Kop tot Staart Rund – gelukkig hebben we de foto’s nog

Kop tot Staart Rund – gelukkig hebben we de foto’s nog


Fotocredits: Meneer Wateetons en Kelly Bennis

De eerste Kop tot Staart Rund was een succes. Drie-en-twintig geinteresseerde vleesliefhebbers leerden alles over melk- en vleesvee van de welbespraakte boer Sjaak Hoogendoorn van de biologische Boerderij Achtervennen. Daarna beende slager Arend ten Wolde 245 kilo rund voor ons uit. We leerden het verschil tussen skirtsteak en bavette, en hoe de côte de boeuf, ribeye en entrecôte nou precies van elkaar verschillen. Een deel van het vlees, zelfs tijdens de kop tot staart zijn er grenzen, verwerkten we tot allerlei fijns: shortribs, bavette, (sous vide) skirtsteak,  terrine, gegrilde mergpijp, worst, cornedbeef, boeuf bourguignon, rookvlees, ossenworst en biltong. Terloops liet meneer zien hoe je mozzarella maakt van rauwe melk. Het was mooi en lekker en bijna alles lukte, een overzoute biltong en iets te gare terrine en een losse corned beef daar gelaten. De bijgerechten waren van Ellen van Boerderij Achtervennen.

Op dit moment staat er geen tweede Kop tot Staart Rund gepland. Maar die gaat er zeker komen. Schrijf je in op de nieuwsbrief (rechts) of abonneer je op meneer Wateetons’ Facebook page om op de hoogte te blijven.

Meer workshops van meneer vind je hier: https://www.wateetons.com/wateetons-workshops

Biltong 

Biltong is een Zuid-Afrikaanse variant op Beef Jerky. De benaming is van Hollandse oorsprong. Dit recept moet onmiddellijk gestart worden, maar daarna heb je het rustig.

Materialen

 • droogoven (thuis kan dit ook met een oven op 80 graden, met de deur open).

Ingrediënten

 • zacht vlees van de achtervoet (ca 500 gram is zat)

Smaakmakers per kilo:

 • 15 gram zeezout
 • goede scheut azijn (bij voorkeur appelazijn)
 • 4 gram grof gevijzeld korianderzaad
 • een eetlepel bruine suiker
 • 3 gram grofgevijzelde zwarte peper

Bereiding

 1. Snijd het vlees zo dun als je kunt.
 2. Marineer ca. 10 minuten in de azijn.
 3. Dep ze droog en bestrooi de reepjes met de kruiden.
 4. Leg ze in de droogoven, los van elkaar.
 5. Zet de droogoven op de maximale temperatuur en wacht.

+Er zijn nog geen reacties

Laat jouw reactie achter

Geef een reactie