Ai, ai, ei

Ai, ai, ei


De zorg voor negen embryos is een aaneenschakeling van paniekmomenten. Temperatuur te hoog,  autorit te lang, isolatie te slecht, leeglopende dooier. En gisteravond kwam daarbij: weerstation vergeten in buitenhuisje Wateetons. Nu meet de UT-200 ook de temperatuur, en die kwam steeds vrij aardig overeen met die van het weerstation, dus dat komt goed. Maar die luchtvochtigheid, toch al het lamme pootje van meneers levende have hobby. Gelukkig heeft meneer een datalogger. Ooit aangeschaft om te kunnen achterhalen wat er voor stiekeme dingen in zijn rijpingskast gebeuren als hij niet kijkt. Verdomd handig apparaatje. Elke minuut een meting van zowel temperatuur als luchtvochtigheid. In de computer prikken en uitlezen maar. Dit (prijs)technisch wonder lag tussen de eieren. Te loggen. Meneer las hem uit. Paniekmomentje. De luchtvochtigheid was al 18 uur boven de 70%! Verdrinkende kuikens! En dan bleek ook  de temperatuur eigenlijk wat minder netjes dan de UT-200 deed voorkomen. Meneer verving in ieder geval maar snel de grote bak water voor een kleine. Waarna, inderdaad, de luchtvochtigheid snel weer naar het gewenste niveau daalde. Je kunt trouwens leuk in de grafiek zien wanneer dochter Wateetons de doos open maakt om de eieren te draaien. Bovendien blijkt dus dat de vereiste 70% die nodig is in de laatste fase van het broeden, makkelijk met huis-tuin-en-keukenmiddelen te verwezenlijken is. Een schrale troost aangezien alle embryos tegen die tijd a) bevroren b) gekookt c) verdronken zijn.

 

 

 1. 1
  reactie via Facebook

  luchtvochtigheid hangt erg sterk af van a waar je meter hangt en b wat voor een meter gebruik je zelfde geld voor je temperatuur meter; heb je je meters afgeschermd zodat er geen licht van je lamp op kan vallen? (in een wc rol leggen/hangen oid

 2. 3
  Meneer Wateetons (via Facebook)

  ik doe mijn best wat dat betreft. De voeler van de schakelthermostaat hangt tussen de eieren. De logger ligt er een beetje naast. Dat van die lamp is een goede, ga ik doen. #wcrol

 3. 7
  Meneer Wateetons (via Facebook)

  WC rol bracht geen verschil, nog altijd anderhalve graad verschil tussen beide apparaten. Maar ik ga maar voor degene die het vijfvoudige kost van de andere.

 4. 9
  reactie via Facebook

  anderhalve graad kan in de fout marge van het apparaat zijn ze geven nl vaak wel de gemiddle afwijking van een meting maar nooit de absolute fout (jouw thermometers zijn waarschijnlijk ook niet geijkt kan je zelf als je de lucht druk weet kan je de kook temperatuur van water (voor gekookt) berekenen dan water aan de kook brengen en temp meten kan zo 1-2 graden verschil in zitten)

 5. 10
  reactie via Facebook

  geijkte thermometers zijn behoorlijk duur btw zou ik niet aanraden om te kopen (moet je ook regelmatig laten ijken en das ook niet goedkoop)

 6. 11
  Karin

  Ik zei al, domme vraag. Maar meestal speelt Meneer met zijn eigen leven (en heel soms met dat van huisgenoten en/of gasten), dit gaat om jong, onschuldig ongeboren leven. En nee, geen religieuze bezwaren. Gewoon koken was nog acceptabel geweest maar dit lijkt onnodig wreed.

Geef een reactie