jaar geleden was dit nog het dubbele en dat gold toen al als een bodemprijs. Maar het is een traditie, of anders wel een verplichting aan de voorvaderen die hun dat kleine lapje grond nalieten. Een boom brengt ongeveer tien kilo op. De olijven worden naar de fabriek in de buurt gebracht die er per vijf kilo ongeveer een liter olijfolie van maakt.
Meneer was half december een paar dagen te gast op een landgoed met honderden olijfbomen. Bomen die er eigenlijk vooral voor de sier, en niet voor de pluk staan. En dus vol hingen met olijven. Hij zag een uitdaging. Die zag hij overigens niet voor het eerst. In 2007 faalde hij op dezelfde plek al eens jammerlijk, met geen olijfolie, maar wel een geblakerd plafonnetje en pannetje tot gevolg. Stoomontsappen, of –oliën, bleek dus niet de methode. Dat moest anders. Maar hoe? Op internet vond hij genoeg informatie over de industriële olijvenpers, maar erg weinig tips voor de thuisperser. Met name het centrifugeren, dat de olie van het vocht scheidt was lastig na te bootsen met reguliere keukenapparatuur. Hij had niet eens een slacentrifuge. Uiteindelijk hanteerde meneer drie, desastreuse (hij zegt het maar alvast) methoden.

De natuurkundig onzinnige glasmethode

Bron:

Het idee:  je kneust de olijven, legt die in een tot de rand toe gevuld glas water en de olie zal na verloop van tijd bovendrijven en over de rand van het glas druipen op het eronder geplaatste schoteltje. Muy simple.

Het resultaat: Onzin. Allereerst scheidt de olijfolie zich niet zo maar uit de olijf. Ten tweede neemt olijfolie buiten de olijf niet meer volume in dan binnen de olijf. Het zal dus nooit over de rand komen druipen. En dat deed het dus ook niet. Er kwam überhaupt geen olie boven drijven. ‘t Is trouwens ook niet de methode, afgezien van het gebrek aan werkzaamheid, waarmee ik een olijfboomgaard van 400 bomen zou willen veroliën.

De tegel-theedoekpers methode

Bron: meneers briljante geest

Het idee: meneer nam twee tegels, legde er wat olijven tussen en ramde en draaide trés molensteenesque tot de olijven tot pulp vermalen worden. Daarna nam hij een theedoek en perste deze prut uit.

Het resultaat: de prut was dieppaars en leek in niets op de groene olijfolie uit een flesje. Wel was de prut goed vet. Na een paar dagen kwamen er een paar milliliters bleke olie boven drijven. Hoera! De theedoek was verpest.

De tegel-koffiefiltermethode

Bron: de diepste krochten van meneers IQ

Het idee: zie de tegelmethode. Dit keer liet meneer de prut uitdruipen in een koffiefilter.

Het resultaat: er gebeurde niks. Na verloop van tijd scheurde het filter en meneers hart.

De pureermethode


Bron:

Het idee: Meneer pureerde de ontpitte olijven met een staafmixer tot een egale olijvenshake. Dit smakelijk ogende goedje liet hij rusten zodat het op eigen kracht tot een scheiding van water en olie kon komen.

Het resultaat: Dat deed het niet. En na een poosje oogde het ook zo smakelijk niet meer. In arren moede probeerde meneer de shake nog te verwarmen: niks. Ook hetzelfde procedé, maar dan met een zeer langdurig mengen met de menghaak van meneers Robust keukenmachine leverde dezelfde olieloze prut op.

Conclusie:


Het is meneer, ondanks de beschikking over duizenden liters olijfoliepotentie, weer niet gelukt om olijfolie te maken. Hij denkt dat hij de verpeste theedoek en één van de olijfbomen maar eens gebruikt voor een andere doel. Maar dat zal ook wel mislukken.


0 reacties op “Ah shit: zelf olijfolie maken
 1. Wateetons,
  Een methode om te voorkomen dat de olie en het vruchtvocht teveel met elkaar mengen is wat ze in de industrie ‘malaxation’ noemen. Het probleem is niet zozeer het water, of de olie, maar het feit dat de olie in te kleine druppeltjes in het water verdeelt is.
  Je zult dus de olijven langer moeten malen om een fijnere prut te krijgen. En na het malen meng je de olijfprut gedurende 20 tot 40 minuten flink door elkaar (kan bijvoorbeeld in jouw Robuust Philips apparaat) waardoor de kleine oliedruppeltjes de kans krijgen zich te binden/ verenigen tot grotere druppels of ‘pockets’ olie.
  Als je dan perst heb je veel grotere kans dat de olie zich makkelijker laat scheiden van het vocht. De opbrengst aan olie zal ook wat groter zijn. En verder is het een kwestie van heel veel geduld hebben tot het water zakt ofwel de olie naar het oppervlakte stijgt.
  Een andere methode is centrifugeren. Maar ik zou zo niet kunnen bedenken hoe je dit thuis zou kunnen bewerkstelligen.
  Ik denk dat het thuis produceren van olijfolie erg lastig is en zal blijven. De andere methodes die je al verkende werken inderdaad voor geen meter. En als de door mij voorgestelde methode, plus deze laatste aanvulling, (die het dichtst bij de industriële methode komt) ook niet blijkt te werken dan zie ik weinig kans dat er ooit nog een Wateetons olijfolie op de markt komt 😉

 2. @veelkantie, dank. Vrees een beetje dat ik dit, in meer of mindere mate, al gedaan heb. Flink lang, en heel fijn gemalen. Enórm lang laten staan (dagen), zonder enige zichtbare olievorming. Maar we geven niet op. De volgende keer dat ik daar ben probeer ik het gewoon weer. Met jouw tips in mijn achterhoofd.

 3. Arrangeer een olijvenpersworkshopje met Veelkantie. Anders beter de olijvenpersgedachte aan de wilgen gehangen dan jezelf opknopen aan de olijvenboom. Er zijn vast nog veel dingen op culinair gebied om te proberen en zonodig te laten mislukken ter leerinck ende ter vermaack.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

29 okt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

02 dec
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp