experimenteerdrift, zelf maken |

Bugburgers

2015-03-15 20.25.372015-03-14 21.49.18 2015-03-14 22.06.06 2015-03-14 22.13.10 2015-03-14 22.13.42

(Dit artikel verscheen eerder in het leukste culinaire blad links boven van Nederland)

Hoe vaak heb je het niet gehoord. Insecten zijn het voedsel van de toekomst. Rijk aan eiwitten en mineralen, zeker vier keer efficiënter in het omzetten van voedsel naar proteïne dan een koe en over daglicht of buitenruimte hoor je ze niet. Maar ja, het zijn insecten en insecten zijn eng en zo blijf die toekomst steeds achter de horizon. Sinds kort zijn er echter bij een grote supermarktketen insectenburgers te koop. Ik zeg stoer, ik zeg lef. Maar zeg ik ook lekker? Het assortiment bestaat uit een schnitzel, groenteburger en nuggets (niet eens ‘bugnuggets’!). Ze liggen verscholen tussen de vegetarische vleesvervangers. Alle drie komen ze uit de Insectalijn van het Belgische Damhert. De burgerbevolkende insecten zijn buffalowormen, de larven van de buffalokever. De schnitzel en nuggets hebben een standaard vettig en tamelijk dik paneerlaagje. De doorsnede ziet er een beetje uit als brood met een losse, wat korrelige structuur. Ze smaken allemaal zoetig met een hint van kaneel. Er is werkelijk niets ‘engs’ aan. Uitgesproken lekker is evenmin het woord. Laten we het een nondescripte groenteburgerachtige smaakervaring noemen. Niet voor niks, want een blik op de ingrediëntenlijst leert dat de producten een teleurstellende hoeveelheid worm bevatten. Slechts 14%. Misschien verklaart dat waarom ze geen bugnuggets heten, ze bevatten nauwelijks bug. Dat kunnen wij beter. Buffalowormen of meelwormen (ik geloof niet dat ik ze, als ik ze in het wild tegen kom, zou kunnen onderscheiden) worden gekweekt als voedsel voor bijvoorbeeld reptielen. Je lokale dierenwinkel heeft ze dus gewoon liggen. Ik mompelde iets over ‘oppasvaraan’ terwijl ik voor 20 euro een kilo afrekende. Het kassameisje vroeg niet door. Voor een burger moeten de wormen dood. Het is niet anders. In de hoop dat het wat uitmaakte legde ze even in de vriezer, totdat ze wat trager bewogen. Vervolgens: in de blender. Die reduceerde ze binnen een halve seconde tot een blubberige bugshake. Die rest van de dag stond in het teken van vriezen, blenden en bakken en experimenteren met hulpstoffen als paneermeel, tarwegluten, ei, olie en bloem. En mevrouw Wateetons uit de keuken weren. Het resultaat: naast een per ongeluk ontdekte superluchtige bugmuffin, een heel aardige wormenburger. Neem 50 gram meelworm, een half ei, 8 gram olie, 25 gram bloem, peper en zout en optionele smaakmakers. Gooi alles bij elkaar in de blender, zeg sorry en druk een paar seconden op de knop. Verhit olie in een koekenpan. De bugsmurrie blijft vrij vochtig dus gebruik een serveerring als burgervorm. Een conservenblik waar je zowel de onderkant als bovenkant vanaf hebt gehaald kan ook. Giet de smurrie in de ring en bak tot de burger aan de bovenkant droog wordt. Tik voorzichtig uit de ring en bak ook de andere kant. Het resultaat is sappig, mild van smaak en met een opvallend volkoren mondgevoel (niet te lang over nadenken hoe dat komt). Vooruit, aan een 28 dagen gerijpte ribeye kan het nog niet helemaal tippen, maar met 45% worm is het de naam bugburger in ieder geval waardig.  The future is now.


0 reacties op “Bugburgers
  1. Als dierenwinkel eigenaar kan ik Meneer melden dat buffalowormen (ca 1cm lang) vele malen kleiner zijn dan meelwormen (ca 3cm). Verder is het (wellicht meer voor het idee) raadzaam de slachtoffers eerst op een dieet van meel/beschuit/etc te zetten tot het punt dat hun darmkanaal zo goed als leeg is. Dat donkere deel in het achterlichaam bedoel ik dan 😉
    Doden door in kokend water te gooien is ook een snelle methode.En gekookte meelwormen zien er best smakelijk uit 😉
    Mocht Meneer een keer grote hoeveelheden wensen, contact mij. 20 euro de kilo is te gek.

  2. Die halve seconde in de blender zullen ze ook niet voelen toch? Langer moet ook niet, ook al zou dat de verhouding andere ingredienten t.o.v. meelwormen wel positief beinvloeden mits ze een beetje dooreten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Fermenteren met het Klokhuis en Meneer Wateetons

Het klokhuis. Wie is er niet groot mee geworden? Al 35 jaar leert het TV programma kinderen van 7-12 hoe de wereld in elkaar steekt, in de breedste zin des woords. Onlangs viel Meneer de allergrootste eer uit zijn carrière ten deel: de kinderen van nu en de toekomst iets wijzer maken over…. fermenteren.


Hongaarse lángos recept

Recept Hongaarse lángos – de communistische pizza

Een van de eerste Hongaarse klassiekers die we probeerden was lángos. De volvette communistische getto-pizza. Hier een recept.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Live online workshop cider maken 20:30 tot 22:00 uur

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

03 nov
Live online workshop ossenworst maken 20:30 tot 22:00 uur

12 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (1) Meerdere dagen

19 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (2) Meerdere dagen

01 dec
Live online workshop droge workshop worst maken 20:30 tot 22:00 uur

02 dec
Driedaagse cursus Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend