ah shit, zelf maken |

Koksopleiding les 22 en 24: proefexamen zonder vingertop en ego

   

We hebben samen gelachen, we hebben gehuild. Het waren 21 onvergetelijke lessen. Morgen, 18 mei 2017 gaat meneer op voor het examen van zijn opleiding tot zelfstandig werkend kok aan het ROC van Amsterdam. In twee-en-een-halfuur moet hij drie gangen presenteren. Er zijn twee mogelijke menu’s. Bij binnenkomst bepaalt het lot welke van de twee meneer moet koken. Ze zijn beide, hoe zal ik het zeggen, klassiek.

Menu 1
Een gepocheerd ei met spinazie en Hollandaise saus –  gevogeltesuprêmes in korstdeeg met ham, spinazie, dragonjus en aardappels met groene kool en spek .

Menu 2
kaaskroketten – Gegrilde zeeduivelmedaillon met asperges, risotto met shiitake’s en lenteui, krokant van zwarte olijven en garnalenroomsaus.

Beide menu’s sluiten af met een sabayon met zomerfruit.

Zei ik klassiek? Ik bedoelde belegen.

Maar goed, het gaat om de technieken natuurlijk. Beide menu’s staan er bol van wat de planning en het overzicht flink onder druk zet. Laat dat nu net niet meneers sterkste kant zijn. Hij moet het meer hebben van zijn looks en ego. Les 22 en 24 bestonden uit proefexamens. Compleet met stopwatch, gecodeerde naambordjes, en beoordeling. Het viel niet mee. Voor menu 1 denkt meneer wel geslaagd te zijn, maar op menu 2 faalde hij jammerlijk: zijn werkbank was een puinhoop, zijn uitserveren te laat, de zeeduivel was niet gaar, het darmkanaal zat nog in de gamba’s en hij kwam niet eens aan zijn dessert toe. Wel sneed hij zijn vingertop er half af. Is hij zijn looks ook nog kwijt.

Dus stond deze week in het teken van proefkoken. Althans, dat was het plan. Over 27 uur start zijn examen en hij heeft welgeteld één keer kaaskroketten gemaakt, één Hollandaisesaus en twee sabayons. Vandaag start hij echt. Nadat hij dit stukje heeft gepubliceerd. En hij heeft gesport. En zijn dochter van school heeft gehaald. En de keuken heeft opgeruimd.

(en dan komt ook vandaag Farpoint nog uit)


0 reacties op “Koksopleiding les 22 en 24: proefexamen zonder vingertop en ego

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?

Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.


varkensaspic

Varkensaspic recept

Een mooie varkensaspic, zeker als deze op natuurlijke wijze gemaakt is, is een kunststukje en een smaakexplosie. Check het filmpje en recept.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
16 sep
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

05 okt
GRATIS live online workshop “grillworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis

08 okt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur | € 179.00

12 okt
Live online workshop “bier brouwen voor beginners” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

26 okt
Live online workshop “‘nduja maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

11 nov
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

16 nov
GRATIS live online workshop “mexicano’s maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend