Thaise curry week

Thaise curry week


Meneer kreeg het plots op zijn heupen. Het zal de vakantie naar Thailand zijn die nog maar 12 weekjes slapen in de toekomst ligt. Er moesten curry’s gemaakt worden. Thaise curry’s. Nu is Amsterdam-Noord niet echt de plek om daar ingrediënten voor aan te schaffen, maar gelukkig heeft meneer wel het één en ander in huis, zoals:

 • zout
 • peper
 • kokosmelk
 • limoen
 • limoenblad
 • laos
 • sojasaus
 • oestersaus
 • knoflook
 • ui
 • gember
 • vissaus
 • korianderzaad
 • korianderblad
 • reguliere lidlbasilicum
 • komijn
 • citroengras
 • rode pepers
 • palmsuiker
 • mononatriumglutamaat
 • djeroek poeroet
 • citroen
 • tamarinde
 • garnalenpasta
 • koenjit

Daar moet wel wat mee te maken zijn. Met al enige ‘maar’, dat mevrouw niet van pittig houdt. Die krijgt het nog zwaar daar in de oost. (En ze houdt ook niet zo korianderblad, och arme).

Currynight

De eerste curry die hij maakte bestond uit laos, korianderzaad, citroengras, knoflook, ui, zout, limoensap, paprika, palmsuiker, limoenblad en kokosmelk. Een beetje flauw, zelfs met een scheutje vissaus. Mevrouw vond hem dus erg lekker.

77b395d0248311e382b422000a1f9ab7_7 8fad0116254211e3ac8422000a1fbf16_7

Curry nummer twee was een tipje van een gewaardeerde lezer: korianderzaad, komijn, zwarte peper en zout, en knoflook, laos, koenjit, kaffir limoenrasp (per ongeluk vervangen door limoenblad; LEZEN meneer!), een beetje garnalenpasta, citroengras, een sjalotje, een teentje knoflook en een berg basilicum. De korianderwortel was het enige wat hij niet in huis had. Evenals de groene chillies, maar ja, mevrouw enzo. Alles in de blender en hoppatee: prachtig groen, en trés curry looking, maar gemengd met kokosmelk weer een beetje meh. Vanavond zal mevrouw er dus wel weer van smullen.

Maar het is pas woensdag. Nog een halve week te gaan. Tips voor de ultieme meh-loze curry, met deze ingrediënten? (Zonder meteen mevrouw de schuld te geven, Hoewel het natuurlijk wel (allemaal) haar schuld is).

 1. 3
  Arend

  Aanvulling: kijk ook op http://www.bbc.co.uk/programmes/p01g43nj
  Rick Steins india. Heel veel curry recepten en vooral prachtige films over hoe het gemaakt wordt al heb je voor de programma’s vrees ik een proxi server nodig omdat de BBC veel materiaal alleen in Engeland beschikbaar stelt. Als je googelt op ‘iplayer nederland’zijn daar trucs voor om het toch te ontvangen. Een heel gedoe dus maar de recepten staan wel op de site.

 2. 4
  Klaas

  Bij ons is deze curry onze favoriet..
  Wel de tijd voor nemen ;)..
  En niet alles chili’s weg laten, gebruik er gewoon 1 ipv de 5, mevrouw zal er geen last van hebben..

  Boodschappenlijstje:
  65 gr. geraspte kokos
  3 el. olie
  750 gr. mager rundvlees, in blokjes
  1 grote ui, gepeld en gesnipperd
  400 ml. kokosmelk
  3 hele steranijs
  4 gedroogde kardemompeulen
  5 kruidnagels
  2 kaneelstokjes van 5 cm.
  5 verse chilipepers, zaadjes verwijderd, in ringen
  4-6 teentjes knoflook, gepeld
  1 stukje verse gember, 3 cm.geschild, fijngehakt
  2 stengels citroengras, fijngehakt
  2 el. ketoembar
  1 el. keukentamarinde
  4 tl. suiker
  Zout naar smaak (ja we gebruiken stiekem zout)

 3. 6
  Maureen

  Thaise curry zonder pepertjes bestaat niet, het spijt me voor mevrouw 😉

  Wel is de Mussaman curry geurig genoeg en lekker met veel minder pepertjes.
  Ik maak deze wel eens voor mensen die niet van heel pittig houden.

  Curry ingred:
  2 gedroogde pepertjes wellen in warm water en dan pitjes verwijderen. Is dan echt niet zo pittig!
  1/2 theelepel witte peperkorrels
  1/2 theelepel komijn
  1 theelepel koriander korrels
  1 kaneelstokje
  140 gram sjalot fijn gesneden
  1 theelepel heel fijn gesneden citroengras
  5 tenen knoflook fijn gesneden
  2,5 cm geraspte verse gember
  1 theelepel curry poeder
  1 theelepel trassi of 5 ansjovis op olie uit blik klein gesneden
  1/5 theelepel geelwortelpoeder.
  Alles fijn malen tot een pasta.

  Ingred Mussaman rundvlees en aardappel curry:

  450 gram bavette
  400 ml cocosmelk
  85 gr sjalot fijn gesneden
  1 laurierblad
  5eetlepels van de Mussamancurry pasta
  1,5 eetlepel vissaus
  1 theelepel tamarindepasta of limoensap
  1 theelepel palmsuiker
  2vastkokende aardappels

  Vier eetlepels van de dikke kokosmelk met een laurierblad en 5 eetlepels van de currypasta in een pan doen en fruiten totdat het mengsel olie afscheid en geurig wordt. Doe er dan de in blokjes rundvlees bij met 1,5 eetlepel vissaus, 1 theelepel tamarinde pasta of limoensap, 1 theelepel palmsuiker, de blokjes aardappel en 175 ml wate.
  Aan de kook brengen deksel op de pan doen en op zacht vuur laten sudderen voor 5minuten totdat vlees net gaar is. Roer dan de overige kokosmelk erbij en proef of het goed op smaak is. Anders nog wat zout naar smaak toevoegen.

  Ook heel fijn hier strooi je geen verse koriander over maar eet je met gebakken uitjes en gestoomde rijst.

  Thaan hoi aroy, eet smakelijk!
  Maureen

 4. 7
  Yvon

  De recepten die ik op facebook deelde komen van een kookcursus in Chiang Mai. Ik weet niet waar de reis precies heengaat (Thailand is nogal groot), maar zoiets is aan te raden. Ikzelf deed (samen met manlief) een cursus genaamd ‘the master Thai chef cookery course’ van Suriyan & Supredee Nabnian in Chiang Mai dus. Overigens wordt je in Thailand overal platgegooid met kook-cursussen, maar deze was inclusief een bezoek aan de lokale markt en werd verder onder een authentiek afdakje gegeven op wankele wok-branders. Voor het echte Thaise gevoel, zeg maar.
  Op die enorme wok-branders worden de curry’s ook vrij dik en niet zo soepachtig als op een ‘gewone’ gaspit, dat helpt ook tegen ‘meh’.

 5. 9
  NLSLMN

  Reguliere basilicum in een Thaise curry? Doodzonde!!!! Thaise basilicum smaakt heel anders dan Italiaanse. Kies de Horapha, die hoort in de curry. Krapau is ook heel lekker maar die moet je roerbakken. Zelf speel ik overigens meestalk vals met een potje curry pasta van Mae Ploy.

 6. 11
  Arjen

  Aversie tegen verse koriander is genetisch bepaald ( http://blog.23andme.com/23andme-research/cilantro-love-hate-genetic-trait/ ), en komt ook in De Oost voor – aldaar gewoon vriendelijk vragen of ze er alsjeblieft geen verse koriander in doen bij het bestellen, en alles komt goed.
  Verder zit in de Koningsstraat (bij de Nieuwmarkt) in Amsterdam een prima Thaise supermarkt, waar zelfs een Thaise vriendin van mij onder de indruk van was – ze hebben daar dan ook Thaise Basilicum.
  Een van mijn favoriete curry’s is een rode curry met een hint van Mango (gebruik ingeblikte mango-puree, en één overrijpe verse mango) – maar ik heb geen idee of dit enigszins in de richting van iets Thais komt. Het smaakt wel.

Geef een reactie