Bugburgers

Bugburgers


2015-03-15 20.25.372015-03-14 21.49.18 2015-03-14 22.06.06 2015-03-14 22.13.10 2015-03-14 22.13.42

(Dit artikel verscheen eerder in het leukste culinaire blad links boven van Nederland)

Hoe vaak heb je het niet gehoord. Insecten zijn het voedsel van de toekomst. Rijk aan eiwitten en mineralen, zeker vier keer efficiënter in het omzetten van voedsel naar proteïne dan een koe en over daglicht of buitenruimte hoor je ze niet. Maar ja, het zijn insecten en insecten zijn eng en zo blijf die toekomst steeds achter de horizon. Sinds kort zijn er echter bij een grote supermarktketen insectenburgers te koop. Ik zeg stoer, ik zeg lef. Maar zeg ik ook lekker? Het assortiment bestaat uit een schnitzel, groenteburger en nuggets (niet eens ‘bugnuggets’!). Ze liggen verscholen tussen de vegetarische vleesvervangers. Alle drie komen ze uit de Insectalijn van het Belgische Damhert. De burgerbevolkende insecten zijn buffalowormen, de larven van de buffalokever. De schnitzel en nuggets hebben een standaard vettig en tamelijk dik paneerlaagje. De doorsnede ziet er een beetje uit als brood met een losse, wat korrelige structuur. Ze smaken allemaal zoetig met een hint van kaneel. Er is werkelijk niets ‘engs’ aan. Uitgesproken lekker is evenmin het woord. Laten we het een nondescripte groenteburgerachtige smaakervaring noemen. Niet voor niks, want een blik op de ingrediëntenlijst leert dat de producten een teleurstellende hoeveelheid worm bevatten. Slechts 14%. Misschien verklaart dat waarom ze geen bugnuggets heten, ze bevatten nauwelijks bug. Dat kunnen wij beter. Buffalowormen of meelwormen (ik geloof niet dat ik ze, als ik ze in het wild tegen kom, zou kunnen onderscheiden) worden gekweekt als voedsel voor bijvoorbeeld reptielen. Je lokale dierenwinkel heeft ze dus gewoon liggen. Ik mompelde iets over ‘oppasvaraan’ terwijl ik voor 20 euro een kilo afrekende. Het kassameisje vroeg niet door. Voor een burger moeten de wormen dood. Het is niet anders. In de hoop dat het wat uitmaakte legde ze even in de vriezer, totdat ze wat trager bewogen. Vervolgens: in de blender. Die reduceerde ze binnen een halve seconde tot een blubberige bugshake. Die rest van de dag stond in het teken van vriezen, blenden en bakken en experimenteren met hulpstoffen als paneermeel, tarwegluten, ei, olie en bloem. En mevrouw Wateetons uit de keuken weren. Het resultaat: naast een per ongeluk ontdekte superluchtige bugmuffin, een heel aardige wormenburger. Neem 50 gram meelworm, een half ei, 8 gram olie, 25 gram bloem, peper en zout en optionele smaakmakers. Gooi alles bij elkaar in de blender, zeg sorry en druk een paar seconden op de knop. Verhit olie in een koekenpan. De bugsmurrie blijft vrij vochtig dus gebruik een serveerring als burgervorm. Een conservenblik waar je zowel de onderkant als bovenkant vanaf hebt gehaald kan ook. Giet de smurrie in de ring en bak tot de burger aan de bovenkant droog wordt. Tik voorzichtig uit de ring en bak ook de andere kant. Het resultaat is sappig, mild van smaak en met een opvallend volkoren mondgevoel (niet te lang over nadenken hoe dat komt). Vooruit, aan een 28 dagen gerijpte ribeye kan het nog niet helemaal tippen, maar met 45% worm is het de naam bugburger in ieder geval waardig.  The future is now.

 1. 4
  Peter

  Als dierenwinkel eigenaar kan ik Meneer melden dat buffalowormen (ca 1cm lang) vele malen kleiner zijn dan meelwormen (ca 3cm). Verder is het (wellicht meer voor het idee) raadzaam de slachtoffers eerst op een dieet van meel/beschuit/etc te zetten tot het punt dat hun darmkanaal zo goed als leeg is. Dat donkere deel in het achterlichaam bedoel ik dan 😉

  Doden door in kokend water te gooien is ook een snelle methode.En gekookte meelwormen zien er best smakelijk uit 😉

  Mocht Meneer een keer grote hoeveelheden wensen, contact mij. 20 euro de kilo is te gek.

 2. 7
  gijsbert

  Die halve seconde in de blender zullen ze ook niet voelen toch? Langer moet ook niet, ook al zou dat de verhouding andere ingredienten t.o.v. meelwormen wel positief beinvloeden mits ze een beetje dooreten.

 3. 10
  300 Khz in de pan | Wateetons

  […] Toen Meneer onlangs bij de Hanos was trof hij een koelvitrine met meelwormen, buffalowormen, sprinkhanen en wasmotlarven. Die laatste had hij nog nooit gegeten, dus nam hij een bakje mee. €8,50 rekende hij af, voor 150 gram. Exclusief btw. Met €56 per kilo kan ik me er wel iets bij voorstellen dat die insecten nog niet echt willen doorbreken bij het grote publiek. Toegegeven, ze missen ook wel een beetje de visuele aantrekkingskracht van een even dure rib-eye of tomahawksteak. Verpakt als burger koopt het makkelijker weg. […]

Geef een reactie