Wateetons Testkeuken |

Wateetons Testkeuken: een vergelijking van de Anova Precision Cooker, Magimix Cook Expert en Proficook Sous Vide Cooker

2016-12-28-14-11-50

Onlangs testte meneer een Sous Vide apparaat van de Lidl. Binnen anderhalf etmaal had het ding casa Wateetons weer verlaten. Een sous vide koker hoeft niet veel te kunnen, behalve accuraat en stabiel over tijd zijn. Dat was het apparaat van Lidl huisproducent Silvercrest geen van beide. Na een nacht was de temperatuur met 7 graden gedaald terwijl de display zelf stug het tegendeel volhield. Maar, het leed was geschied, meneer was besmet en wilde een (werkende) sous vide koker. Nee wacht. Hij wilde er drie. Om te vergelijken en daarover weer een vilein stukje te schrijven. In deze aflevering van de Wateetons Testkeuken vergelijkt hij de Anova Precision Cooker, De Magimix Cook Expert en de Sous Vide Cooker van Proficook.

Proficook Sous Vide Cooker (ca €85)

2016-12-17-15-23-00 2016-12-17-15-23-58 2016-12-17-18-22-17 2016-12-27-16-14-55
De proficook was bij de Makro in de aanbieding voor €69,99 exclusief btw. De inhoud is maximaal 6 liter. Hij kan maximaal 72 uur aanstaan en is instelbaar van 45 – 90 graden, waarbij hij volgens de doos niet meer dan  +/- 0,5 graad afwijkt. Er zit geen ventilator in de bak. Je krijgt er een roostertje en een tang bij. Met enige scepsis nam meneer de Proficook (die verdacht veel lijkt op die van de Lidl) in gebruik.  Het apparaat warmt redelijk snel op. Een sterk punt is dat de timer pas gaat lopen wanneer de ingestelde temperatuur bereikt is en dat het display de huidige temperatuur weergeeft, en niet alleen de ingestelde temperatuur. Toen hij meldde zijn ingestelde temperatuur bereikt te hebben checkte meneer de temperatuur van het water met zijn geijkte thermometer: die stond slechts een halve graad in de plus. Opvallend genoeg gaf ook het display één graad hoger aan dan de ingestelde temperatuur. Dit bleef zo. Elke keer dat meneer in de navolgende uren checkte was de temperatuur maximaal 0,5 graad (soms slechts 0,3) hoger en gaf de display 1 graad te veel aan. Ook de volgende ochtend, 12 uur later (meneer slaapt graag uit), was dit het geval. Ondanks het gebrek aan een ventilator was, voor zover meneer kon meten, de temperatuur overal in de bak hetzelfde. Heel geen slechte score voor een apparaat van ruim onder de 100 euro.

De Magimix Cook Expert (ca €1200)

img_8628 img_8652 img_8683 2016-10-18-14-41-05
Deze faux sous vide koker had meneer al in huis en is eerder in een Wateetons Testkeuken uitgebreid besproken. De Cook Expert is een keukenmachine, met alles erop en eraan. Hakken, kloppen, raspen, mengen, kneden, je kent het wel. En verhitten dus, met stapjes van 1 graad en daarmee in principe voldoende accuraat voor het sous vide koken. Meneer heeft er al meermaals hele fijne kabeljauw in bereid en eieren gegaard op 68 graden. Sous vide koken werkt het best in combinatie met het meegeleverde stoommandje, omdat anders je plastic vacuumzak (of ei) in de niet-verwijderbare menghaak verstrikt kan raken. Dat maakt dat er ondanks het formele volume van 2,5 liter er maximaal, zeg, twee biefstukjes tegelijkertijd in bereid kunnen worden. De Cook Expert geeft op de display niet de huidige temperatuur aan, maar alleen de ingestelde temperatuur en een thermometer-icoontje waaraan je kunt aflezen of hij nog aan het verhitten is of de wens-temp heeft bereikt. Zoals eerder is gebleken is die laatste niet accuraat, en loopt wat op de hittezaken vooruit. De Cook Expert bereik de gewenste temperatuur wel, maar later dan hij zelf aangeeft. Als hij die temperatuur heeft bereikt is hij zowel accuraat (ca 0,5 graad afwijking) als stabiel over tijd. Waarbij die laatste maximaal 2 uur is. Hij begint overigens al met tellen als de machine aangaat, niet pas als de temperatuur bereikt is. Hij is instelbaar van van 31-140 graden.  De Magimix is 10x zo duur als de andere twee apparaten uit deze test (€1200), maar die vergelijking is niet helemaal eerlijk omdat je er gratis een complete keukenmachine bij krijgt. Of andersom.

Anova Precision Cooker (€119-149)

2016-12-15-10-56-58 2016-12-15-10-59-21 2016-12-28-13-14-06 2016-12-28-13-37-30
Deze sous vide cooker is een beetje een vreemde eend in de bijt. Hij heeft van zichzelf geen inhoud, maar je klemt hem op een met water gevulde pan, plastic bak, of iets dergelijks en hij verhit de inhoud met een verwarmingselement en ventilator naar de gewenste temperatuur. Hij zou op die manier volumes tot wel 20 liter aankunnen. De Anova is instelbaar van 25-99 graden in stapjes van een tiende graad en, naar eigen zeggen, nauwkeurig tot op de honderdste.  Met behulp van een app (bluetooth, €119) of een app + wifi (de duurdere variant, €149) kun je de temperatuur zowel instellen als in de gaten houden. Hij kan tot 99 uur lang achter elkaar verhitten. Meneer kocht de goedkope, maar kreeg de dure. Bedankt Anova cq. onoplettende inpakmedewerker! Meneer heeft niet de tools om de claim van 0,01 graad accuratesse te meten maar betrapte de Anova geen enkele keer op welke afwijking dan ook. De app werkt prima, maar is vrij eenvoudig. Vanwege de ventilator denkt meneer niet dat hij geschikt is om bijvoorbeeld bier (vol met vezels) of yoghurt (slijmerig) te bereiden, om van een stoofpotje maar helemaal niet te spreken.

De resultaten op een rij

  Prijs temperatuur voordelen Nadelen
Proficook Ca €85 45-90
(+/-0,5)
·        Ook te gebruiken als slowcooker of om bier te bereiden.

·        Goedkoop.

·        Grote inhoud

·        Accuraat

·        Gechikt voor langdurig continu gebruik

·        Groot apparaat

·        Yoghurt maken is grensgevalletje

Magimix Cook Expert Ca €1200 31-140
(+/-0,5)
·        Nú, inclusief complete keukenmachine

·        Accuraat

·        Ook geschikt voor sauzen, soepen, advocaat en dergelijke

·        Maximaal 2 uur, dus alleen te gebruiken voor bijv. vis of steaks

·        Kleine effectieve inhoud

·       Geen (accurate) temperatuurdisplay

·        Tijd gaat al lopen voor temperatuur bereikt is

Anova €119-€140 25-99
(+/- 0,01)
·        Apparaat is klein, maar kan grote volumes aan

·        Zeer accuraat

·        Geschikt voor langdurige continu gebruik

·        App/wifi

·        Relatief goedkoop

·        Niet geschikt voor bier, yoghurt en stovenpotten

0 reacties op “Wateetons Testkeuken: een vergelijking van de Anova Precision Cooker, Magimix Cook Expert en Proficook Sous Vide Cooker
  1. Je kunt met een Anova apparaat best een groot vat met veel water (bijvoorbeeld 60 l) op temperatuur houden, als je het vat maar goed isoleert. Dat is waarschijnlijk handig voor het bier. Op instructables,com zie je een onstructie om een koelbox om te bouwen en de Anova door een gat in het deksel naar binnen te steken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

silvercrest-gehaktmolen

WAAROM JE DEZE WEEK KOOKGADGETS MOET INSLAAN BIJ DE LIDL (4) – De Silvercrest vleesmolen

Deze hele week geeft Meneer Wateetons tips voor producten uit de Lidl-shop. Meneers Wateetons iconische worstboek Over Worst schreef hij met een gietijzeren handmolen van Marktplaats en een elektrische molen van de Lidl. Deze.


silvercrest-voedseldroger

WAAROM JE DEZE WEEK KOOKGADGETS MOET INSLAAN BIJ DE LIDL (2) – DE SILVERCREST VOEDSELDROGER

Deze hele week bespreekt Meneer Wateetons kookgadgets uit de Lidl-shop, want fanboy. Nog zo’n apparaat dat je blind moet kopen, een voedseldroger. Van kimchi poeder, tot beef jerky tot fruitleer.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
04 mrt
Curaçao – Fermentation for chefs and food professionals (2-days) Meerdere dagen | € 524.95

06 mrt
Curaçao – workshop vegetable fermentation and fermented hotsauces 18:00 tot 22:00 uur | € 155

08 mrt
Curaçao – sausage making workshop 18:00 tot 22:00 uur | € 155

09 mrt
Curaçao – Head to tails workshop 15:00 tot 22:00 uur | € 207

16 mrt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur

18 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

19 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp