10 jaar Wateetons: hoe het begon

10 jaar Wateetons: hoe het begon


10jaarwateetons

Op 2 december 2006 verscheen er een eerste stukje op een nieuw kookblog. De site was door de auteur tot kookbeslommeringen.nl gedoopt, maar zijn partner vond dat maar suf en opperde ‘Wat eet ons’. Punt com natuurlijk, binnenrijm FTW. Zo geschiedde. Ze noemden zichzelf meneer en mevrouw. Het stukje werd die dag vijf keer gelezen, hoofdzakelijk door henzelf.

Het is 15 november 2016. Wateetons.com bestaat, in tegenstelling tot veel kookblogs uit die tijd, nog steeds. Meneer is professioneel meneer geworden, mevrouw Wateetons is weg en dochter Wateetons speelt op haar telefoon en lust nog altijd niks. Een kleine 1700 stukjes verschenen er sindsdien. En bijna vijf boeken, honderden workshops, artikelen, reizen en foute grappen. En six packs natuurlijk.

Over twee weken bestaat wateetons.com 10 jaar. Tijd voor een terugblik, de komende weken zal meneer putten uit het Wateetons archief. Laten we het wateetons-classics noemen. Of iets anders, minder pretentieus’.

Oh, dit was dat eerste stukje. Het ging over… fermenteren.

Ze stonden al een weekje in de vensterbank te rijpen, mijn ingemaakte Marokkaanse citroenen. In een Ikea-weckpot, die pas goed afsluit als je twee rubber ringen gebruikt, zodat je altijd een tweede pot, alleen voor de ring, moet kopen. Maar vlak voor het verjaardagsfeestje van vriendin J. bedacht ik me dat dit eigenlijk een veel leuker cadeautje was dan de tapasschaaltjes en -receptenboekje die al ingepakt op tafel klaar lagen. Ze leek er blij mee. Al keek ze een beetje zorgelijk toen ze vroeg wat ze er precies mee kon

Strooi 2 theel. grof zeezout in een schone pot. Snijd een groot aantal (zoveel als er in de pot passen) onbehandelde, liefst biologische citroenen boven een kom (om het sap op te vangen) in de lengte bijna doormidden. De helften moeten wel aan elkaar blijven zitten. Verwijder de pitjes en schep 1 eetl. grof zeezout op het snijvlak van de citroenen. Knijp de citroenen weer dicht en leg ze in de schone pot. Druk ze stevig aan en vul zo de hele pot met citroenen. Je kunt er ook nog wat spaanse peper, kaneel, peperkorrels en kruidnagel indoen. Of wat je zelf wilt. Schenk het sap van 1 of meerdere citroen in de pot en strooi nog wat zout over de citroenen. Beschenk de citroenen met kokend water tot ze onder staan en laat de pot 3-4 weken op kamertemperatuur staan alvorens de citroenen te gebruiken. Meestal wordt vóór gebruik het vruchtvlees uit deze ingelegde citroenen gesneden en wordt alleen de schil gebruikt. Maar je kan ook de hele citroen, in stukjes gesneden, gebruiken. Je kunt er ook gewoon weer nieuwe citroenen in stoppen.
(bron: een beetje van Johannes van Dam en een beetje van Ed’s recepten site (midi-alert).

  1. 1
    Nanda

    Gefeliciteerd meneer Wateetons. Knap dat je het hebt volgehouden. Ik ben afgehaakt zoals je weet maar het was een leuke tijd! Succes verder. Mevrouw Gerritsen

Geef een reactie