Over Drank, Over Rook, Over Rot, Over worst |

Conserveer met Meneer – in Italië – editie 2

fe736137-c99b-4501-bcb6-8a7535572d2c IMG_6139 IMG_6065 wp-image-1634961342jpg.jpg 20160826_095008.jpg 20160826_100455.jpg img_20160827_181258.jpg 20160827_102410.jpg img_20160827_112210.jpg

Conserveer met meneer! Hij leert je er deze zomer voor de tweede maal alles over in drie cursusdagen. IN ITALIË!

Het is een probleem van alle tijden: soms is er overvloed en soms is er schaarste. Of het nu om onze voorvaderen op de toendra ging, of de hedendaagse mens die ziet dat zijn courgetteplant in de moestuin zomers meer vruchten geeft dan hij op kan. In de loop van de geschiedenis zijn er dan ook talloze technieken verzonnen om voedsel houdbaar te maken, te conserveren: koelen in de ijsmaker, zouten (haring kaken), drogen (stokvis, rozijnen) en fermenteren (drank, zuivel, zuurkool) bijvoorbeeld. Maar ook het toevoegen van suiker (jam), zuur in de vorm van azijn (zure haring) of alcohol (fruit) zijn technieken om voedsel houdbaar te maken.

Een interessant neveneffect van veel van deze conserveringsmethodes is dat de smaak van het voedsel verandert en in veel gevallen zelfs verbetert. Met koelkast en vriezer en een supermarkt om de hoek zijn veel van deze technieken overbodig en verloren geraakt. Maar ze zijn onverminderd interessant, leerzaam én lekker!

FOTO’S
Foto’s en verslag van Conserveer met Meneer in augustus 2016 vind je hier. Antoinette ging toen ook mee trouwens.

HET PROGRAMMA: 

  • Dag 1: conserveren van vlees (oa. door middel van fermenteren/drogen en roken).
  • Dag 2: conserveren van melk. (oa. door maken van yoghurt en kaas)
  • Dag 3: Conserveren van groente en fruit (oa. door fermenteren van groente en conserveren in alcohol)

Welke apparaten en materialen heb je nodig? Hoe maak je die zelf?  Wat zijn de verschillende manieren en technieken? Wat is de ideale temperatuur en wat zijn de ideale omstandigheden? En wat zijn de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen?

In de ochtend krijg je een uurtje theorie (aan de hand van de syllabus en powerpoint), om daarna het geleerde uitgebreid in de praktijk brengen. ’s Middags ben je vrij om te genieten van de zon, de natuur, het zwembad, het strand (slechts 30 kilometer verderop) of de wijn.

LOCATIE
fe736137-c99b-4501-bcb6-8a7535572d2cDe prachtige gemengde biologische boerderij “IndacoFarm” in Le Marche, Italië (www.indacofoods.com). Op de boerderij bevindt zich al het noodzakelijke gereedschap en apparaten: een industriële keuken, steriliseerapparaten, rookovens, speciale rook-BBQ, rookpannen, rookpistolen, fermentatiegereedschap, zoutkisten, zuurtanks etc.. De meeste ingrediënten die we gaan conserveren komen van de eigen biologische boerderij (alle groente, kleinfruit, bonen, lamsvlees, varkensvlees). Al het zuivel en graan komt van omliggende biologische boerderijen .

 

 

DATA
Maandag 21 – woensdag 23 augustus 2017

KOSTEN
De kosten voor de cursus zijn: 299 euro (excl. reis en overnachting). Je vliegt op Rome, Ancona of Pescara dus dat zijn de kosten niet en er zijn plenty leuke hotels / B&B’s / hostels / agriturismo’s / appartementen / agricampen in de buurt. Allen met zwembad natuurlijk. Op zondagavond is er een optioneel vijf gangen kennismakingsdiner voor slechts €30 (inclusief wijn) in restaurant La Bibioteca, behorende bij de boerderij waar ook de cursus wordt gegeven.

AANMELDEN
Kan bij Indaco Foods (Dieuwer spreekt Nederlands), of bij Meneer Wateetons.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Fermentatie to do list

Check deze handig kaart met bekende fermentaties, gecategoriseerd naar hoofdingrediënt. Welke heb je nog niet geproefd?


Rotzooi festival op 2 en 3 juli (met oa sandor Katz)

Op 2 en 3 juli is de vijfde editie van het ROTZOOI fermentatiefestival, op het Smaakpark in Ede. Met lezingen, workshops, en een markt (en Sandor Katz).

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
29 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

30 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

18 apr
Workshop Fermenteren – op locatie 18:30 tot 23:00 uur | € 119

24 apr
Live online workshop “balkenbrij, zure zult en hoofdkaas maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

15 mei
Live online workshop “groente charcuterie maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp