op jacht, uit eten |

Ga voor gans

ga dan voor gans

Ze poepen waardoor koeien het gras niet meer lusten, regenwater kan niet weg omdat ze in grote getale de velden vertrappen en hun ontlasting roeit zeldzame begroeiing in vennetjes uit. Dan eten ze ook nog eens voedsel wat voor ons of voor koeien bestemd is. Er zijn ontzettend veel ganzen en hun aantal neemt toe. In de provincie Noord-Holland worden er dit jaar 50.000 (landelijk 250.000) geschoten en de verwachting is dat dat er in 2016 twee keer zo veel moeten worden om de populatiegroei in toom te houden.

Het is een plaag en een plaag moet je eten, zegt Wouter Klootwijk altijd. Dat gebeurt al, meer dan ik had verwacht eigenlijk. Ongeveer de helft van die huidige aantal wordt door de jagers zelf en hun familie- en kennissenkring opgegeten en dan gaat er ook nog zo’n 30% naar de poeliers. Dat valt best mee. Maar, meneer spreekt nog wel eens jagers en die weten van gekkigheid niet meer wat ze nu weer met ganzenvlees moeten bereiden. Dus een verdubbeling van het aantal ganzen wordt wel een probleem. Meneer hoorde zelfs ganzenshoarma langskomen. Ik bedoel maar. Ook bij de poeliers gaat het problemen opleveren. Wildgroothandel Pieter van Meel neemt de ganzen graag van de jagers af maar vooral zodat die ook hun overige wild aan de poelier willen verkopen. Momenteel ligt daar nog zo’n 16.000 kilo wilde gans in de vriezer op voorraad. En dat betekent in 2016 mogelijk de shredder, de diervoedingindustrie of de GFTbak want onder het grootste deel van de bevolking is ganzenvlees niet populair. Ze gelden als moeilijk te bereiden en, zo bleek tijdens de lancering van de campagne ‘Ga voor Gans’ afgelopen vrijdag in InStock in Amsterdam, dat klopt ook wel een beetje. De consument wil gemaksvlees, maar alleen de borsten van jonge ganzen zijn als een biefstukje te bereiden. Voor de poten, en eigenlijk alle onderdelen van een oudere gans heb je tijd nodig en moet je weten wat je doet. Dan is het fantastisch vlees, bleek uit de geweldige goody bag van Gebroeders De Wolf die we na afloop van de bijeenkomst mee kregen. Dit tweetal jagers begon anderhalf jaar geleden, met Over Worst en Over Rook in de hand (moet ik toch even zeggen), met het verwerken van ganzenvlees tot gedroogde worst, paté, gerookte borst en rillettes.

Om meer bekendheid te geven aan het ganzenprobleem én de oplossing is er een website gelanceerd: gavoorgans.nl waar je een (tamelijk debiel) spelletje kunt spelen, meer informatie krijgt over de gans, bereidingssuggesties vindt én een proefpakket van Gebroeders De Wolf kunt bestellen.

Ga voor gans!


0 reacties op “Ga voor gans
  1. Dacht zal eens kijken waar ik zo’n gans kan bestellen voordat deze door de schredder gaat of gft afval word, maar verder dan 55,- per kilo voor twee fileetjes kom ik niet. Da’s toch best heftig voor een afvalproduct. Is dat niet een beetje waar het fout gaat?

  2. Das ook raar … ik kom op € 25,- voor een pakketje van ganzenfilet, ganzenbouten, ganzenburgers, gerookte ganzenborst en ganzenworstjes … (winkel “natuurlijk genoegen”, adres van de genoemde promowebsite) en ook op andere sites heb ik iets soortgelijks gezien, even doorklikken dus …

  3. @Hierboven. Zoek eens contact met jagers in de buurt. Vaak is er veel mogelijk hoor. (wel een beetje afhankelijk van waar je woont natuurlijk…)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Help de wildplukwijzer verbeteren

Help de Wildplukwijzer verder te ontwikkelen

De wildplukwijzer is op zoek naar enthousiastelingen die de site willen helpen verbeteren. Meld je aan en help mee.


Meneer Wateetons vs de meelmotten

Meelmotjes. Als je ze eenmaal hebt kom je er niet meer vanaf. Bestrijden is lastig, maar Vinex-jager Meneer Wateetons weet wel een methode.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
04 mrt
Curaçao – Fermentation for chefs and food professionals (2-days) Meerdere dagen | € 524.95

06 mrt
Curaçao – workshop vegetable fermentation and fermented hotsauces 18:00 tot 22:00 uur | € 155

08 mrt
Curaçao – sausage making workshop 18:00 tot 22:00 uur | € 155

09 mrt
Curaçao – Head to tails workshop 15:00 tot 22:00 uur | € 207

16 mrt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur

18 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

19 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp