recept, zelf maken |

Meneer maakt limoncello

Limoncello. De eenvoudigste onder de likeuren, maar oh zo lekker. Meer dan wat citroenen, suiker en heel veel alcohol heb je er niet voor nodig. En laat meneer die nu allemaal hebben. Die citroenen en suiker zijn ook voor u, man in de straat, wel aan te komen, maar heel veel alcohol kan een probleem vormen. Het gaat namelijk niet om heel veel flessen, maar om één fles met een heel hoog percentage alcohol. De limoncellomaker koopt dat bijvoorbeeld in het buitenland, 94% sterk. Dat zelfde goedje ligt ook bij de Hanos of Kweker wel, maar is daar behoorlijk aan de prijs. Zelf maken kan natuurlijk ook. Lees bijvoorbeeld het Handboek voor de Vinex-jager er eens op na (als u veel geld over heeft). Meneer zelf had een half litertje van een respectabele 80%.

Hij schilde drie citroenen, gewoon gekocht bij de Lidl. Overal zul je lezen over het belang van het gebruik van biologische citroenen, waar geen opgepoetst glanslaagje om zit. Meneer wast zijn citroenen gewoon even met wat zeep, goed afspoelen en klaar. Hij doet niet zo moeilijk. Uw afgrijzen graag in de comments.  Zo doet hij trouwens ook niet zo moeilijk over het feit dat zijn Poolse, Griekse of anderszins goedkope supermarktcitroenen geen P.G.I. Sorrento citroenen zijn. En dat zijn Limoncello dus helemaal geen Limoncello mag heten. In Italië zijn ze er creatief mee: Limonello, Limoncino, etc.  Enfin, niet moeilijk doen enzo. Zijn zeer dunne supermarkt citroenschillen gingen in zijn huistuinkeukenalcohol, en bleven daar een week of drie dobberen. Binnen enkele dagen werd de alcohol mooi geel. Het rook verrukkelijk. Drie wekenlater  maakte meneer een suikeroplossing van ongeveer 400 gram suiker op een halve liter water (warm maken, anders kun je roeren tot je een ons weegt). Nu had meneer wel eens eerder Limoncello gemaakt, of iets dat daar voor door moest gaan. Citroenschillen in ca 40% alcohol met een flinke dot suiker erbij. Het resultaat was best te drinken, maar het was helder. En Limoncello is troebel. Heldere Limoncello is zelfs de naam Limoncino niet waardig. Daar wil zelfs meneer wel moeilijk over doen. Dat moest anders. Hij wist dat het iets te maken had met het mengen van zeer sterke alcohol met suikersiroop. Dat slaat het, via een hem onbekende reactie ‘blind’. Meneer nam de proef op de som en goot de afgekoelde suikersiroop bij de alcohol. Het resultaat ziet u in het filmpje hieronder. (Ik zal er niet veel over verklappen, maar hoera). Meneer had Limoncello. Lékkere limoncello. Ook iets te sterke Limoncello trouwens, en na wat bijmengen weer wat te zoet.  De juiste verhouding alcohol en suikersiroop moet hij nog eens uitzoeken. Maar het was gelukt. Alleen die naam he.. Limonsnollo?

 

 


53 reacties op “Meneer maakt limoncello
  1. Olie – daar had ik niet aan gedacht. Dat verklaart ook waarom het niet uitzakt. Overigens is het dan wel een emulsie en geen suspensie. Maar dat is een onbelangrijk detail.

  2. Ik heb zo`n apparaat waarmee je water kan zuiveren (smartstill). Nou schijnen er mensen te zijn die er ook alcohol mee destilleren. Dat schijnt van de wet niet te mogen, maar het schijnt dat je daarmee hele pure alcohol te kunnen maken.
    Nou schijn je gewoon een fles vodka te kunnen destilleren (of goedkope wijn) en van elke 1000 cc schijn 0,4 liter pure alcohol over te houden.
    Of je schijnt ook je eigen dingetjes te kunnen maken (net als bier) en dat schijn je dan ook weer te kunnen destilleren. Wel schijn je te moeten op letten met het verschil tussen methanol en ethanol. Uiteindelijk schijnen ze allebei slecht voor je te zijn, maar van de methanol schijn je heel snel ziek (of dodelijk) te worden, van de tweede in eerste instantie alleen wat vrolijk (of loom) en moet je jarenlang te veel van drinken. Daarna schijn je iets als korsakov te ontwikkelen.
    En van al die dingetjes schijn je weer hele lekkere nieuwe dingetje te kunnen maken.
    Maar goed, van dat soort voor de wet verboden dingetjes schijn ik niks te weten

