Over Rot |

Creamy kaas incassering en een hart groter dan een koelkast

Kaltbachkaas

Vijf liter melk klotste er op de achterbank. Meneer was op weg naar de jaarlijkse culiperslunch. Niet als journalist, maar als deelnemer. Laten we het een schnabbel noemen. Maar zelfs een fermentatieslet als meneer laat zich niet door elk merk nemen. Hij stond daar om zijn medejournalisten te vertellen over Kaltbach kazen, bekend van onder andere hun AOP Gruyères en Emmenthalers. Gefermenteerd, zoals élke kaas wordt gemaakt van gefermenteerde melk. Die had hij bij zich, een forse emmer koemelk, twee dagen lang in casa wateetons met kaasferment aangezuurd tot een drank die de meeste journalisten vagelijk aan een milde karnemelk deed denken. Nog best een beetje spannend, want rauw en huisvlijt enzo. Een kotsende meneer is minder erg dan 200 dode journalisten. Marginaal, maar toch. Hij houdt momenteel zijn twittertijdlijn angstvallig in de gaten.

Het aardige van Kaltbach kazen is dat ze ook tijdens de rijping nog een extra fermentatieboost krijgen. Ze worden opgelegd in een grot in Zwitserland, waar het vochtig en koel is en waar tijdens de rijping allerlei fijne natuurlijke schimmels de kaaskorst gaan bevolken en uiteindelijk zwart kleuren. Stap 2 in de mini fermentatie-experience was dan ook het proeven van identieke kazen waarvan er één in de grot, en de ander gewoon in een kaaspakhuis had gerijpt. Oh’s en ah’s alom, want het verschil bleek levensgroot. Fermentatie FTW!

Meneer ging naar huis met twee gigantische stukken kaas, die hij legde naast de andere Kaltbachkazen die hij ter voorbereiding had gekregen. Toen hij bij het aanbreken van de goodybag *nog* een stuk aantrof voelde hij zijn kaasincassering kraken. Hij verloot dus maar een stuk onder de commentatoren en of facebooklikers van dit artikel. Zijn hart is groter dan zijn koelkast.

Like away!

ps. Kaltbach kaas is verkrijgbaar bij alle kaasspeciaalzaken en groothandels, maar nog niet in de supermarkt.


0 reacties op “Creamy kaas incassering en een hart groter dan een koelkast

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Rotzooi festival op 2 en 3 juli (met oa sandor Katz)

Op 2 en 3 juli is de vijfde editie van het ROTZOOI fermentatiefestival, op het Smaakpark in Ede. Met lezingen, workshops, en een markt (en Sandor Katz).


Pekelzout

11 no waste tips voor je fermentatievocht

Gooi je fermentatievocht, of pekel, van je groentefermentatie niet weg. Je kunt er ontzettend veel mee. 11 no waste tips, van ceviche tot pekelzout (+ recept).

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
03 feb
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

06 feb
Driedaagse cursus fermenteren Meerdere dagen

08 feb
GRATIS live online workshop “kaassoufflés maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis

15 feb
Live online workshop “leverworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

08 mrt
Live online workshop “écht krokante zoete aardappelpatat maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

15 mrt
Culicollab: Meneer Wateetons & Nils Koster – live online workshop “Goudse kaas maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 14.99

17 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend