Over Rot |

Creamy kaas incassering en een hart groter dan een koelkast

Kaltbachkaas

Vijf liter melk klotste er op de achterbank. Meneer was op weg naar de jaarlijkse culiperslunch. Niet als journalist, maar als deelnemer. Laten we het een schnabbel noemen. Maar zelfs een fermentatieslet als meneer laat zich niet door elk merk nemen. Hij stond daar om zijn medejournalisten te vertellen over Kaltbach kazen, bekend van onder andere hun AOP Gruyères en Emmenthalers. Gefermenteerd, zoals élke kaas wordt gemaakt van gefermenteerde melk. Die had hij bij zich, een forse emmer koemelk, twee dagen lang in casa wateetons met kaasferment aangezuurd tot een drank die de meeste journalisten vagelijk aan een milde karnemelk deed denken. Nog best een beetje spannend, want rauw en huisvlijt enzo. Een kotsende meneer is minder erg dan 200 dode journalisten. Marginaal, maar toch. Hij houdt momenteel zijn twittertijdlijn angstvallig in de gaten.

Het aardige van Kaltbach kazen is dat ze ook tijdens de rijping nog een extra fermentatieboost krijgen. Ze worden opgelegd in een grot in Zwitserland, waar het vochtig en koel is en waar tijdens de rijping allerlei fijne natuurlijke schimmels de kaaskorst gaan bevolken en uiteindelijk zwart kleuren. Stap 2 in de mini fermentatie-experience was dan ook het proeven van identieke kazen waarvan er één in de grot, en de ander gewoon in een kaaspakhuis had gerijpt. Oh’s en ah’s alom, want het verschil bleek levensgroot. Fermentatie FTW!

Meneer ging naar huis met twee gigantische stukken kaas, die hij legde naast de andere Kaltbachkazen die hij ter voorbereiding had gekregen. Toen hij bij het aanbreken van de goodybag *nog* een stuk aantrof voelde hij zijn kaasincassering kraken. Hij verloot dus maar een stuk onder de commentatoren en of facebooklikers van dit artikel. Zijn hart is groter dan zijn koelkast.

Like away!

ps. Kaltbach kaas is verkrijgbaar bij alle kaasspeciaalzaken en groothandels, maar nog niet in de supermarkt.


0 reacties op “Creamy kaas incassering en een hart groter dan een koelkast

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Pekelzout

11 no waste tips voor je fermentatievocht

Gooi je fermentatievocht, of pekel, van je groentefermentatie niet weg. Je kunt er ontzettend veel mee. 11 no waste tips, van ceviche tot pekelzout (+ recept).


Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?

Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
23 mei
Driedaagse cursus Vlees Bereiden Meerdere dagen

25 mei
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop feta maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99

01 jun
Live online workshop vegan yoghurt maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

02 jun
Workshop Kop tot Staart Gans – Op locatie 18:30 tot 23:00 uur | € 99.00

08 jun
Live online workshop wecken en inmaken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

15 jun
Workshop worst maken – op locatie 18:30 tot 23:00 uur | € 99.00

22 jun
Live online workshop ‘sous vide koken’ 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend