ah shit, zelf maken |

Oogst

Het is een tranendal, meneer’s tuintje. Onkruid, ongedierte en onkunde (maar de grootste van deze is de onkunde). Na maanden van schaamtevolle afwezigheid had meneer eindelijk de moed weer opgevat zijn miezerige moestuin te bezoeken. Het was nog steeds miezerig. Het feit dat het winter was hielp ook niet. Hij ging maar een beetje schoffelen. Misschien dat hij het daarmee winterklaar maakt? Meneer heeft werkelijk geen flauw idee wat hij doet.

 

Hij had aan het eind van de zomer een stuk of vijftien gewassen gepland. De meeste hadden het eind van de betreffende week niet eens gehaald. Verdwenen in slakmagen. Een schrale troost: een niet onaanzienlijk deel van deze slakken was vervolgens in meneer’s maag verdwenen. Bitch. Een andere schrale troost: twee door meneer geplante gewassen bleken op miraculeuze wijze aan de slag der slakken ontkomen:  radijsjes en iets anders. Meneer was niet meer zo nauwkeurig met het loggen van zijn zaad na de derde plantronde. Hij meent dat het Amsterdamse veldsla betreft. Daarnaast bleek een derde gewas succesvol: de aardpeer. Zo succesvol zelfs dat hij nauwelijks door meneer gepland kon zijn. Wat dus ook niet zo was.

Zie daar de opbrengst van meneer’s eerst jaar als moestuindenier: onooglijke radijsjes, minuscule kropjes sla (waanzinnig lekkere sla, dat wel, met een hint van amandel) en twintig kilo van andermans aardperen. Het is een treurig opbrengst van een nazomer werk, maar zo schoongemaakt op het aanrecht en bord werd meneer er toch wel weer enthousiast van. 2013 wordt zijn moestuinjaar. Nee echt.

 


0 reacties op “Oogst
 1. Een troost, in de winter HOEF je ook vrijwel niks in de moestuin te doen, als je het biologisch wilt houden. In maart/april maar eens aan de slag gaan, vroeg genoeg, heus….

 2. Kom op, meneer, zo moeilijk is het niet! Het enige dat u deze winter hoeft te doen is, bij dooi, de boel een keer om te spitten. Daarmee bespaart u zichzelf veel zwaar werk in de lente. Dan is in de lente uw tuintje snel klaar om te zaaien, af en toe schoffelen en het zal u verbazen hoeveel er zonder al te veel moeite lukt. Vooral courgette, pompoen, aardappel, radijs en boontjes zijn heel makkelijk. Voor die slakken bestaan er biologische slakkenkorrels, die wel de slakken, maar niet vogeltjes en huisdieren om zeep helpen. Dat zijn de soorten op basis van ijzerfosfaten..

 3. Mag ik aanraden om de moestuin een dezer dagen ramvol te zetten met rabarber? da’s echt de plant voor de luie moestuinier ben ik achter gekomen.
  Doet het overal wonderbaarlijk goed, heeft nagenoeg geen verzorging nodig, en groeit zo groot dat onkruid geen noemenswaardige kans krijgt.
  Perfect om te gebruiken voor Chutney (de mannenvariant van jam) ennnnnn Rabarbercello, voor wanneer Limoncello te 2011 is.
  same geld voor munt en Stevia, allebei een overblijvende plant, die alleen enorm kunnen woekeren, wat onderhoud beperkt tot met een machete rondhossen.
  Heerlijke basis voor cocktails en bruikbaar als ingredient. Zou je stevia kunnen gebruiken als zoetstof in worst?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Fermenteren met het Klokhuis en Meneer Wateetons

Het klokhuis. Wie is er niet groot mee geworden? Al 35 jaar leert het TV programma kinderen van 7-12 hoe de wereld in elkaar steekt, in de breedste zin des woords. Onlangs viel Meneer de allergrootste eer uit zijn carrière ten deel: de kinderen van nu en de toekomst iets wijzer maken over…. fermenteren.


Hongaarse lángos recept

Recept Hongaarse lángos – de communistische pizza

Een van de eerste Hongaarse klassiekers die we probeerden was lángos. De volvette communistische getto-pizza. Hier een recept.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Live online workshop cider maken 20:30 tot 22:00 uur

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

03 nov
Live online workshop ossenworst maken 20:30 tot 22:00 uur

12 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (1) Meerdere dagen

19 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (2) Meerdere dagen

01 dec
Live online workshop droge workshop worst maken 20:30 tot 22:00 uur

02 dec
Driedaagse cursus Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend