Science wednesday op Wateetons: gotta catch them all!

Science wednesday op Wateetons: gotta catch them all!


Science, bitches

Introduction
Meneer wordt gek van de fruitvliegjes, die dol zijn op al zijn fermentatie-experimenten. Op internet vond hij een huishoudtrucje: azijn met een drupje afwasmiddel (fruitvliegjes.net, 2016). Nu heeft hij meerdere soorten azijn in huis. Welke azijn werkt het beste?

Method
Meneer vulde drie glazen bakjes met azijn. Conditie 1: witte wijnazijn. Conditie 2: ciderazijn. Conditie 3: appelazijn. Aan elk voegde hij een drupje afwasmiddel toe. De bakjes zette hij naast elkaar gedurende 24 uur op het aanrecht. Na afloop telde hij het aantal dode fruitvliegjes in elk van de bakjes.

Results
Conditie 1: 12 fruitvliegjes

Conditie 2: 10 fruitvliegjes.

Conditie 3: 17 fruitvliegjes

(De ruwe data zijn beschikbaar bij de auteur.)

Discussion
De appelazijn vangt in dit experiment de meeste fruitvliegjes. Het dient echter aangemerkt dat niet alle bakjes gelijk van vorm waren. Degene met de appelazijn heeft ook de grootste oppervlak. Dit kan van invloed zijn geweest op de vangst. Het wordt geadviseerd, vooraleerst conclusies te verbinden aan deze resultaten, dit onderzoek te repliceren met identieke bakjes. Een andere beperking was dat het onderzoek niet blind werd uitgevoerd.

 1. 1
  reactie via Facebook

  Van een Zweedse site had ik de truc met honing, azijn en afwasmiddel geleerd. Dat mengsel werkte goed. Nu is natuurlijk de vraag: heeft de honing een versterkend effect of niet?

 2. 5
  Fre

  Balsamico azijn is ook een fijne of een Tupperware (oid) bakje halve sinaasappel of citroen in dien beetje knijpen, deksel erop en met een mesje een kleine gaatje maken…
  Schijnt ook heel goed te werken

 3. 6
  Marnix

  Een stukje fruit laten overrijpen (fermenteren?) Beetje water en dreft oid. Daar is die vliegende ellende gek op. Zelf gebruik ik het meest de pit met wat vrachtvlees van de wilde perzik. Nergens last van…

 4. 8
  Armand

  Mijn ervaring is dat ze dol zijn op sherryazijn met een drupje afwasmiddel, honingwater met een drupje afwasmiddel en de vloeistof die uit de potten komt bij een fermenteringsproces(!). De effectiviteit wordt verhoogd door in de directe omgeving van deze lekkernijen een Vapona-strip te hangen. En zo’n leuke blauwe insectenlamp doet ook wonderen.

Geef een reactie