Oogst

Oogst


Het is een tranendal, meneer’s tuintje. Onkruid, ongedierte en onkunde (maar de grootste van deze is de onkunde). Na maanden van schaamtevolle afwezigheid had meneer eindelijk de moed weer opgevat zijn miezerige moestuin te bezoeken. Het was nog steeds miezerig. Het feit dat het winter was hielp ook niet. Hij ging maar een beetje schoffelen. Misschien dat hij het daarmee winterklaar maakt? Meneer heeft werkelijk geen flauw idee wat hij doet.

 

Hij had aan het eind van de zomer een stuk of vijftien gewassen gepland. De meeste hadden het eind van de betreffende week niet eens gehaald. Verdwenen in slakmagen. Een schrale troost: een niet onaanzienlijk deel van deze slakken was vervolgens in meneer’s maag verdwenen. Bitch. Een andere schrale troost: twee door meneer geplante gewassen bleken op miraculeuze wijze aan de slag der slakken ontkomen:  radijsjes en iets anders. Meneer was niet meer zo nauwkeurig met het loggen van zijn zaad na de derde plantronde. Hij meent dat het Amsterdamse veldsla betreft. Daarnaast bleek een derde gewas succesvol: de aardpeer. Zo succesvol zelfs dat hij nauwelijks door meneer gepland kon zijn. Wat dus ook niet zo was.

Zie daar de opbrengst van meneer’s eerst jaar als moestuindenier: onooglijke radijsjes, minuscule kropjes sla (waanzinnig lekkere sla, dat wel, met een hint van amandel) en twintig kilo van andermans aardperen. Het is een treurig opbrengst van een nazomer werk, maar zo schoongemaakt op het aanrecht en bord werd meneer er toch wel weer enthousiast van. 2013 wordt zijn moestuinjaar. Nee echt.

 

 1. 3
  Marieke

  Kom op, meneer, zo moeilijk is het niet! Het enige dat u deze winter hoeft te doen is, bij dooi, de boel een keer om te spitten. Daarmee bespaart u zichzelf veel zwaar werk in de lente. Dan is in de lente uw tuintje snel klaar om te zaaien, af en toe schoffelen en het zal u verbazen hoeveel er zonder al te veel moeite lukt. Vooral courgette, pompoen, aardappel, radijs en boontjes zijn heel makkelijk. Voor die slakken bestaan er biologische slakkenkorrels, die wel de slakken, maar niet vogeltjes en huisdieren om zeep helpen. Dat zijn de soorten op basis van ijzerfosfaten..

 2. 4
  Bams

  Mag ik aanraden om de moestuin een dezer dagen ramvol te zetten met rabarber? da’s echt de plant voor de luie moestuinier ben ik achter gekomen.

  Doet het overal wonderbaarlijk goed, heeft nagenoeg geen verzorging nodig, en groeit zo groot dat onkruid geen noemenswaardige kans krijgt.

  Perfect om te gebruiken voor Chutney (de mannenvariant van jam) ennnnnn Rabarbercello, voor wanneer Limoncello te 2011 is.

  same geld voor munt en Stevia, allebei een overblijvende plant, die alleen enorm kunnen woekeren, wat onderhoud beperkt tot met een machete rondhossen.
  Heerlijke basis voor cocktails en bruikbaar als ingredient. Zou je stevia kunnen gebruiken als zoetstof in worst?

Geef een reactie