    1. Als je wodka gaat destilleren (wodka is overigens feitelijk gewoon verdunde pure alcohol – en die ga je dan weer onverdunnen…) hoef je je geen zorgen te maken over methanol – die zit daar toch al niet meer in. Methanol is vooral een probleem als je zelf gefermenteerde alcohol gaat stoken. Afhankelijk van het fermentatieproces kan er naast ethanol meer of minder andere alcoholen (methanol, en foezelolien als propanol, butanol, etc) gevormd worden. Da’s afhankelijk van welke gist je gebruikt, wat je uitgangsmateriaal is, en wat de fermentatieomstandigheden zijn – ik meen me te herinneren dat bij druivenwijn maken er relatief weinig methanol ontstaat; zo ook bij bier. Als je zelf-gefermenteerde alcohol gaat stoken doe je er dus goed aan om iig bij de eerste destillatie een ruime voorloop en naloop apart op te vangen en weg te gooien (of als brandspiritus te gebruiken). De temperatuur van de damp voordat ie de koeler in gaat is een goede indicatie van de samenstelling van het destillaat.

    1. 35 euro is duur voor alcohol, belgische supermarkt 2 flessen voor 26 euro, er is ook een site bierbrouwen o.i.d. die het voor dat bedrag verkoopt.
      ook leuk: mandarincello, of lemongrass en gember, of…..
      try before you die

      1. Waar in belgie haal je 2 flessen zuivere alcohol voor 26 euro?Hoe heet de supermark?Hoeveel procent alcohol?
        Alvast bedankt.

      2. Waar in België kan ik alcohol (95%) kopen?
        Ik koop het in Luxemburg voor 17 euro per liter.
        Maar 35 euro voor 2 liter in België lijkt me ook wel wat.

  3. O, o, Limoncello​tekst & muziek Ludo Klink
    Intro: BES6​​Bes ​ Cisdim7​ F7 2x
    Bes Cisdim7F7 Bes Cisdim7 F7 Bes7
    Ever been to Italy, sure you had your fun
    Bes Cisdim75 F7 Bes Cisdim7 F7 Bes
    The girls are very pretty, and always a smiling sun
    ​​​ Bes7 ​ES​​ EsM
    The food they serve is splendid, beats our national stew
    Bes ​A​ AS G​ C​F BES
    But the best thing of Italy is the yellow stuff they brew
    Chorus:
    F7​​​BES7
    O,o limoncello, o.o.limoncello
    BREAK BES​​​ BES7​​ES​​ EsM
    Eight lemons and the chest, a pint of booze, a sugar cane , you cannot loose
    F7​​BES7​F7 BES7
    o.o. Limoncello
    Came back home from Italy with Sorrento lemons in a bag
    Stole a vintage recipe from a lady dressed in rags
    Smuggled back the alcohol in the trunk of my car
    Should have known better, i never get that far
    Chorus:
    The officer said, sir, anything to declare?
    I sweated, and said, no officer in my own dispair
    So what’s the smell then, he said, it’s quite bizarre
    It’s the window cleaning fluid for the windshield of my car
    Chorus:
    So i started to brew some stuff, dont know what to do
    I mixed and cooked, experiment, crazy like a fool
    I asked a friend to try it, then i said goodbye,
    He got blind at first and later on i watched him creep and die

  4. Heb beide al eens geprobeerd, gewone citroenen en de sorrento citroenen, voor die sorrento’s ga ik graag een stukje omfietsen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


Wild Winter BBQ voorgerecht: wildpluk forel

Nou, dat wordt thuis uit eten, deze kerst. Weet je wat, maak dit jaar je kerstmenu sowieso maar lekker buiten. Een winterBBQ. Gezellig en lekker, zeker met een mooie whisky erbij. Ik heb het voorgerecht alvast voor je getest.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
31 jan
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

01 feb
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

03 feb
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

04 feb
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

05 feb
Live online workshop grillworst maken 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

20 feb
Workshop “Droge worst & Charcuterie maken” – op locatie 18:30 tot 23:00 uur | € 139

24 feb
Driedaagse cursus groente bereiden (drie dagen achter elkaar) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp