Over worst |

Score!

Een gereformeerde rommelmarkt op de Veluwe, en meneer’s wekelijkse bezoek aan de atheïstisch kringloopwinkel leverde in één dag drie nieuwe gehaktmolen. Waaronder twéé Porkerts! Eén miste zowel de plaat als het mesje, maar die heeft meneer nog wel liggen. Bij het openen van het exemplaar uit de kringloopwinkel bleek al snel waarom deze daar, vrijwel nieuw, terecht was gekomen. Als je het mesje er zo in stopt, komt er gegarandeerd geen gehakt uit. Lees dan toch eerst een goed boek!


0 reacties op “Score!
  1. Vraagje: kun je die mesjes (laten) slijpen? Ik heb het idee dat die van mij (erg oud) nogal snel ‘volloopt’. (Een waas van uitgesmeerd vlees voor de gaatjes van de molen)

  2. Dat kan, en dat kun je ook best zelf doen, als je niet meer dan twee linkerhanden hebt, bij wijze van spreken. Het mes is vrij eenvoudig: even de snijkanten bijwerken, en dan het vlak bijwerken op een stuk watervast schuurpapier dat je op een vlakke ondergrond hebt gefixeerd. Een oude spiegel of een stuk vlakglas of zo werkt erg goed, en je kunt dan het watervaste schuurpapier zelfs fixeren met water – da’s handig.
    Gewoon vlak op die plaat rustig heen-en-weer bewegen, dan wordt de aanligkant van het mes vanzelf vlak. Gebruik een onregelmatig beweginspatroon, dan heb je de minste kans op afrondingen van de snijkanten. Een “8”-patroon voldoet ook vaak erg goed.
    De gatenplaat (de andere kant van de “schaar” bij wijze van spreken) is lastiger omdat je eigenlijk alleen maar het vlak kunt slijpen, je doet dit op dezelfde manier.
    Nochtans is het inwendige oppervlak van de gaten natuurlijk ook deel van de vergelijking, maar tenzij je licht konische boren of ruimers op maat hebt is het wel lastig om die kant te scherpen. Maar als je het snijvlak goed hebt, en het mes goed aanligt (allebei vlak dus) dan zal met goed gekoeld vlees het resultaat zeker voldoen.
    Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat het mes in de praktijk ook ècht aanligt, zodat je de scherpte ook daadwerkelijk gebruikt. Anders wordt het een soort roerzeef, en dat is weliswaar een handig ding, maar nauwelijks geschikt om worst mee te maken.

    1. Algemene tip: leer slijpen op een wetsteen. Duur is het niet, en je messen (ook die van een gehaktmolen) worden scherper dan bij een doortrekslijper. Je messen zullen ook veel langer scherp blijven.

      1. Ondanks dat dit een goed advies is, zijn we in 2015 wat ”verder” Diamantstenen zijn perfect vlak en blijven dat vrijwel je gehele leven. Stuk fijner dan slijpstenen.

  3. Dat zijn allemaal mooie tips. Mocht dat echter te veel uitdaging zijn dan kun je ook gewoon googlen op ‘messen slijpen’ of iets dergelijks. Dat soort bedrijven kunnen vaak ook wel je gehaktmolenmes, en plaat slijpen. Of vraag aan je slager waar hij het laat doen.

  4. @PaulO,
    Mesjes slijpen…= glasplaat, waterproof schuurpapier, korrel 1000 en wat rondjes draaien, Mesje even aanzetten op de slijpsteen en Voiila.
    Wel even controleren of mesje en snijplaat goed aansluiten.
    Remi

  5. En als je meer over deze methode wilt lezen: Google eens op “scary sharp”.
    @Brielem: Ik ben een groot voorstander van wetstenen, maar voor een gehaktmolenmes of -plaat bieden ze meestal niet genoeg oppervlak, en zijn ze (indien gebruikt) meestal zelf niet vlak genoeg meer.
    Met de “scary sharp” methode kun je niet alles, maar voor dit soort messen en snijplaten is het supergeschikt – en het is niet eens moeilijk.
    Voor messen met een hol snijvlak is het ongeschikt (snoeimessen, tourneermesjes) en voor m’n keukenmessen gebruik ik sowieso liever m’n wetstenen of m’n natslijp/wetmachine.
    Maar deze methode is goedkoop, en goed zelf te doen, en ideaal voor alles wat vlak moet zijn.
    Een slijpservice levert meestal prima werk. Zo laat ik mijn frezen professioneel slijpen – hun machines kunnen dat beter dan ik met de hand, en overdreven duur is het ook niet, zeker als je de verzendkosten kunt verdelen over meerdere te slijpen stukken.
    Maar het is ook wel gewoon prettig om een beetje een gevoel te hebben dat je het zelf hebt gedaan – uiteindelijk draait het zelf worst draaien daar ook om, niet dan?
    Bovendien is mijn ervaring dat je op die manier meer gevoel hebt met wat er gebeurt als je met het gereedschap (in dit geval een gehaktmolen) bezig bent, en met wat er evt. fout gaat, en dat is nooit verkeerd.
    Een goed boek helpt natuurlijk ook 🙂
    Groet,
    Job

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…


Hongaarse droge worst

De bekendste Hongaarse droge worsten

Worstmaker Meneer Wateetons beschrijft én proeft de beroemdste Hongaarse droge worst soorten. Van Gyulai, tot Csabai tot Téliszalámi kolbász.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
31 jan
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

01 feb
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

03 feb
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

04 feb
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

05 feb
Live online workshop grillworst maken 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

24 feb
Driedaagse cursus groente bereiden (drie dagen achter elkaar) Meerdere dagen

05 mrt
Live online workshop kombucha maken 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp