Over Rot |

Wat zit er in probioticapillen?

Dit stuk zou ooit in Over Rot verschijnen, maar werd wegens overdadige omvang-expansie geschrapt.

 

De probiotische gezondheidseffecten van gefermenteerd voedsel worden breed geprezen, al dan niet terecht. Je kent natuurlijk de probiotische yoghurtdrankjes uit de supermarkt. In bekende gezondheidswinkelketens (waar je ook terecht kunt voor je glucosamine, tarwegras, geurkaarsen en helende edelstenen) tref je een rijke verscheidenheid aan priobiotische pillen en poeders. Wij hebben van een selectie de ingrediëntenlijst onder de loep genomen. Wat blijkt, het zijn voor een groot deel goede bekenden van de thuisfermenteerder! We hebben er al wel eens succesvol worsten mee gefermenteerd en ze kunnen ook heel aardig dienst doen als starter voor andere fermentatieprojecten. Welke bacteriën kwamen we zoal tegen:

Streptococcus thermophilus – Deze warmteminnende melkzuurbacterie ken je tegenwoordig natuurlijk als de net even lekkerder bekkende Streptococcus salivarius subsp. thermophilus en wordt samen met Lactobacillus acidophilus en zijn even soepel van de tong rollende broertje Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus gebruikt om yoghurt te maken.

Lactobacillus plantarum – dit is voor de thuisfermenteerder één van de allerbelangrijkste melkzuurbacteriën. Zij komt voor in een breed scala aan gefermenteerde voedselsoorten als zuurkool, augurken, olijven, kimchi, zuurdesem, kaas en gedroogde worst.

Bifidobacterium breve, lactis, longum, bifidem of rosell – Het bifidobacterium-geslacht zijn anaerobe melkzuurbacteriën die naast melkzuur ook een beetje azijnzuur produceren. De meeste toepassingen bevinden zich in de zuivelindustrie, vooral in yoghurt. Bifidobacteriën zijn anaeroob en sterven daarom snel af in contact met zuurstof uit de lucht. Na openen verliest een product met bifidobacteriën dus snel zijn eventuele gunstige werking.

Enterococcus faecium – Een melkzuurbacterie die van nature in je darmen voorkomt en als probioticum wordt gebruikt. Recentelijk heeft zij een slechte naam gekregen omdat een bepaalde variant van deze bacterie zich aan omstandigheden in het ziekenhuis heeft aangepast en daar een dusdanig groot aantal infecties op zijn naam heeft dat deze bacterie nu wordt beschouwd als één van de belangrijkste ziekenhuisinfecties. Wat daar vermoedelijk aan bijdraagt is dat deze bacterie uitermate moeilijk kapot te krijgen is. Ze kunnen tegen extreme temperaturen, zoutgehaltes en zelfs tegen de meeste schoonmaakmiddelen. Laten we hopen dat in onze probiotische pillen de gewone veilige Enterococcus faecium variant zit.

Lactobacillus acidophilus – Dit is een anaerobe en zuurminnende melkzuurbacterie. Zij voelt zich nog lekker bij een pH van onder de 4.5. Zij wordt samen met Streptococcus salivarius subsp.  thermophilus en Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus gebruikt bij de bereiding van sommige soorten yoghurt. De bacterie komt van nature voor in de mond, het maag-darmkanaal en de vagina. Verzin zelf maar een grap.

Lactobacillus paracasei – is een heterofermenterende mesofiele (niet-warmteminnende) melkzuurbacterie. Zij wordt vooral ingezet als probioticum en in de zuivelproductie. Er zijn meer dan veertig soorten van bekend en je treft, naast in je yoghurtje, varianten in je darmen, je mond en in het riool.

Lactobacillus salivarius – een melkzuurbacterie die van nature in je darmen voorkomt en vooral wordt ingezet als probioticum en niet zozeer als voedselfermenteerder.

Lactococcus lactis – deze melkzuurbacterie, voorheen bekend als Streptococcus lactis, leeft op planten, huid en haar. Zij wordt veel gebruikt bij de bereiding van karnemelk en kaas. Het is een zogenaamde mesofiele bacterie, die dus niet houdt van te hoge temperaturen. De bacterie verdraagt ook maar weinig zout. Een beetje een mietje dus. Lactococcus lactis subsp. lactis wordt gebruikt aan het begin van de productie van de kaassoorten als Brie, Camembert, Cheddar, Colby, Gruyère, Parmezaanse kaas en Roquefort.

Lactobacillus Bulgaricus – staat per 2014 bekend als Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, maar dat is nog niet doorgedrongen tot de etiketten van de pillendoosjes. Zorgwekkend. Is één van de melkzuurbacteriën waarmee we yoghurt maken.

Lactobacilles rosell – een commerciële probiotische bacterie die wordt verkocht door het Canadese Lallemand. De bacterie is vernoemd naar microbioloog Rosell die in 1934 het bedrijf in Montreal startte. Geen specifieke voedselfunctie bekend.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Fermentatie to do list

Check deze handig kaart met bekende fermentaties, gecategoriseerd naar hoofdingrediënt. Welke heb je nog niet geproefd?


Rotzooi festival op 2 en 3 juli (met oa sandor Katz)

Op 2 en 3 juli is de vijfde editie van het ROTZOOI fermentatiefestival, op het Smaakpark in Ede. Met lezingen, workshops, en een markt (en Sandor Katz).

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
29 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

30 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

12 jun
Live online workshop “tempura maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp