Maar wat was het? Boomin’ Beertjes?


Op zijn dagelijks rondje Reddit trof meneer dit filmpje. Goed voor een halve minuut stom gegrinnik bij de ochtendkoffie. Hm. Potassium Chloride? De woorden ‘Naso Capo’ zijn een van de weinig dingen die zijn blijven hangen uit zijn studietijd. Ca-lcium is po-tassium. Potassium Chloride is dus calciumchloride. Laat dat nou net een hulpmiddel zijn in de DIY kaasbereiding. Een hulpmiddel dat al jaren in meneers koelkast te vinden is. En gummibeertjes, die heeft meneer natuurlijk altijd op voorraad.

Aan de slag!

 

Fail.

En het residu was niet eens lekker. Sterker nog, 24 uur later voelt meneer die ene druppel nog op zijn tong branden.

 

 1. 3
  remi

  Potas(sium) Kaliumpermangaan, een stofje dat snel gereageerd met suiker om een fikkie te stoken, je kunt er een soort jodium achtig iets van maken om te steriliseren en hele fonteinen en zwembaden mee paars kleuren.

 2. 4
  Henk Verhaar

  Kalium permanganaat. Niet permangaan. KMnO4. Tamelijk sterke oxidator, die in vaste vorm (knalpaarse kristallen) bijzonder stabiel is. Ook gebruikt als oxidatiestandaard in analyses, en inderdaad als voedingsmiddelendesinfectant (‘decontaminant’) om bijvoorbeeld groente, fruit en ander vers goed van een warmelandenmarkt dat je niet helemaal vertrouwt te desinfecteren. Is in Europa verboden (decontaminatie – oftewel desinfectie van voedsel). En natuurlijk leuke proefjes zoals suiker fikken…

  Oh, en potas is kalium carbonaat, het ‘zout’ dat overblijft bij het verbranden van hout en ander plantaardig materiaal. Te winnen door as met water uit te logen. Soda as, natrium carbonaat, kan gewonnen worden uit de as van sommige algen en zoutminnende kustplanten. Of uit sodameren (oost afrika).

Geef een reactie